Till innehåll på sidan

Globala värdekedjor – GVC

Välkommen till Statistiska centralbyråns uppgiftslämnarsida för undersökningen Globala värdekedjor, GVC (Global value chains).

Statstikmyndigheten (SCB) genomför denna undersökning för att samla information om det allt mer globaliserade sättet man gör affärer på och hur man organiserar sin verksamhet. Undersökningen genomförs av medlemsländerna i EU på initiativ av EU:s statistikorgan Eurostat.

EU:s statistikorgan Eurostat har vid fyra tillfällen samordnat undersökningar om globala värdekedjor, företags internationella organisering och flytt av verksamhet utomlands. Uppgifterna från denna undersökning kommer att levereras till Eurostat i aggregerad form, uppdelad på olika redovisningsgrupper utifrån branschtillhörighet, och Eurostat kommer också att publicera en rapport baserad på resultaten från de olika länderna.

Instruktioner

Uppgifterna som efterfrågas handlar om företagets verksamhet samt flytt av verksamhetsfunktioner till andra företag inom Sverige och i utlandet under perioden från början av 2021 till slutet av 2023.

Hitta rätt verksamhetsfunktion

Lista med verksamhetsfunktioner (Excel)

Frågor som ingår i webblanketten

Globala värdekedjor-GVC-2023 (PDF) 

Tidsplan

Sista svarsdag för undersökningen är den 6 december 2024.

Vanliga frågor

Vad är globala värdekedjor?
Globala värdekedjor är ett företags uppdelning av produktionen både inom- och utanför landets gränser, där t.ex. komponenter av en vara produceras i olika länder och sammansätts i ett annat land. Detta är för att effektivisera produktionen och stärka konkurrenskraften.

Är undersökningen obligatorisk?

Uppgiftsskyldighet gäller för alla företag i Sverige enligt lagen (2001:99) om den officiella statistiken eftersom undersökningen ingår i Sveriges officiella statistik.

Har vi möjlighet att få anstånd?

Ja, kontakta oss via gvc@scb.se eller på 010-479 60 65.

Vilken tidsperiod avser uppgifterna?

Uppgifterna som efterfrågas handlar om företagets verksamhet samt flytt av verksamhetsfunktioner till andra företag inom Sverige och i utlandet under perioden från början av 2021 till slutet av 2023.

Finns blanketten på engelska?

Ja, det finns en engelsk blankett. Sidan är anpassad även för engelsktalande. Se första sidan.

Kan jag ändra inskickade uppgifter?

Ja, du kan logga in i webblanketten igen för att ändra eller lägga till uppgifter. Tänk på dock på att du måste klicka på ”Skicka in” i slutet av blanketten när du är färdig.

Kan jag få betalt för att lämna uppgifter om mitt företag?
Nej, uppgiftslämnandet är en lagstadgad skyldighet för företag och organisationer, därför utbetalas ingen ersättning. Varken SCB eller någon annan myndighet har beviljats medel att ersätta företagen med för inlämnandet av uppgifter till den officiella statistiken.

Ta del av den färdiga statistiken

Publicering kommer att ske under slutet av 2025 på www.tillvaxtanalys.se

Juridisk information

Uppgiftsskyldighet gäller enligt lagen (2001:99) om den officiella statistiken. Statistiken regleras även av förordningen (2001:100) om den officiella statistiken samt Eurostats förordning 2022:918

Lämnade uppgifter skyddas av sekretess enligt 24 kap. 8§ i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Resultaten redovisas på aggregerad nivå vilket betyder att inga enskilda företag kommer att kunna identifieras.

Underlåtenhet att lämna uppgifter kan leda till vitesföreläggande. Samråd har skett med Näringslivets Regelnämnd (NNR). 

Kontakta oss

Telefon
010-479 60 65
Öppettider:
Vardagar: 9.00–16.00
Lunchstängt: 12.00–13.00

E-post
gvc@scb.se
Vardagar: 9.00–16.00 Lunchstängt: 12.00–13.00

Kortadress till denna sida: https://www.scb.se/gvc