Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Högre priser på julbordets favoriter

Senast uppdaterad: 2023-12-05

Även i år får hushållen räkna med högre priser på julmaten. Sillen, skinkan, nötterna och godiset kostar mer än i fjol. Statistiken från SCB visar också att priserna på viss julmat brukar höjas i december.

Det finns många varianter på julmat och var och en har sina favoriter på julbordet. För några av de klassiska varorna visar prisutvecklingen en bred uppgång jämfört med i fjol.

– Livsmedelspriserna har ökat mer jämfört med den generella prisutvecklingen i samhället under året. Bland julmaten kan vi se att gravad lax och sill hör till de varor som har stigit i pris, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Från december i fjol till och med oktober i år steg livsmedelspriserna i Sverige med 5,3 procent. Det kan jämföras med prisutvecklingen på alla varor och tjänster under dessa månader, som ökade med 3,1 procent.

Prisutvecklingen på julmat 2023*

Produktgrupp Prisförändring i procent, december 2022 - oktober 2023
Potatis 0,9
Sillkonserver 25,0
Färsk lax 1,4
Nötter och torkad frukt 6,7
Griskött 6,7
Gravad/rökt laxfisk 32,2
Ägg 15,8
Konfektyr 9,2
Choklad 15,9
Brännvin 3,8
Apelsiner 72,3
Konsumentprisindex, KPI 3,1

*Beräknat genom att jämföra prisnivån i december 2022 med prisnivån i oktober 2023

Sill och gravad lax är klassiker på julbordet som har blivit dyrare, med prisökningar på 25 respektive 32 procent.  

– Alla som gillar frukt kan också konstatera att priset på apelsiner har gått upp med 72 procent sedan december i fjol. Men det här är en vara som brukar sjunka i pris just i december. Så har det i alla fall sett ut de senaste sex åren, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Det finns förstås också julmat som ökar i pris just i december. En sådan vara är skinkan, vars pris har gått upp varje år i december de senaste 13 åren, visar statistiken. Å andra sidan brukar priserna på choklad, godis och nötter sjunka något under julmånaden.

Fakta: Konsumentprisindex

Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige. Priserna som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar.

Prisutvecklingen under 2023 har räknats ut genom att jämföra KPI för december 2022 med KPI för oktober 2023.

KPI används bland annat för att beräkna prisbasbeloppet och används främst för kompensationsändamål. KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) används av Riksbanken som målvariabel för inflationen.

Länkar

Maten nästan 26 procent dyrare än hösten 2021

Ekologiska livsmedel säljer allt mindre – egna märkesvaror ökar stort 

Konsumentprisindex (KPI) 

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB 

Prenumerera på pressmeddelanden 

Bevaka nyheter från SCB