Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Nära en miljon pappor både firar och firas på fars dag

Senast uppdaterad: 2021-11-12

Hur många av Sveriges pappor som får en slips i fars dag-present den 14 november har vi ingen statistik på. Däremot vet vi till exempel att det finns nära 2,5 miljoner fäder i vårt land, och att drygt 800 000 av dem fortfarande också kan fira sin egen far.

Foto: iStock

Fars dag har firats i Sverige sedan 1931, men inte förrän på 1970-talet, ungefär samtidigt som även papporna gavs möjlighet att ta ut föräldraledighet i vårt land och begreppet velourpappa myntades, tog firandet fart även här.

 I Sverige har vi 70 600 personer, 36 316 söner och 34 284 döttrar, som har sin pappa, farfar och farfars far i livet, säger Håkan Sjöberg, statistiker på SCB.

Sammanlagt är det 128 798 fäder som har barnbarnsbarn i Sverige.

Att fira och bli firad

Gissningsvis förs traditionen att uppmärksamma fars dag vidare genom generationerna.

 På fars dag i år kan 801 982 män i Sverige både fira sin egen pappa och själva bli firade som pappa, säger Håkan Sjöberg.

Vanligast är att pappor i Sverige har två barn, men 995 av dem har tio barn eller fler, och har därmed ökat sina chanser att bli riktigt ordentligt firade.

Olika datum

Seden att uppmärksamma fars dag grundlades 1910 i USA, då Sonora Smart Dodd hedrade sin far som ensam tagit hand om henne och hennes syskon sedan modern dött i barnsäng. Firandet skedde på faderns födelsedag den 19 juni. Fortfarande firas fars dag i många länder i juni månad, men i till exempel Sverige, Norge och Finland flyttades dagen till andra söndagen i november för att inte ligga så nära mors dag, som firas i maj.

Fakta: Om statistiken

Våra beräkningar i den här artikeln grundar sig på biologiska pappor. Vi har inte tagit med adoptivpappor eller bonuspappor.

Länkar 

Fler biologiska mammor än pappor

Över en miljon pappor kan få dubbelgrattis på fars dag

”Barnen bädda, sopa, laga mat och diska” på mors dag

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB

Övriga källor

Nordiska museet: Fars dag

Wikipedia: Fars dag

Text- och innehållsansvariga