Forskning och utveckling i icke-vinstdrivande organisationer
Lämna uppgifterna
Du kan när som helst avbryta och spara inmatade uppgifter till ett senare tillfälle.
Behöver du nya inloggningsuppgifter? Vill du ändra de uppgifter som du har skickat in? Kontakta oss så hjälper vi dig.
SCB håller på att utveckla applikationen för insamling via webb. Därför kan du som uppgiftslämnare under en övergångsperiod mötas av olika webbutseenden när du lämnar dina uppgifter.
Om undersökningen
Undersökningens syfte är att ge en bild av resursanvändningen för forsknings- och utvecklingsverksamheten (FoU) bland icke-vinstdrivande organisationer i Sverige. Bland annat samlas data in om organisationernas kostnader och investeringar för FoU-arbete som de själva utför och om antal personer som är sysselsatta med FoU. Resultaten från undersökningen används också i beräkningarna av BNP.
Undersökningen genomförs vartannat år följer de internationella riktlinjer som finns beskrivna i den så kallade Frascatimanualen som är framtagen av OECD.
Huvudanvändare av statistiken är departementen vid Regeringskansliet, främst Utbildnings-, Finans- samt Klimat- och näringslivsdepartementet. Andra viktiga användare är forskningsråden, IVA, Tillväxtanalys, Vinnova och Tillväxtverket samt vissa intresseorganisationer. Statistiken används även av enskilda forskare och av internationella organisationer såsom EU, OECD och UNESCO. SCB använder också resultaten från undersökningen i beräkningarna av Sveriges BNP.
Instruktioner
Instruktioner till undersökningen (pdf)
Vilka frågor ingår i webblanketten?
För att få en överblick finns ett visningsexemplar av frågeformuläret tillgängligt via länken nedan.
Frågeblankett (pdf)
Blanketten innehåller automatiska synlighetsvillkor. Vilka frågor som presenteras beror på vilka svar du lämnar i föregående frågor. Du kommer därför eventuellt inte få upp samtliga frågor, utan endast de som är aktuella för dig.
Vad menas med forskning?
Forskning består av kreativt och systematiskt arbete med syfte att öka kunskapsmängden med eller utan en bestämd tillämpning i sikte.
Vad menas med utvecklingsverksamhet?
Utvecklingsverksamhet är ett systematiskt arbete som utnyttjar forskningsresultat, vetenskaplig kunskap eller nya idéer för att åstadkomma till exempel nya material, varor, tjänster, processer, system, metoder, eller väsentliga förbättringar av redan existerande sådana.
Hur kan man särskilja verksamhet från FoU-verksamhet?
Grundkriteriet för att skilja FoU från närstående verksamhet är att det i FoU ska finnas ett väsentligt nyhetsinslag och att vetenskaplig eller teknisk osäkerhet ska undanröjas. Med osäkerhet avses förekomsten av ett problem vars lösning inte är uppenbar för någon som har god uppfattning om den grundläggande, allmänt använda kunskap och teknik som finns på området i fråga. Ovisshet ska även gälla åtgången av ekonomiska och personella resurser. Dock ska verksamheten vara planerad och budgeterad och det ska finns en avsikt att resultatet potentiellt ska kunna överföras och reproduceras i andra verksamheter.
I all FoU-verksamhet ska det finnas ett inslag av nyskapande. Ett normalt konstruktions- eller undersökningsarbete som följer etablerade rutiner räknas inte till FoU, även om det utförs av forskarutbildad personal. Vid serieproduktion räknas utveckling och konstruktion av prototypen som FoU-arbete, däremot inte tillverkning av den första serieenheten. Inom samhällsvetenskap och humaniora fokuserar FoU-verksamheten på vidarebearbetning och utveckling av tidigare forskningsresultat och idéer.
Vad gör man om exakta uppgifter om FoU saknas?
Om underlag för exakta uppgifter saknas eller är svårtillgängliga kan uppskattningar och avrundningar lämnas.
Vilken redovisningsperiod ska uppgifterna om FoU avse?
Uppgifterna ska avse kalenderåret 2023. Om kalenderårsuppgifter saknas vill vi att ni lämnar en uppskattning för helåret 2023 utifrån tillgängliga uppgifter.
För kalenderåret 2024 efterfrågas också en uppskattning av FoU-resurser.
Tidsplan
Sista insändningsdatum för undersökningen är 21 mars 2024.
Vanliga frågor
Jag har inte kvar inloggningsuppgifterna. Hur får jag nya?
Kontakta oss så skickar vi ut era inloggningsuppgifter igen. Om du skickar e-post, skriv organisationsnummer och vilken adress inloggningsuppgifterna ska skickas till.
Varför är det viktigt att just vi lämnar uppgifter?
För att de statistiska metoderna ska ge rättvisande resultat är det lika viktigt att få in svar från samtliga uppgiftslämnare, oavsett om de bedriver FoU-verksamhet eller inte.
Uppgifterna behövs eftersom svaren ingår i beräkningarna av BNP. Resultatet används också som underlag till policybeslut och vid dimensionering och avvägning av olika insatser och stödåtgärder samt vid prioriteringar av forskningsområden. Andra användningsområden är bland annat forskning.
Går det att få anstånd med att lämna uppgifterna?
Om ni inte hinner skicka in blanketten till sista svarsdatum, så kontakta oss. Normalt är det inga problem att förlänga svarstiden med en till två veckor. Ni underlättar dock vårt arbete genom att skicka e-post eller ringa. Glöm inte att ange organisationsnummer.
Kan organisationen få betalt för att lämna uppgifter till SCB?
Nej. Uppgiftslämnandet är en lagstadgad skyldighet för företag och organisationer, därför utbetalas ingen ersättning. Varken SCB eller någon annan myndighet har beviljats medel ett ersätta organisationerna med för inlämnandet av uppgifter till den officiella statistiken.
Ta del av den färdiga statistiken
Resultat publiceras den 31 oktober 2024. Publicering sker i statistikdatabasen.
Till resultatet av undersökningen
Juridisk information
Uppgiftslämnarplikt föreligger enligt lagen om den officiella statistiken (2001:99) och SCB:s föreskrifter SCB-FS 2024:02 Samråd sker med Näringslivets Regelnämnd (NNR).
Uppgifterna som lämnas till SCB är sekretesskyddade enligt 24 kap 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Vid publicering kommer inga enskilda organisationer att kunna identifieras.
Aktuellt
Du som lämnar uppgifter via vår webbplats får hädanefter inte någon pappersblankett skickad till dig. Detta för att minska miljöpåverkan.
Kontakta oss
Uppgiftslämnarservice
- Telefon
- 010-479 60 65
- Öppettider:
Vardagar: 09:00-16:00
Lunchstängt: 12:00-13:00
- E-post
- insamling.fou@scb.se
Kortadress till denna sida: https://www.scb.se/fou-pnp