Till innehåll på sidan

Handel

Artiklar om Handel

Detaljhandeln fortsätter nedåt inför julhandeln

Julhandeln kan bli extra viktig för sällanköpsvaruhandeln i år. Försäljningssiffrorna har minskat nio månader i följd, visar ny statistik från SCB.

Övrigt Etiketter: Handel

Detaljhandeln fortsätter nedåt

Sällanköpsvaruhandeln minskade i augusti för sjunde månaden i följd, enligt preliminär statistik från SCB. Hela detaljhandeln pekar nedåt sedan i maj.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Försäljning Handel

Så stor var handeln med Ukraina och Ryssland i fjol

Före Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige båda länderna som handelspartners. I fjol köpte Sverige bland annat trävaror av Ukraina, och olja och uran av Ryssland. Vi exporterade verkstadsmaskiner, bilar och telekomutrustning till de två länderna.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Handel Import och export

Vi spenderar alltmer på frukt – men köper ännu mer sötsaker

Vi lägger alltmer pengar på frukt i förhållande till sötsaker – men handlar vi faktiskt nyttigare? Justerat för prisökningar har försäljningen av sötsaker ökat tre gånger så mycket som fruktförsäljningen sedan år 2000.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Försäljning Handel Livsmedel

Dagligvaruhandeln gick starkt i större tätorter

När många branscher har det kämpigt på grund av pandemin går dagligvaruhandeln starkt. Förra året ökade försäljningen med 3,7 procent jämfört med 2019 – men skillnaderna inom branschen och landet är väldigt stora.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Handel Corona

Vinnare och förlorare när sällanköpshandeln förändrades under pandemin

Omsättningen inom sällanköpshandeln ökade under 2020. Men skillnaderna inom både branschen och landet är stora, visar en ny kartläggning från SCB. Skohandeln backade med drygt 26 procent jämfört med 2019 samtidigt som handeln via internet och postorder ökade med nästan 22 procent.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Elektronisk handel Försäljning Handel Handelsområde Konsumtion Corona

Julhandeln avgörande för leksakshandlare och guldsmedsbutiker

Julen betyder mycket för detaljhandeln. I några branscher står decemberförsäljningen för en avgörande del av årsomsättningen. Leksakshandlare och guldsmedsbutiker hör till de som påverkas mest av julhandeln.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Handel Konsumtion

Allt färre jobbar inom stålindustrin

På knappt tio år har antalet förvärvsarbetande inom stålindustrin minskat med över 18 procent. Om trenden fortsätter kommer det att drabba kommuner som Oxelösund, där cirka 90 procent av alla förvärvsarbetande i industrin jobbar inom stålindustrin.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Handel Yrke Regionalt

Sveriges varuexport stiger för fjärde året i rad

Företag i Sverige exporterade varor för 1 304,8 miljarder kronor under år 2017. Det är en ökning med 9 procent jämfört med året innan.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Handel Internationellt

Danmark är svenskarnas favoritgranne för konsumtion

Danmark är det grannland där svenskarna konsumerar mest. År 2017 konsumerade svenskar varor i Danmark för närmare 4 miljarder svenska kronor och hotell- och restaurangtjänster för 2 miljarder kronor.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Handel Utrikeshandel

Norsk gränshandel i Sverige större än någonsin

Norrmännen handlar allt mer i Sverige, framför allt mat och alkohol. På sex år har norrmännens konsumtion i Sverige ökat med 29 procent. År 2017 uppgick den till 19,5 miljarder svenska kronor.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Handel Utrikeshandel

Svensk tjänsteexport alltmer global

Totalt ökade svenska företags handel med tjänster till utlandet med 389 procent mellan 1950 och 2016. Övriga företagstjänster, telekommunikation och IT-tjänster står för huvuddelen av exporten, som främst går till övriga EU-länder och Norden.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Handel

Varuexport – en motor i svensk ekonomi

Utrikeshandel utgör en väsentlig andel av Sveriges BNP och framförallt tjänstehandeln har ökat sin andel över tid. Tjänsteexporten har ökat brant medan varuhandeln har ökat långsammare. Fortfarande är dock exporten av varor större än exporten av tjänster.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Ekonomi Handel

E-handel allt viktigare för svenska företag

Allt fler företag säljer varor och tjänster över nätet. Sverige är ett av de länder i Europa där e-handel är mest utbrett. Mest vanligt är det inom transportbranschen. Varor och tjänster som inte är anpassade för e-handel är fortfarande ett problem.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Handel Företagande Transport och kommunikationer

Nytt månadsindex för näringslivets produktionsvärde

Produktionsvärdesindex (PVI) är ett nytt index som beskriver utvecklingen av näringslivets produktion av varor och tjänster på månadsbasis. PVI är under utveckling och kommer att publiceras i fasta och löpande priser, och på sikt även i kalenderkorrigerade och säsongrensade tal.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Ekonomi Handel Näringsliv

Svenskarna äter ute mer

Varje månad köper vi mat för strax över 3 000 kronor per person. De senaste åren har vi lagt allt mer pengar på att äta ute. Men restaurang­branschen påverkas mer av konjunktur­förändringar än livsmedels­branschen.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Handel Hushåll och ekonomi