Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Mycket julmat har blivit dyrare än livsmedel överlag i år

Senast uppdaterad: 2022-11-30

Flera vanliga inslag på svenska julbord har stigit mer i pris än den generella prisutvecklingen på livsmedel under 2022. En del julmat brukar dessutom öka i pris i december.

Det finns ingen exakt definition av vad som är julmat. Men SCB har tittat närmare på ett antal produkter som ingår på mångas julbord.

– Mycket på det julbord vi har satt ihop har under 2022 ökat mer i pris än den generella prisutvecklingen för livsmedel, som i sin tur utvecklats snabbare än inflationen, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

– Apelsiner, gravad och rökt lax samt sill är de produkter som stigit mest i pris. Apelsiner har blivit nästan dubbelt så dyra under året.

Priserna på gravad och rökt lax har sedan december 2021 stigit med 35,5 procent medan priset på sillkonserver stigit med 28,7 procent.

– Det som stigit minst i pris är choklad, nötter och torkad frukt och griskött, säger Carl Mårtensson.

Under 2022 har det generella priset på livsmedel stigit med 17 procent. Samtidigt har den generella prisutvecklingen på konsumtionsvaror och tjänster i Sverige stigit med 9 procent.

Prisutvecklingen 2022 (till och med oktober)*

Produktgrupp Prisförändring (%)
Apelsiner 97,8
Gravad/rökt laxfisk 35,5
Sillkonserver 28,7
Ägg 24,8
Färsk lax 23,5
Potatis 9,7
Konfektyr (godis) 9,0
Choklad 8,1
Nötter och torkad frukt 7,9
Griskött 7,0
   
Livsmedel 17,0
KPI 9,0

* Beräknat genom att jämföra prisnivån i december 2021 med prisnivån i oktober 2022.

Sett ett tiotal år tillbaka har priserna på julbordsmaten stigit relativt stabilt. Men över ett år kan de variera kraftigt. Sillen är exempelvis en vara som ofta åker bergochdalbana i Konsumentprisindex. Prisfallen kommer i regel vid olika högtider.

– Sill, choklad och gravad och rökt lax brukar bli billigare i december medan priset på griskött och annat godis än choklad brukar gå upp. De senaste åren har priserna på griskött och godis höjts lagom till jul och sedan sänkts i januari.

Fakta: Konsumentprisindex

Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige. Priserna som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar.

Prisutvecklingen under 2022 har räknats ut genom att jämföra KPI för december 2021 med KPI för oktober 2022.

Länkar

Konsumentprisindex (KPI) efter produktgrupp i statistikdatabasen

Julmaten har blivit dyrare jämfört med andra varor

Dyrare skinka men billigare sill är julens melodi

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB