Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Utrikes födda mer nöjda med socialtjänst och polis

Senast uppdaterad: 2024-11-21

När man jämför inrikes och utrikes föddas åsikter om samhället finns det skillnader bland annat i synen på socialtjänsten och polisen. Men båda grupperna tycker att skolan fungerar lika bra.

I en ny rapport från SCB jämförs utrikes och inrikes föddas syn på samhället inom olika områden. Som underlag används SCB:s medborgarundersökning från år 2023. 
–  Resultaten ger en annan bild än den som vanligtvis syns i debatten. En högre andel utrikes födda tycker att socialtjänstens stöd till utsatta personer fungerar ganska eller mycket bra, säger Karin Lundström, demograf på SCB. Hon fortsätter:
–  Den här gruppen är också i högre grad än inrikes födda ganska eller mycket nöjda med polisens närvaro i kommunen. 

Utrikes födda upplever lägre trygghet 

Utrikes födda är också ofta mer nöjda än inrikes födda med hur kommunens verksamhet fungerar och upplever att det finns bra möjligheter för invånarna att påverka. 
–  Å andra sidan är utrikes födda mindre trygga, upplever i lägre grad att de kan leva sitt liv som de vill i kommunen och upplever i lägre grad att man kan lita på andra människor, säger Karin Lundström. 
Samtidigt visar undersökningen att det inte finns några skillnader i svaren mellan utrikes födda och inrikes födda när det gäller till exempel hur man uppfattar att skolformer fungerar och på frågor om tillgång till samhällsservice. 

Var man bor har betydelse

För vissa frågor märks tydliga skillnader mellan boende i områden med olika socioekonomiska förutsättningar, men inga skillnader mellan utrikes och inrikes födda inom respektive typ av område. Det gäller exempelvis frågorna om hur man upplever kommunen som plats att bo och leva på, och om man kan rekommendera andra att flytta till kommunen. 
–  För dessa frågor finns totalt sett en skillnad mellan utrikes och inrikes födda, men skillnaden tycks till stor del hänga samman med att utrikes och inrikes födda bor i olika typer av områden, säger Karin Lundström

Fakta: Inrikes och utrikes föddas syn på samhället

Rapporten beskriver skillnader mellan inrikes födda och utrikes födda inom olika områden. Analysen baseras på SCB:s medborgarundersökning från 2023. 
SCB:s medborgarundersökning genomförs varje år på uppdrag av kommuner för att mäta hur invånarna ser på sin kommun och dess verksamheter. Utöver det urval som görs för deltagande kommuner görs också ett riksurval, vilket gör det möjligt att använda undersökningen för att redovisa resultat som representerar hela Sverige. 
Resultaten baseras på svar från knappt 9 000 utrikes födda och omkring 65 000 inrikes födda. Genomgående görs jämförelser mellan utrikes och inrikes födda kvinnor respektive män.

Länkar:

Ny analys av utrikes och inrikes föddas syn på kommunen och samhället

Integration - statistik och analys: Utrikes och inrikes föddas syn på samhället

Statistik om integration

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB