Pressmeddelande
Boendekostnader steg i genomsnitt mest förra året
Senast uppdaterad: 2024-01-25
Boende samt livsmedel och alkoholfria drycker är de varu-/tjänstegrupper där priserna steg mest under 2023 beräknat på medelvärden för helåret i SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Räknat tio år bakåt har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit mest – och på 20 år är det priserna för restauranger och logi.
– Räknat på årsmedel, som är den genomsnittliga årsutvecklingen för årets tolv månader, så steg priserna för boende med 12,2 procent under 2023, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Prisutvecklingen i KPI redovisas främst i månads- och årsförändringar. Det vill säga prisförändringen en enskild månad i förhållande till föregående månad respektive motsvarande månad ett år tidigare.
Men för att jämföra prisutveckling mellan flera kalenderår är KPI:s årsmedel ofta lämpligare eftersom det redovisar den genomsnittliga prisutvecklingen under hela året.
– Förenklat kan man säga att årsförändringen utgår från vad du betalade för en brödlimpa för ett år sedan och vad du betalar för den i dag, medan årsmedel utgår från vad du i genomsnitt betalat för brödlimpor under hela året.
Samtliga grupper steg i pris
Räknat på årsmedel steg samtliga huvudgrupper inom KPI:s varu-/tjänstegrupper i pris under 2023 jämfört med 2022.
– Enligt årsmedel steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker med 12,1 under 2023. Därefter kommer priserna på rekreation och kultur som steg med 9,4 procent, säger Caroline Neander och fortsätter:
– De minsta prisökningarna var för post och telekommunikationer samt transport, där priserna räknat på årsmedel gick upp med 0,6 respektive 3,9 procent under 2023.
Olika grupper sticker ut
Beräknat på årsmedel är livsmedel och alkoholfria drycker den varu-/tjänstegrupp där priserna gått upp mest de senaste tio åren.
– Jämfört med 2013 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat mest, med nästan 43 procent. Det kan jämföras med den allmänna prisutvecklingen enligt KPI, som under samma period ökat med knappt 29 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.
Räknat 20 år bakåt har årsmedelpriserna för restauranger och logi ökat mest.
– Priserna på restauranger och logi har ökat med nästan 81 procent sedan 2003. Därefter kommer livsmedel och alkoholfria drycker, där priserna ökat med 70 procent, säger Carl Mårtensson.
Prisutveckling 2023 jämfört med årsmedelpriser med tidigare år*
Varu-/tjänstegrupp | Jämfört med 2003 (%) | Jämfört med 2013 (%) | Jämfört med 2022 (%) |
Restauranger och logi | 80,8 | 39,2 | 8,0 |
Livsmedel och alkoholfria drycker | 70,2 | 42,8 | 12,1 |
Diverse varor och tjänster | 67,2 | 31,1 | 6,0 |
Transport | 66,6 | 32,3 | 3,9 |
Boende | 66,1 | 39,0 | 12,2 |
Alkoholhaltiga drycker och tobak | 65,1 | 24,9 | 5,7 |
Hälso- och sjukvård | 34,0 | 11,8 | 5,0 |
Kläder och skor | 27,9 | 19,2 | 7,2 |
Inventarier och hushållsvaror | 17,4 | 25,8 | 8,6 |
Rekreation och kultur | 1,6 | 15,0 | 9,4 |
Post och telekommunikationer | -52,2 | -30,9 | 0,6 |
KPI totalt | 45,2 | 28,5 | 8,5 |
KPIF totalt | 47,9 | 27,8 | 6,0 |
*Tabellen sorterad på prisutvecklingen sedan 2003.
Fakta: Om metoden
För att jämföra olika kalenderår och studera prisutvecklingen över tid används här årsmedel i KPI. Årsmedel är den genomsnittliga prisutvecklingen för varje kalenderår och beräknas genom att indextalen för årets alla månader summeras och sedan divideras med tolv.
Fakta: Varu-/tjänstegrupper i KPI
I Konsumentprisindex grupperas varor och tjänster i tre nivåer. Under dessa finns statistik för utvalda varor och tjänster på produktgruppsnivå.
Exempel:
Nivå 1: 01 livsmedel och alkoholfria drycker
Nivå 2: 01.1 livsmedel
Nivå 3: 01.1.1 bröd och övriga spannmålsprodukter
Nivå 4: 1113 vetebröd
Det här pressmeddelandet bygger på statistik om de tolv huvudgrupperna i KPI.
Länkar
Årsmedeltal 2003–2023 efter varu-/tjänstegrupp i KPI i statistikdatabasen
Matprisökningen 2023 näst största på över tio år
Maten nästan 26 procent dyrare än hösten 2021
Ekologiska livsmedel säljer allt mindre – egna märkesvaror ökar stort
Rekordstor minskning av mängden sålda livsmedel
Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB