Till innehåll på sidan

Om statistiken - Integration och boende

Området integration och boende omfattar statistik om boende i egna hem, hyresrätt och bostadsrätt. Här finns också statistik om hemmaboende vuxna barn och kvarboende i regionen. Här hittar du även boendesegregationsindex.

Andel boende i egna hem

Antalet personer boende i egna hem dividerat med befolkningen.

Registret för integrationsstudier (STATIV)

Andel boende i hyresrätt

Antalet personer boende i hyresrätt dividerat med befolkningen.

Registret för integrationsstudier (STATIV)

Andel boende i bostadsrätt

Antalet personer boende i bostadsrätt dividerat med befolkningen.

Registret för integrationsstudier (STATIV)

Andel hemmaboende vuxna barn

Antalet personer i åldern 21-24 år som är folkbokförda på samma fastighet som minst en förälder dividerat med befolkningen i åldern 21-24 år. Familjebegreppet skapades 1998, därför redovisas inte uppgifter för 1997. För utrikes födda personer som har invandrat efter 18 års ålder saknas i stor utsträckning kopplingen till förälder.

Variabeln redovisas inte uppdelad efter bakgrundsvariabeln ålder.

Registret över totalbefolkningen (RTB)

Andel kvarboende i regionen

Antalet folkbokförda den 1 januari och som fortfarande är folkbokförda inom området den 31 december samma år, dividerat med folkmängden den 1 januari. Personer som inte är kvarboende har antingen flyttat ut från området eller avlidit.

Andel flyttningar och kvarboende redovisas inte för Södertälje kommun 1998-1999, på grund av utbrytningen av Nykvarns kommun. Likaså redovisas inte flyttningar och kvarboende för Uppsala kommun 2002-2003, på grund av utbrytningen av Knivsta kommun.

Bakgrundsvariablerna avser förhållanden den 1 januari.

Registret över totalbefolkningen (RTB)

Boendesegregationsindex

Segregationsindex är ett mått på skillnaden i bosättningsmönster mellan olika befolkningskategorier. Här görs beräkningen för utrikes födda. För att skapa indexet delas kommunen upp i mindre geografiska områden. I detta fall används SAMS-koderna. Med hjälp av information om fördelningen av inrikes födda och utrikes födda beräknas avvikelsen område för område, i förhållande till kommunens genomsnitt.

Dessa avvikelser summeras sedan till ett index som skalas från 0 till 100, där 0 betyder jämn fördelning över området och 100 betyder total segregering.

p1i = andelen av befolkningskategori 1 som bor i område i
pi = andelen av befolkningen som bor i område i
p1 = andelen av befolkningskategori 1 i hela kommunen

Det är inte lämpligt att använda segregationsindex för att göra jämförelser mellan kommuner, men däremot för att beskriva utvecklingen över tid i kommunen.

Registret för integrationsstudier (STATIV)