Pressmeddelande
Ny analys om utanförskap – 180 områden har många stora utmaningar
Senast uppdaterad: 2024-11-13
180 områden i Sverige har flera stora utmaningar som kan kopplas ihop med utanförskap. Områdena finns främst i de tre storstäderna och i större städer. Det visar en ny analys om utanförskap som regeringen har beställt av SCB och Boverket.
I analysen har en mängd statistik samlats in om befolkningens sammansättning och förutsättningarna i drygt 3 300 regionala statistikområden i Sverige.
SCB och Boverket har sedan vägt in olika utmaningar i dessa områden, till exempel bidragsberoende, svag etablering på arbetsmarknaden, trångboddhet och kriminalitet.
Resultatet har blivit en fördjupad analys där områden med liknande utmaningar och förutsättningar sorteras i olika grupper.
– Det här är första gången som vi grupperar områden på det här sättet med hjälp av statistik från flera olika myndigheter säger Susanne Zander, statistiker på SCB.
Hon fortsätter:
– Analysen kan användas som underlag för aktörer i samhället som genomför olika insatser inom dessa områden.
Kunskap om områden
Statistiken ger även kunskap om områden som ser ut att ha utmaningar, men som kanske har en särskild förutsättning som gör att behoven av insatser där inte är lika stora.
– Det kan handla om områden i universitetsstäder där man bor trångt och etableringen på arbetsmarknaden är svag. Här behövs kanske inte insatser eftersom det kan bero på att det bor många studenter där, säger Susanne Zander.
Enligt analysen har 2 795 regionala statistikområden, 83 procent, inga särskilt stora utmaningar. Av resterande 568 har 356, 11 procent, en särskilt stor utmaning.
Totalt har 180 områden flera särskilt stora utmaningar. De här områdena ligger främst i Malmö, Göteborg, Stockholm och i andra större städer.
Hög generell problematik
– I analysen ser vi att sannolikheten att ett område ska ha en hög generell problematik ökar om det finns en hög andel med förgymnasial utbildning, en hög andel ensamstående kvinnor och en låg andel inrikes födda, säger Susanne Zander.
Totalt 40 områden i 20 kommuner har genom olika analysmetoder identifierats som områden med den allra största sammanvägda problematiken.
Områdena har särskilt stora utmaningar och har sammanvägt sämst utfall på flest problemvariabler. Samtliga områden utom två tillhör en områdestyp med stora socioekonomiska utmaningar.
En tabell med dessa områden finns på sid 97 i analysen:
Fördjupad analys om utanförskap - Slutrapport regeringsuppdrag 2024:2
Fler resultat av analysen:
- Kriminalitet, i form av anmälda brott, har i mindre utsträckning en fördelning i riket som samvarierar med övriga problemområden.
- Områden med problem med ohälsa återfinns i områden i eller nära mindre städer, och på landsbygden, och karaktäriseras av en befolkning som är äldre och/eller som har förgymnasial utbildning.
- Analysen visar att upplevelsen av otrygghet är större i områden med socioekonomiska utmaningar än i områden med goda socioekonomiska förutsättningar. Skillnaden mellan kvinnor och män är dock den största skillnaden oavsett områdestyp.
- För deltagande i föreningslivet är det skillnaden mellan inrikes födda och utrikes födda som är den största, utrikes födda är i lägre grad med i föreningar. Detta gäller oavsett områdestyp, men skillnaderna är störst i områden med socioekonomiska utmaningar.
- Det finns ett starkt samband mellan det socioekonomiska indexets klassificeringar i områdestyper och hur många och hur stora problem ett RegSO har, med undantag för kriminalitet (som vi mäter det). 31 av de 168 områden som har särskilt stora utmaningar med anmälda brott är områden med socioekonomiska utmaningar och 90 är områden med goda socioekonomiska förutsättningar.
Försäkra dig om att inte missa några nyheter från SCB genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det skickas varje torsdag med länkar till våra senaste pressmeddelanden och artiklar, samt med information om våra event och kommande veckas statistikpubliceringar.
Prenumerera på SCB:s nyhetsbrev
Fakta: Om statistiken
Det finns ingen etablerad definition av vad utanförskap är. I den här analysen använder SCB och Boverket uppdragsbeskrivningen från regeringen och de faktorer som nämns där för att ringa in begreppet.
SCB utgår från dessa utmaningar:
- bidragsberoende,
- kriminalitet och otrygghet
- svagt demokratiskt deltagande
- svag arbetsmarknadsetablering
- svaga skolresultat
- trångboddhet
- ohälsa
- svagt engagemang i föreningsliv och civilsamhälle
Underlag om otrygghet och engagemang i föreningsliv och civilsamhälle är hämtade från urvalsundersökningarna Nationella trygghetsundersökningen (Brå) och Undersökningarna om levnadsförhållanden (SCB).
Alla övriga underlag i analysen utgår från statistik som kan tas fram för regionala statistikområden.
Utmaningarna grupperas med statistik om områdets förutsättningar och befolkningens sammansättning i regionala statistikområden, så kallade RegSO.
RegSO är en rikstäckande områdesindelning som följer läns- och kommungränserna och som har tagits fram särskilt för statistikändamål. Gränserna finns att ladda ner fritt som öppna geodata.
Det finns totalt 3 363 RegSO i Sverige. I dessa områden kan det bo mellan cirka 600 och 22 000 invånare. Vanligast är att det finns mellan fem och nio RegSO i en kommun.
Utifrån utmaningar och lokala förutsättningar har områden grupperats i 13 klasser och fått sammanlagda percentilsummor. 600 är högsta percentilsumman. En låg summa innebär särskilt stora utmaningar och en hög summa små eller inga utmaningar.
Eftersom det inte finns några gränsvärden som specificerar när en utmaning bedöms vara särskilt stor har SCB och Boverket identifierat de områden, av alla regionala statistikområden i Sverige, som har de fem procent sämsta utfallen på de problem som har undersökts (percentilerna 1 till 5).
Länkar
Fördjupad analys om utanförskap - Slutrapport regeringsuppdrag 2024:2
Fördjupad analys om utanförskap. Slutrapport regeringsuppdrag 2024:2 (xlsx)
RegSO - Regionala statistikområden
Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB
Prenumerera på pressmeddelanden från SCB