Till innehåll på sidan

Priser

Artiklar om Priser

Matpriser stiger lika kraftigt som på 80-talet

Matpriserna stiger i rask takt och än syns inget slut på uppgången. Det var flera årtionden sedan livsmedelspriserna ökade lika kraftigt som nu, visar en genomgång av SCB:s prisstatistik.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Priser Privatekonomi

Livsmedelspriserna fortsätter att stiga

Inflationstakten ökar igen, visar SCB:s Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF). Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg i augusti för nionde månaden i följd.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Priser Konsumentprisindex

Flygresor billigare än 2010 – tåg och bilhyra dyrare

Sommarsemestrarna närmar sig och priserna på resor och hotell stiger, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Över längre tid syns stora skillnader mellan olika resformer. Jämfört med 2010 har medelpriset på hyrbilar stigit med 39 procent samtidigt som utrikesflyg blivit 17,5 procent billigare.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Priser Konsumentprisindex

Kaffe och tomater har blivit nästan 30 procent dyrare

Priset på kaffe har rusat under 2022, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Det är nu nästan 30 procent dyrare än för ett år sedan. Även priserna på tomater, päron och vitkål har stigit rejält.

Övrigt Etiketter: Livsmedel Priser Konsumentprisindex

Kraftig prisutveckling för pizzor från pizzerior

Sedan 1995 har priset för pizzor från pizzerior ökat med 73 procent. Samtidigt har priset på frysta pizzor i butik minskat med 6 procent, medan priset på hembakade pizzor följer prisutvecklingen för påläggen i stor utsträckning. Under samma period har den generella prisutvecklingen i samhället, enligt KPI, ökat med 30 procent.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Inflation Livsmedel Priser Konsumentprisindex