Pressmeddelande
Få kvinnor bland ledarna i svenska börsbolag
Senast uppdaterad: 2021-05-06
I svenska börsbolag är nio av tio verkställande direktörer och styrelseordförande män, visar SCB:s rapport ”På tal om kvinnor och män”. Av samtliga styrelseledamöter är drygt två tredjedelar män.
Den sista december 2018 fanns 302 verkställande direktörer i bolagen som var noterade på Stockholmsbörsen. 273 av dessa var män. 29 var kvinnor. Samtidigt hade bolagen 301 styrelseordförande, varav 272 var män och 29 kvinnor.
– Könsfördelningen är 90 procent män och 10 procent kvinnor för både direktörer och ordförande, säger Helena Löf, expert på jämställdhetsstatistik på SCB.
Bolagens styrelser hade totalt 1 947 ledamöter, varav 65 procent var män och 35 procent var kvinnor.
Statistiken om könsfördelning i börsbolagens ledningar återfinns i SCB:s nya rapport ”På tal om kvinnor och män – lathund om jämställdhet”. Den ges ut vartannat år och innehåller jämställdhetsstatistik på en rad områden som inkomster, brott, utbildning, makt, hälsa och tidsanvändning.
Rapporten innehåller även statistik om könsfördelning i samtliga svenska aktiebolags styrelser. Under 2017 var en stor majoritet av ordförande och ordinarie ledamöter i dessa bolag män. Endast i en kategori var kvinnorna fler: suppleanter. 54 procent av dessa var kvinnor, 46 procent var män.
– Bland alla kvinnor som ingår i aktiebolagens styrelser är den vanligaste positionen att de är suppleanter medan det vanligaste för männen är att de är styrelseledamöter. Det är ett mönster i statistiken även bakåt i tiden, säger Helena Löf.
Läs mer i statistiknyheten och rapporten på scb.se.
Fakta: Styrelser och ledning i börsföretagen
Styrelseordförande: 29 kvinnor och 272* män, vilket motsvarar 10 respektive 90 procent.
Verkställande direktör 29 kvinnor och 273 män, vilket motsvarar 10 respektive 90 procent.
Styrelseledamöter: 682 kvinnor och 1 265 män, vilket motsvarar 35 respektive 65 procent.
Statistiken från den 31 december 2018 avser svenska bolag noterade på Stockholmsbörsen.
*Ett bolag saknade en registrerad ordförande.
Länkar:
”På tal om kvinnor och män – lathund om jämställdhet 2020" (pdf)
Långt från jämställd fördelning av kapitalinkomster
Pengar, makt och utbildning– statistiken visar på fortsatt ojämställdhet