Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Sommarens elpriser varierar rejält

Senast uppdaterad: 2022-09-13

Skillnaderna mellan elpriser i olika delar av landet fortsätter att vara ganska stora, visar den senaste statistiken. Ungefär hälften av hushållen väljer rörliga elavtal.

I juli 2022 var prisskillnaden mellan norr (elområde 1) och söder (elområde 4) för ett nytecknat rörligt elavtal i lägenhet 102,5 öre per kilowattimme. För kunder i villa med elvärme var skillnaden 102,6 öre per kilowattimme. Det är något lägre än i december 2021, då elprisskillnaden för ett nytecknat rörligt avtal mellan dessa områden var 122 respektive 123 öre.

– Skillnaderna fortsätter att vara stora mellan elpriserna i de norra och södra delarna av landet. Jämfört med hur prisläget såg ut i fjol märks en rejäl ökning i södra Sverige, säger Frida Hagström, statistiker på SCB.

Det genomsnittliga rörliga elhandelspriset för nya avtal för villa med elvärme i elområde 4 i södra Sverige gick upp från 78,7 öre per kilowattimme i juli 2021 till 138,1 öre per kilowattimme i juli i år. För kunder i elområde 1 i norra Sverige sjönk däremot priset i samma typ av hushåll från 60,6 öre till 35,5 öre per kilowattimme.

Genomsnittliga elpriser (rörligt avtal) för alla typkunder i de fyra elområdena, öre per kilowattimme

Genomsnittliga-elhandelspriser-alla-typkunder,-rörligt-pris.png

Vilka elavtal som är bäst i det här läget är en fråga som många hushåll ställer sig just nu.
En del väljer mellan fasta och rörliga avtal. Andra har så kallade anvisade avtal, en avtalsform där man inte gör något aktivt val utan låter elnätsföretaget välja elleverantör.

– Det genomsnittliga priset för nyteckning av fasta avtal ligger betydligt högre än tidigare år och har i juli 2022 en toppnotering för alla elområden, säger Frida Hagström.

I elområde 3, där Stockholms län ligger, har ungefär 54 procent av hushållen valt att ha rörligt pris. Den siffran har inte ändrats mycket från juli 2021 till juli 2022.

Fyra elområden i Sverige

bild-elområden.png

Ny statistik om elpriser och elavtal för augusti 2022 publiceras 8.00 den 23 september.

Fakta: Om statistiken

Energimyndigheten är statistikansvarig myndighet för statistiken om elavtal och elpriser. Statistiken finns även på scb.se och visar bland annat priser på el och andelar som har olika avtalstyper och omförhandlade avtal.

I statistiken finns fyra olika typkunder, det är
lägenhet med en förbrukning på 2000 kWh per år, villa utan elvärme med förbrukning på 5000 kWh per år, villa med elvärme med förbrukning på 20 000 kWh per år och större hushåll med förbrukning på 30 000 kWh per år.

Det finns flera typer av elavtal. Ett exempel är fasta elavtal på olika löptider, exempelvis 1 - 3 år. Ett hushåll kan också ha ett avtal med rörligt elpris som följer den så kallade spotprisutvecklingen på den nordiska elbörsen. Det finns även så kallat anvisat elavtal, det är en avtalsform där hushållet inte gör något aktivt val. Elnätsföretaget anvisar till en elleverantör och debiterar ett så kallat anvisat pris.

Fakta: De fyra elområdena

Elområde 1: Norrbottens län och delar av Västerbotten

Elområde 2: Jämtlands och Västernorrlands län samt delar av Dalarnas län, Gävleborgs län och delar av Västerbotten

Elområde 3: Gotlands län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Västmanlands län, Örebro län, Östergötlands län samt delar av Jönköpings län, Hallands län, Kalmar län, delar av Västra Götalands län, Gävleborgs län och Dalarnas län

Elområde 4: Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpings län och delar av Västra Götalands län

Länkar

Elpriser och elavtal

Elhandelspriser på elenergi (exkl skatt och nätavgift) vid avtal om rörligt pris, månadsvärden

Fördelning av avtal på olika avtalstyper

Stigande elpriser varierar kraftigt i norr och söder

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB