Arbete inom målyrket 1-5 år efter examen, YH-examinerade 2013-2015
Behandlingspedagoger med YH-examen lämnar HVB-hem för unga
Statistiknyhet från SCB 2023-11-28 8.00
En vanlig arbetsplats för behandlingspedagoger med examen från yrkeshögskolan är Hem för vård eller boende för barn och unga med sociala problem (HVB-hem). Ungefär en fjärdedel av de examinerade arbetar där det första året efter utbildningen. Men en ny rapport från SCB visar att andelen har halverats efter fyra år.
SCB:s rapport ”Arbete inom målyrket efter examen?” analyserar andelen som arbetar inom målyrket efter yrkeshögskolan för nio utbildningsinriktningar. De som tog examen 2013–2015 följs i fem år. Den här statistiknyheten redovisar resultat för utbildningsinriktningen behandlingspedagog.
Hög andel arbetar efter examen
I analysen ingår 855 studerande som tog examen från YH-utbildningar till behandlingspedagog 2013–2015. 79 procent av de examinerade är kvinnor, 21 procent är män.
Andelen examinerade behandlingspedagoger som arbetar är som högst det första året examen. Då arbetar 95 procent. Sedan minskar andelen något och det femte året efter examen arbetar 90 procent. Andelen som arbetar är något högre bland män än bland kvinnor.
Vård och omsorg med boende vanligaste branschen
– Examinerade från utbildningar till behandlingspedagog arbetar inom många olika branscher, säger Paula Kossack, analytiker på SCB.
Myndigheten för yrkeshögskolan skriver i sin senaste områdesanalys att examinerade från dessa utbildningar bland annat är efterfrågade på HVB-hem, LVM-hem och Statens institutionsstyrelses (SiS) institutioner. Skola och kriminalvård är andra möjliga arbetsgivare.
Det bekräftas av statistiken. De vanligaste branscherna är Vård och omsorg med boende, följd av Öppna sociala insatser och Utbildning. Det är samma mönster för kvinnor som för män.
Andelen som arbetar inom Vård och omsorg med boende minskar dock över tid från 52 till 35 procent av de examinerade. I antal motsvarar det en minskning från 447 personer till 299 personer.
Andelen som arbetar inom Utbildning ökar något. Även andelen inom övriga branscher samt andelen som inte arbetar ökar. Andelen som arbetar inom Öppna sociala insatser är däremot ganska stabil över tid.
Vård och omsorg med boende vanligast, men andelen som arbetar där minskar
HVB-hem för unga en vanlig arbetsplats
– Två tredjedelar av minskningen av antalet som arbetar inom Vård och omsorg med boende kan härledas till minskningen inom branschen ”Heldygnsvård med boende för barn och ungdomar med sociala problem”, det som i dagligt tal heter HVB-hem för barn och unga. Antalet som arbetar inom den branschen nästintill halveras mellan det första och det femte året efter examen, från 207 till 107, förklarar Paula Kossack, analytiker på SCB.
Andelen som arbetar inom HVB-hem halveras
Under det första året efter examen arbetar 56 procent av männen inom Vård och omsorg med boende, varav merparten arbetar inom boende för barn med sociala problem. Bland kvinnor arbetar 51 procent inom Vård och omsorg med boende, men andelen som arbetar inom boende för barn är mindre än bland män. Ju längre tid som går efter examen desto fler lämnar Vård och omsorg med boende och då särskilt boende för barn med sociala problem. Från det första till det femte året efter examen halveras andelen både bland kvinnor och män.
Lästips
Läs mer om efterfrågan på examinerade från utbildningar till behandlingspedagog i MYH:s rapport:
Utbildningar till behandlingspedagog hittar du hos:
Statistik baserat på en enkätundersökning där de examinerade tillfrågas om inträdet på arbetsmarknaden efter yrkeshögskolan finns på:
Nyligen kom en statlig utredning om familjehem och HVB-hem där kompetensförsörjningsfrågan är en del. Läs mer här:
Definitioner och förklaringar
Statistiken omfattar examinerade 2013–2015 och information om sysselsättning, yrken och branscher under de första fem åren efter examen.
Information om de examinerade och deras YH-utbildning kommer från Registret över studerande i yrkeshögskolan. Läser mer om registret på:
Information om sysselsättning, yrken och branscher kommer från LISA-registret (Longitudinell integrationsdatabas för sjukförsäkrings- och arbetsmarknadsstudier). Läs mer om registret på:
Longitudinell integrationsdatabas för sjukförsäkrings- och arbetsmarknadsstudier (LISA)
Statistiken omfattar alla examinerade, både de som arbetar och de som inte gör det. Tänkbara anledningar till att inte arbeta är studier, arbetslöshet, föräldraledighet eller sjukskrivning. En del YH-examinerade väljer att studera vidare på högskolan efter några år i yrket. Se exempelvis SCB-rapporten från 2022:
Övergångar mellan yrkeshögskolan och högskolan
Vi kan anta att det påverka inom vilka yrken och branscher de arbetar på sikt.
Publikation
Arbete inom målyrket efter examen? En analys av några utbildningsinriktningar inom yrkeshögskolan
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten, men kom ihåg att ange Källa: SCB
Följande inriktningar analyseras i rapporten:
- trafiklärare
- teknikinformation
- redovisningsekonom
- löneadministratör
- vårdadministratör
- flygtekniker
- tandsköterska
- behandlingspedagog
- lokförare.
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.