Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Fler jobbar mer hemifrån

Senast uppdaterad: 2025-03-25

Dubbelt så många jobbar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, visar en ny rapport från SCB. Det är främst yrket som avgör hur mycket man kan jobba hemifrån.

I fjol var det cirka 46 procent av de sysselsatta i åldern 20 – 64 år som i någon utsträckning uppgav att de arbetat hemifrån. Ökningen är störst bland dem som arbetar hemifrån minst hälften av dagarna.

– Andelen som arbetar hemifrån har fördubblats jämfört med före pandemin. Den totala arbetade tiden är också högre bland dem som arbetar hemifrån, säger Stefan Andersson, statistiker på SCB och rapportförfattare.

Fler jobbar alltså hemifrån nu jämfört med hur det var för fem år sedan. Men, under det senaste året visar statistiken att det har skett en liten avmattning.

– Efter pandemin har andelen som ofta arbetar hemifrån avtagit något. Mellan åren 2023 och 2024 sjönk andelen med knappt 1 procentenhet, säger Sandra Medenica, statistiker på SCB och rapportförfattare.

Fast anställda

Framför allt var det fast anställda i åldersgruppen 30 - 54 år som arbetade hemma minst hälften av dagarna. Arbete hemifrån har ökat mest bland personer med eftergymnasial utbildning inom både privat och statlig sektor.

– Inom privat tjänstesektor och statlig sektor arbetar drygt 20 procent av de högutbildade oftast hemifrån, säger Sandra Medenica.

Mer arbetad tid hemma

Arbetar man mer om man arbetar hemifrån? Ja, arbete på distans verkar frigöra tid som annars går åt till pendling till och från arbetsplatsen.

Rapporten visar att det finns ett positivt samband mellan arbete hemifrån och arbetad tid. Den genomsnittliga marginaleffekten varierar från 0,5 - 1,5 timmar per vecka mellan olika redovisningsgrupper.

Bland chefer och lärare är arbete hemifrån kopplat till 2 - 4 fler arbetstimmar per vecka. Inom IT-yrken där distansarbete är mest omfattande är däremot arbete hemifrån kopplat till något färre arbetstimmar.

Ett storstadsfenomen

Att jobba hemifrån är också i viss mån ett storstadsfenomen, även om arbete hemifrån har ökat utanför de större städerna.

– Före pandemin var andelen som arbetade hemifrån ganska jämnt fördelad över storstad, tätort och landsbygd. Men nu har andelen som ofta arbetar hemifrån ökat till drygt 15 procent i storstäderna jämfört med cirka 10 procent i tätort och landsbygd, säger Stefan Andersson.

I rapporten finns tabeller och diagram om hur hemarbetet ser ut fördelat på kön, ålder, sektor och boende i storstad, tätort och landsbygd. 

Arbete hemifrån och arbetad tid

Fakta: Om statistiken

Rapporten bygger på årsdata från Arbetskraftsundersökningarna (AKU). Arbetskraftsundersökningarna är en urvalsundersökning som beskriver utvecklingen på arbetsmarknaden för Sveriges befolkning i åldern 15 - 74 år. I den aktuella rapporten har underlaget avgränsats till fast anställda i åldern 20–64 år.

Länkar

Fortsatt många arbetar hemifrån

Arbetskraftsundersökningarna (AKU)

Fler jobbar mer i Sverige

Dubbelt så många jobbar efter pensionsåldern

Sex av tio jobbar inte alls hemifrån

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB