Pressmeddelande
Barn med skilda föräldrar ställs inför utmaningar
Senast uppdaterad: 2025-02-18
Barn som inte bor med båda sina föräldrar är i större utsträckning ledsna, har mindre pengar att röra sig med och upplever sämre kontakt med den förälder de bor mindre hos. Det visar SCB:s rapport om barns boende 2023.
– Undersökningen visar att barn som bor tillsammans med bägge föräldrarna i regel uppger att de mår bättre, säger Helena Rudander, SCB:s utredare.
Rapporten beskriver barn i Sverige i åldrarna 12–18 år, och ger en bild av hur barns levnadsförhållanden kan skilja sig åt beroende på familjesituation.
70 procent av barnen bor med bägge sina föräldrar, 10 procent bor helt hos sin mamma, 10 procent bor växelvis hos föräldrarna och resterande 10 procent bor antingen mest hos sin mamma eller helt eller mest hos sin pappa.
Vanligast att bo med båda sina föräldrar. Boende för barn. År 2023, barn 12–18 år.
Har inte råd
I många hushåll med en ensamstående förälder är ekonomin en utmaning, och det kan få konsekvenser för barnen. Barn som bor med en förälder eller växelvis anger i högre utsträckning att de måste avstå från att köpa något de vill ha, som andra i deras ålder har – eftersom de inte har råd. Bland barn som bor med en förälder, eller växelvis, är det fyra av tio som upplevt detta det senaste halvåret. Bland barn som bor med bägge sina föräldrar är det motsvarade 26 procent. Barn som bor med en förälder, eller växelvis, tvingas på grund av att de inte har råd också att avstå aktiviteter i större utsträckning, än barn som bor med bägge sina föräldrar.
– Flickor upplever i högre grad än pojkar att det kostat för mycket att köpa vissa saker eller att följa med kompisar på något, säger Helena Rudander.
För andra ekonomiska indikatorer, som att ha eget rum, egen dator eller kunna få fram 200 kronor, finns inga större skillnader mellan de olika boendeformerna.
Fler är ledsna
När barn får svara på frågan hur de mår, svarar 89 procent av de som bor med bägge sina föräldrar att de mår ganska eller mycket bra. Bland övriga boendeformer är det lägre andel som svarat att de mår ganska eller mycket bra, lite drygt 80 procent.
En annan fråga som ställs är hur ofta barnen känner sig nöjda med sig själva. 73 procent av barnen som bor med bägge föräldrarna uppger att de ofta känner sig nöjda med sig själva. För barn som bor helt eller mest hos en förälder, eller växelvis, är motsvarande andel drygt 60 procent.
Barnen får även uppge hur ofta de känner sig ledsna. 25 procent av barnen som bor med båda föräldrarna har svarat att de ganska ofta eller för det mesta känner sig ledsna. Andelen är högre för barn som bor med en förälder – 37 procent bland de som bor helt eller mest hos sin mamma, 34 procent bland de som bor helt eller mest hos sin pappa och 30 procent för de som bor växelvis.
– Vid indelning efter kön uppger pojkar att de mår bra i större utsträckning än flickor, detta oavsett boendeform, säger Helena Rudander.
Är ganska ofta eller för det mesta ledsen eller nere. Barn 12–18 år efter boendeform.
År 2023.
Relationen drabbas
De flesta av barnen kommer ganska bra eller mycket bra överens med sin mamma och pappa. Men där barnen bor helt eller mest hos en förälder blir relationen till den andra föräldern ibland drabbad.
90 procent av barnen som bor med bägge föräldrarna, växelvis, helt eller mest hos en av föräldrarna, uppger att de kommer överens med de föräldrar de huvudsakligen bor hos.
När det gäller föräldern de inte bor med är motsvarande andel runt 65 procent.
Bland barn som bor hos bägge föräldrarna eller växelvis svarar 95 procent att deras mamma, och 91 procent att deras pappa, har tid för dem när de vill prata eller göra något.
Bland dem som bor helt eller mest hos sin mamma svarar 92 procent att mamma ofta eller alltid har tid, medan motsvarande andel för pappa är 59 procent. Ett liknande förhållande gäller när barnet bor helt eller mest hos sin pappa. Här svarar 86 procent av barnen att pappa har tid att prata och göra saker medan motsvarande andel för mamman är 68 procent.
Fakta: Om statistiken
I denna rapport redovisas resultat från Undersökningarna av barns levnadsförhållanden (Barn-ULF) 2023. Undersökningen riktar sig till barn 12–18 år och syftar till att ge en bild av hur barn har det och hur de upplever sin vardag. Det är barnen själva som svarar på frågorna i undersökningen, där frågorna är inom områdena ekonomi, fritid, hushållssysslor, hälsa, relationer med föräldrar, skolan samt trygghet.
Med växelvist boende avses att barnet bor ungefär lika mycket hos vardera föräldern.
Från och med 2023 har Barn-ULF en ny design där insamlingsmetoden bytts från telefonintervjuer till att svara via webbformulär. I samband med detta blir även undersökningen fristående med eget urval i stället för att som tidigare ingå som en del i Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF).
Länkar
Barns boende 2023 - Barn som bor hos båda föräldrarna, ena föräldern eller växelvis
Undersökningarna av barns levnadsförhållanden
Barn med funktionsnedsättning trivs sämre i sin klass
Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB