Till innehåll på sidan

Forskning och utveckling i Sverige 2021

Utgifter för forskning och utveckling fortsätter att öka

Statistiknyhet från SCB 2022-10-27 8.00

Utgifterna för forskning och utveckling (FoU) ökade med 1,9 miljarder i Sverige under 2021 trots fortsatta utmaningar under coronapandemin. Alla samhällssektorer bidrog till ökningen.

I Sverige utfördes egen FoU för nära 183 miljarder under 2021. Det innebär en ökning med 1,9 miljarder eller 1 procent jämfört med 2020 i fasta priser. Egen FoU avser sådan forskning och utveckling som utförts inom den egna verksamheten i Sverige.

- Att de totala utgifterna för egen forskning och utveckling ökade under pandemin är ett trendbrott sedan tidigare ekonomiska kriser, säger Nils Adriansson, statistiker på SCB.

Efter finanskrisen 2008 minskade de totala FoU-utgifterna med drygt 6 procent. I företagssektorn var minskningen drygt 10 procent från 2008 till 2009. Under 2020 och 2021 var utvecklingen den motsatta, utgifter för egen FoU ökade både totalt och inom företagssektorn. Även den offentliga sektorn samt universitets- och högskolesektorn ökade sina utgifter för egen FoU under 2021.

Utgifter för egen FoU efter sektor och andel av BNP, 2007–2021, 2021 års priser, miljoner kronor

Diagram: Utgifter för egen FoU efter sektor och andel av BNP, 2007–2021, 2021 års priser, miljoner kronor

Trots att de totala utgifterna för FoU ökade under åren 2007–2021, minskade FoU-intensiteten. FoU-intensiteten är de totala utgifterna för egen FoU som andel av bruttonationalprodukten (BNP). Både utvecklingen av BNP och satsningarna på FoU påverkar således FoU intensiteten. Den beräknades till cirka 3,4 procent under 2021 och minskade därmed med 0,1 procentenheter sedan 2020. FoU-intensiteten 2021 låg därmed på ungefär samma nivå som 2019, innan pandemin.

Anställd personal ökade och konsulterna minskade

Personal inom FoU kategoriseras som forskare och understödjande personal. Merparten är anställda inom den egna verksamheten, så kallad intern personal. Extern personal utgörs av konsulter och annan inhyrd personal. Totalt utgjorde den interna personalen nästan 116 000 heltidsekvivalenter. Det innebär en liten ökning sedan 2020. En heltidsekvivalent motsvarar det arbete en heltidsanställd person utför under ett år.

Heltidsekvivalenter efter sektor och yrke, 2019–2021

Diagram: Heltidsekvivalenter efter sektor och yrke, 2019–2021

*Antagandet har gjorts, att den externa personalen inom universitet- och högskolesektorn utgörs av forskande personal.

Under coronapandemin har intern personal ökat och extern personal minskat. Den här utvecklingen syns också gällande utgifterna för FoU personalen. En större andel av de totala utgifterna för personal under 2021 hänförs till intern personal jämfört med 2019.

Sektorerna fokuserar på olika typer av FoU

Forskning kan kategoriseras som grundforskning, tillämpad forskning eller utvecklingsverksamhet. Diagrammet nedan visar hur utgifterna för egen FoU fördelade sig per sektor och typ av FoU 2021.

Utgifter för egen FoU fördelade efter sektor och typ av FoU, 2021

Diagram: Utgifter för egen FoU fördelade efter sektor och typ av FoU, 2021

Utvecklingsverksamhet utgör majoriteten av FoU-verksamheten inom företagssektorn. Utvecklingsverksamhet avser ett systematiskt arbete som utnyttjar forskningsresultat, vetenskaplig kunskap eller nya idéer för att åstadkomma nya material, varor, tjänster, processer, system, metoder eller väsentliga förbättringar av redan existerande sådana.

I den offentliga sektorn utförs främst tillämpad forskning. Tillämpad forskning avser ett systematiskt arbete för att söka efter ny kunskap eller nya idéer med en bestämd tillämpning i sikte. Det gör att tillämpad forskning tenderar att vara mer verksamhetsnära, vilket kan förklara att den förekommer i stor utsträckning inom den offentliga sektorn.

En relativt stor andel av FoU inom universitets- och högskolesektorn utgörs av grundforskning. Till skillnad från tillämpad forskning saknar grundforskningen en bestämd avsedd tillämpning. Grundforskning är särskilt stort inom forskningsområdena naturvetenskap, samhällsvetenskap samt humaniora och konst.

Ökade FoU-utgifter inom företagssektorn

Under 2021 uppgick företagssektorns utgifter för egen FoU till 131,5 miljarder i fasta priser. Det var en ökning med cirka 2,7 miljarder, omkring 2 procent, jämfört med 2019.

