Övergång gymnasieskola – eftergymnasial utbildning, examinerade från gymnasieskolan 1993/94–2022/23
Vanligast att ungdomar i storstäder läser vidare
Statistiknyhet från SCB 2024-11-07 8.00
Andelen som påbörjar högskolestudier skiljer sig mellan olika delar av landet. Andelen är störst i storstäder och lägst i landsbygdskommuner med besöksnäring. En stor förklaring till detta är att det är vanligare att läsa högskoleförberedande gymnasieprogram i storstäderna.
Av de som tog studenten 2019 hade 57 procent påbörjat en högskoleutbildning inom fem år. I storstäderna, där andelen var högst, var andelen 70 procent och i landsbygdskommuner med besöksnäring, där andelen var lägst, var motsvarande andel 42 procent.
- De flesta som påbörjar högskolestudier efter gymnasiet har läst ett högskoleförberedande program, säger Annica Wallerå, utredare på SCB. Andelen som läst vidare på högskolan inom fem år var 76 procent bland de som läst ett högskoleförberedande program. Av de som läst ett yrkesprogram var motsvarande andel endast 15 procent.
Andelen som läser högskoleförberedande program varierar mellan olika delar av landet vilket till stor del förklarar skillnaderna i hur stor andel som läser vidare.
Andelen som påbörjat en högskoleutbildning inom fem år är högst bland de som bor i någon av de tre storstäderna. Det är även där som andelen som läst ett högskoleförberedande program är störst.
Fler kvinnor än män läser vidare efter gymnasiet
Framför allt på lite längre sikt läser kvinnor läser vidare efter gymnasiet i större utsträckning än män. Av de som gick ut gymnasiet 2019 hade 66 procent av kvinnorna och 48 procent av männen påbörjat en högskoleutbildning inom fem år. Andelen som läser vidare efter gymnasiet skiljer sig mellan olika delar av landet men oavsett region så läser kvinnorna vidare i större utsträckning än männen.
Andel som påbörjar studier på högskolan inom fem läsår efter avslutade gymnasiestudier. Elever examinerade 2019 efter kommungrupp
Skillnaden mellan könen är minst i storstäderna. Där har 76 procent av kvinnorna och 63 procent av männen påbörjat högskolestudier inom fem år. Skillnaden är störst i lågpendlingskommuner nära större stad. I de kommunerna är motsvarande andelar 58 procent av kvinnorna och 35 procent av männen.
Även skillnaden mellan könen kan till stor del förklaras av andelen som läst högskoleförberedande program eftersom kvinnor läser de gymnasieprogrammen i större utsträckning än männen. Denna andel var 75 procent bland kvinnorna jämfört med 64 procent bland männen.
- I storstäderna, där skillnaden mellan könen var minst var andelen som läst ett högskoleförberedande program högst både för kvinnor och män, säger Annica Wallerå.
I storstäderna hade 83 procent läst ett högskoleförberedande program. Pendlingskommuner nära mindre städer/tätorter var den region där andelen som läst ett högskoleförberedande program var lägst, 53 procent. I de kommunerna var det endast 45 procent som påbörjat högskolestudier inom fem år.
Definitioner och förklaringar
I den här statistiken ingår endast övergångar till högskolan som eftergymnasial utbildningsform.
Den här statistiken redovisas efter SKR:s kommungruppsindelning från 2023. Indelningen finns på SKR:s webplats: Kommungruppsindelning | SKR.
Mer statistik om studenter i högskolan finns på Personalutbildningsstatistik. Läs mer om högskolan på www.uka.se.
Statistikdatabasen
I Statistikdatabasen hittar du mer statistik om avgångna från gymnasieskolan och deras övergång till
- eftergymnasiala utbildningar totalt sett
- högskoleutbildning
- yrkeshögskolan
- folkhögskolan
- konst- och kulturutbildningar
Statistiken redovisas per gymnasieprogram och kan också delas in per län och kommun.
Nästa publiceringstillfälle
Övergång till övriga eftergymnasiala utbildningar (yrkeshögskolan, folkhögskolan samt konst- och kulturutbildningar) till och med läsåret 2022/23 publiceras i maj 2025.
Statistikdatabasen
Ytterligare information finns i Statistikdatabasen
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.