Till innehåll på sidan

Statistiknyheter

Här hittar du statistiknyheter från oss som främst handlar om nya statistikresultat.

Visa per undersökning
  • Snabbare ökning av medellivslängden bland utrikes födda efter 2020

    Under åren runt covid-19-pandemin skedde ovanligt stora upp- och nedgångar i medellivslängden, framför allt bland utrikes födda och personer med lägre utbildning. Sedan dess har medellivslängden gått tillbaka till den trend som syntes innan pandemin för personer födda i Sverige och ökat snabbare än före pandemin för utrikes födda i samtliga utbildningsgrupper.

  • Lägst dödlighet bland chefer

    I en ny rapport från SCB beskrivs dödlighet för personer i olika yrken. För kvinnor är dödligheten lägst bland ”chefer inom IT, logistik, FoU, fastighetsbolag, bygg- och ingenjörsverksamhet samt tillverkning m.m.” och högst bland ”skogsarbetare, fiskodlare och fiskare”. För män är dödligheten lägst bland ”chefer inom bank, finans och försäkring”, och högst bland ”återvinningsarbetare, tidningsdistributörer och övriga servicearbetare”.

  • Medellivslängden ökade mest för utrikes födda män med låg utbildning

    Mellan 2012 och 2019 ökade medellivslängden i samtliga utbildningsgrupper. År 2020 sjönk den i alla grupper, mest för utrikes födda, men har sedan åter ökat. För personer födda i Sverige med eftergymnasial utbildning var medellivslängden 2022 också något högre än 2019.

  • Många flyttar mellan storstadslänen

    Skåne och Halland är de enda två län som har haft en större inrikes inflyttning än utflyttning alla år under perioden 2002–2021. Kronoberg, Blekinge, Norrbotten och Västernorrlands län har i stället haft en större utflyttning än inflyttning alla år. Vanligast är att flytta i åldrarna 18–30 år, ofta i samband med studier.

  • Fler ungdomar flyttade hemifrån 2020 och 2021

    Det har varit en svagt nedåtgående trend i antalet ungdomar som flyttat från föräldrahemmet de senaste åren. Men åren 2020 och 2021 var det något fler som flyttade hemifrån än tidigare år. Ökningen var störst bland inrikes födda kvinnor.