Produktgruppen informations- och kommunikationstjänster (SPIN 58–63) hade högst utgifter med hela 34 miljarder. Gruppen stod därmed för en fjärdedel av de totala FoU-utgifterna. Produktgruppen hade även den största ökningen mellan 2019 och 2021. Utgifterna ökade med 2,8 miljarder vilket innebär en ökning med 9,1 procent. Näst störst ökning hade produktgruppen farmaceutiska basprodukter och läkemedel (SPIN 21) som ökade med 2,4 miljarder.

Utgifter för egen FoU inom företagssektorn i utvalda produktgrupper, 2019–2021, 2021 års priser, miljoner kronor

Diagram: Utvecklingsverksamhet utgör majoriteten av FoU-verksamheten inom företagssektorn. Utvecklingsverksamhet avser ett systematiskt arbete som utnyttjar forskningsresultat, vetenskaplig kunskap eller nya idéer för att åstadkomma nya material, varor, tjänster, processer, system, metoder eller väsentliga förbättringar av redan existerande sådana.  I den offentliga sektorn utförs främst tillämpad forskning. Tillämpad forskning avser ett systematiskt arbete för att söka efter ny kunskap eller nya idéer med en bestämd tillämpning i sikte. Det gör att tillämpad forskning tenderar att vara mer verksamhetsnära, vilket kan förklara att den förekommer i stor utsträckning inom den offentliga sektorn.  En relativt stor andel av FoU inom universitets- och högskolesektorn utgörs av grundforskning. Till skillnad från tillämpad forskning saknar grundforskningen en bestämd avsedd tillämpning. Grundforskning är särskilt stort inom forskningsområdena naturvetenskap, samhällsvetenskap samt humaniora och konst.  Ökade FoU-utgifter inom företagssektorn  Under 2021 uppgick företagssektorns utgifter för egen FoU till 131,5 miljarder i fasta priser. Det var en ökning med cirka 2,7 miljarder, omkring 2 procent, jämfört med 2019.  Produktgruppen informations- och kommunikationstjänster (SPIN 58–63) hade högst utgifter med hela 34 miljarder. Gruppen stod därmed för en fjärdedel av de totala FoU-utgifterna. Produktgruppen hade även den största ökningen mellan 2019 och 2021. Utgifterna ökade med 2,8 miljarder vilket innebär en ökning med 9,1 procent. Näst störst ökning hade produktgruppen farmaceutiska basprodukter och läkemedel (SPIN 21) som ökade med 2,4 miljarder.

Ökade FoU-medel till hälso- och sjukvård inom den offentliga sektorn

Totala utgifter för egen FoU inom den offentliga sektorn uppgick till 8,2 miljarder under 2021. Regionerna var, likt tidigare år, den största utföraren med utgifter på cirka 4,6 miljarder. Det utgör 56 procent av de totala utgifterna för egen FoU inom sektorn.

Utgifter för egen FoU, efter utförare inom den offentliga sektorn 2021, procent

Diagram: Utgifter för egen FoU, efter utförare inom den offentliga sektorn 2021, procent

Utgifterna för hälso- och sjukvård bland statliga myndigheter uppgick till drygt 216 miljoner. Det motsvarar en ökning om drygt 37 procent jämfört med 2019. Även bland regionerna, som har hälso- och sjukvård som sitt primära verksamhetsområde, ökade dessa utgifter 2021. Jämfört med 2019 ökade regionernas FoU-utgifter för hälso- och sjukvård med omkring 69 miljoner, eller knappt 2 procent.

Sex universitet stod för majoriteten av FoU-utgifterna

De totala utgifterna för egen FoU inom universitets- och högskolesektorn uppgick under 2021 till knappt 43 miljarder. Statistiken visar att det finns en tydlig koncentration av utgifterna till ett fåtal universitet. Majoriteten av medlen, drygt 52 procent, upparbetades under 2021 av de stora breda universiteten. Till denna grupp räknas universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg, Stockholm, Umeå samt Linköping. Dessa universitet utgör tillsammans cirka 15 procent av det totala antalet lärosäten som utför FoU i Sverige. De sex fackinriktade universiteten stod i sin tur för en dryg tredjedel av utgifterna medan de övriga lärosätenas utgifter utgjorde knappt 12 procent.

Motsvarande mönster finns även för FoU-personalen. Knappt 85 procent av totala FoU-heltidsekvivalenter utfördes på de stora breda universiteten samt de fackinriktade universiteten under 2021. Resterande lärosäten utgör omkring två tredjedelar av det totala antalet lärosäten med FoU-verksamhet i Sverige. De stod dock tillsammans endast för cirka 15 procent av sektorns personella resurser inom FoU.

Utgifter för egen FoU efter typ av lärosäte, miljoner kronor samt andel av totala utgifter för sektorn, 2021

Diagram: Utgifter för egen FoU efter typ av lärosäte, miljoner kronor samt andel av totala utgifter för sektorn, 2021

Definitioner och förklaringar

Forskning och utveckling (FoU) består av kreativt och systematiskt arbete med syfte att öka kunskapsmängden samt att hitta nya tillämpningar av befintlig kunskap inom vetenskapens alla fält.

För att en aktivitet ska räknas som FoU ska den karaktäriseras av:

Nyskapande: FoU-verksamheten har som syfte att skapa ny kunskap samt att hitta nya tillämpningar av befintlig kunskap.
Kreativitet: FoU-verksamheten baseras på originella koncept och hypoteser.
Ovisshet: FoU-verksamhetens utfall går inte att med säkerhet veta på förhand. Ovissheten gäller även åtgången av ekonomiska och personella resurser.
Systematik: FoU-verksamheten utförs systematiskt samt är planerad och budgeterad.
Överförbarhet och/eller reproducerbarhet: FoU-verksamheten avser leda till resultat som potentiellt kan överföras och/eller reproduceras.

Egen FoU

Verksamhet som utförts i Sverige av enhetens egen personal eller av konsulter i FoU-projekt som letts av enheten och där enhetens personal arbetat tillsammans med konsulterna. Till egen FoU räknas även FoU som gjorts på beställning av andra.

Utlagd FoU

FoU-verksamhet som enheten gett andra i uppdrag att utföra samt understöd för FoU som enheten lämnat till andra, till exempel bidrag till universitet och högskolor.

Heltidsekvivalent inom FoU

En heltidsekvivalent inom FoU motsvarar det arbete en heltidsanställd person utför under ett år. En heltidsanställd som ägnar
halva sin arbetstid åt FoU gör 0,5 heltidsekvivalenter inom FoU.

Grundforskning avser ett systematiskt arbete för att söka efter ny kunskap eller nya idéer utan en bestämd tillämpning i sikte.

Tillämpad forskning avser ett systematiskt arbete för att söka efter ny kunskap eller nya idéer med en bestämd tillämpning i sikte.

Utvecklingsverksamhet avser ett systematiskt arbete som utnyttjar forskningsresultat, vetenskaplig kunskap eller nya idéer för att åstadkomma nya material, varor, tjänster, processer, system, metoder eller väsentliga förbättringar av redan existerande sådana.

Privata icke-vinstdrivande sektorn

Utgifter för egen FoU gällande den privata icke-vinstdrivande sektorn finns med i beräknade totalsummor. Eftersom sektorn är relativt liten i jämförelse med övriga sektorer särredovisas statistiken ej. För statistik gällande den privata icke-vinstdrivande sektorn se Statistikdatabasen.

Fastprisberäkning

I denna nyhet förekommer jämförelser över tid avseende utgifter för egen FoU. Således presenteras uppgifterna i 2021 års prisnivå för att ta bort eventuella priseffekter. För fastprisberäkning används en BNP-deflator enligt:

Ekvation för BNP-deflatorn

BNP till marknadspris i nominella och fasta priser används och publiceras av Nationalräkenskaper, kvartals- och årsberäkningar

FoU-intensitet beräknas som andelen totala utgifter för egen FoU av fastprisjusterad BNP per år.

SNI - Standard för svensk näringsgrensindelning

För mer information se SNI.

Statistikens framställning och kvalitet

Metodförändringar har genomförts inom universitets- och högskolesektorn och den offentliga sektorn vilket påverkar jämförbarheten mellan åren. Bland annat redovisas Institutet för rymdfysik nu i den offentliga sektorn. För ytterligare information om statistikens framställning hänvisar vi till Statistikens framställning (2021). Om du undrar över statistikens kvalitet hänvisar vi till produktens Kvalitetsdeklaration (2021). Dessa dokument hittar du på produktsidan. Om du vill ha hjälp med att tyda resultatet, ta fram underlag eller liknande, är du välkommen att höra av dig till oss.

Nästa publiceringstillfälle

Varje år i oktober publicerar SCB statistik gällande utgifter och personella resurser inom forskning och utveckling i Sverige. Statistiken är en del av Sveriges officiella statistik. Mer ingående analyser för de respektive sektorerna kommer att publiceras enligt nedanstående datum.
- 17 november, offentliga sektorn
- 1 december, universitets- och högskolesektorn
- 15 december, företagssektorn

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Fou-statistik@scb.se

E-post
Fou-statistik@scb.se

Elin Stendahl

Telefon
010-479 40 85
E-post
elin.stendahl@scb.se

Nils Adriansson

Telefon
010-479 42 78
E-post
nils.adriansson@scb.se