Till innehåll på sidan

Om statistiken - Integration och flyttmönster

Området integration och flyttmönster omfattar statistik om inrikes och utrikes flyttnetto, utflyttningsrisk och förvärvsarbetande inflyttare och utflyttare.

Variablerna nedan redovisas enbart på län, kommun, URB och LUA samt enbart på bakgrundsvariabeln kön.

Andel flyttningar och kvarboende redovisas inte för Södertälje kommun 1998-1999 på grund av utbrytningen av Nykvarns kommun. Likaså redovisas inte flyttningar och kvarboende för Uppsala kommun 2002-2003 på grund av utbrytningen av Knivsta kommun.

Inrikes flyttnetto i procent av ingående flyttmängd

Antalet inrikes inflyttade personer minus antalet inrikes utflyttade personer dividerat med antal i befolkningen den 1 januari det aktuella året. 

Registret över totalbefolkningen (RTB)

Utrikes flyttnetto i procent av ingången folkmängd

Antalet immigrerade personer minus antalet emigrerade personer dividerat med antal i befolkningen den 1 januari det aktuella året.

Registret över totalbefolkningen (RTB)

Utflyttningsrisk

Utflyttningsrisken är en beräkning som visar om utflyttningen är större eller mindre än vad man kan förvänta med hänsyn tagen till åldersstrukturen. Det är enbart inrikes flyttningar som berörs. Beräkningen görs för län, kommun och de berörda stadsdelarna. För län och kommun baseras den förväntade utflyttningen utifrån alla flyttningar över läns- respektive kommungräns. För stadsdelarna baseras den enbart på alla flyttningar ut från de berörda stadsdelarna.

Ett värde på exempelvis 150 anger att det 50 procents högre utflyttning än man skulle kunnat förvänta sig med hänsyn tagen till åldersstrukturen. Observera att höga värden inte behöver innebära att man har nettoutflyttning från området, stor utflyttning kan mycket väl balanseras av ännu större inflyttning. Exempelvis är utflyttningsrisken för Stockholms län år 2006 75 vilket innebär att 25 % färre flyttar ut från länet än man kunnat förvänta, samtidigt har de flesta kommuner i Stockholms län värden över 100 vilket ska tolkas som att det är stor rörlighet inom länet men låg gentemot övriga landet.

En mer komplett bild av flyttningarnas effekt för får man om man kompletterar utflyttningsrisken med skattningen av det inrikes flyttnettot.

Registret över totalbefolkningen (RTB)

Kvot mellan förvärvsarbetande inflyttare och förvärvsarbetande utflyttare

Täljaren består av antalet förvärvsarbetande inrikes inflyttare multiplicerat med 100. Nämnaren består av antalet förvärvsarbetande inrikes utflyttare. Om kvoten är större än 100 innebär det att antalet förvärvsarbetande är större bland de som flyttat in i området (länet, kommunen, LUA eller URB) än bland de som flyttat ut från området. Om kvoten är under 100 innebär det istället att antalet förvärvsarbetande är mindre bland de som flyttat in i området än bland de som flyttat ut från området. Kvoten beräknas för de som var mellan 20 och 64 år och enligt den registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken (RAMS) var förvärvsarbetande i november samma år som flytten.

Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS)