Till innehåll på sidan

Statistiknyheter

Här hittar du statistiknyheter från oss som främst handlar om nya statistikresultat.

Visa per undersökning
  • Lägre svenskt valdeltagande i EU-valet med tydliga lokala skillnader

    Valdeltagandet i 2024 års Europaparlamentsval minskade med två procentenheter men var något högre än EU-snittet. Det skiljer 40 procentenheter mellan kommunen med högst respektive lägst valdeltagande. Mest minskade valdeltagandet i de tre kommuner som hade lokala folkomröstningar 2019.

  • EU-sympatierna i Sverige har ökat över tid

    60 procent av väljarkåren var förra våren för det svenska EU-medlemskapet, vilket motsvarar en fördubbling jämfört med 1996. Men det finns tydliga skillnader mellan partiernas sympatisörer. Även det svenska valdeltagandet i Europaparlamentsvalen har ökat och legat över EU-snittet i de tre senaste valen.

  • Drygt 7,6 miljoner får rösta i det svenska Europaparlamentsvalet

    Antalet röstberättigade ökar med 290 000 i nästa års Europaparlamentsval jämfört med valet 2019. Drygt 28 procent av de röstberättigade kommer att vara 65 år och äldre. Även andelen förstagångsväljare och andelen födda utomlands ökar jämfört med föregående val.

  • Deltagandet i EU-valet ökar i Sverige

    Valdeltagandet i EU-valet blev i Sverige 55 procent – och ökar därmed för tredje valet följd. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna får fler mandat jämfört med 2014. Socialdemokraterna står still men får ändå flest mandat.

  • 70 000 unga får rösta för första gången i Europaparlamentsvalet

    I vårens europaparlamentsval är det 489 000 unga som får rösta för första gången i ett val till Europaparlamentet. Av dem är det 70 000 som inte hade möjlighet att rösta i höstens val. Totalt är det 7,3 miljoner svenska medborgare folkbokförda i Sverige som får rösta i europaparlamentsvalet.