SCB:s pågående utlandsprojekt
Kenya
Projektet har som målsättning att stödja statistikmyndigheten Kenya Bureau of Statistics (KNBS) så att beslutsfattare ska kunna utgå från pålitlig och kvalitetssäkrad statistik för att forma politik som bidrar till bättre levnadsförhållanden för befolkningen.
På senare år har projektet fokuserat särskilt på att vidareutveckla kvalitetsarbetet på KNBS samt inom det nationella statistiska systemet. Infrastrukturen för IT och centrala statistiska produkter har också varit i fokus. Inom den ekonomiska statistiken har nyckelprodukter som nationalräkenskaper (BNP), konsument- och producentpriser (KPI och PPI) stärkts och det finns idag ett mer tillförlitligt underlag för beslutsfattande relaterat till den kenyanska ekonomin. Inom den sociala statistiken har jämställdhetsintegreringen ökat.
Kosovo
Under 2024 startar en ny projektfas tillsammans med Kosovo Agency of Statistics (KAS). Samarbetet syftar till att öka kvaliteten och effektiviteten i statistikmyndighetens arbetsprocesser så att organisationen ska kunna framställa pålitlig statistik av hög kvalitet till sina användare. Ett annat mål för stödet till KAS är att underlätta närmandet till EU genom att kraven på statistikområdet efterlevs.
Mellan 2024 och 2027 kommer SCB därför att bidra till KAS kapacitetsutveckling inom områdena jämställdhetsstatistik, prisstatistik, registerbaserad statistik, processen för statistikproduktion och IT.
Nordmakedonien
Det övergripande målet för projektet tillsammans med State Statistical Office (SSO) är att tillgängligheten och användningen av officiell statistik i Nordmakedonien ska öka.
Efter stöd från projektet SSO står nu i begrepp att använda ett system för planering och uppföljning av statistikproduktionen. Dessutom har ett statistiskt sysselsättningsregister implementerats. Registret har redan kommit till användning inom flera arbetsmarknadsstatistiska undersökningar och förväntas bidra till såväl ökad kvalitet som till minskade kostnader och uppgiftslämnarbörda. SSO tar numera även fram Tjänsteprisindex på löpande basis och utan stöd, vilket förbättrar möjligheten att analysera utvecklingen inom landets tjänstesektor.
Somalia
I Somalia samarbetar SCB både med den federala regeringens statistikdirektorat, samt med statistikkontoren i Puntland och Somaliland. Projektet syftar till att öka användarnas tillgång till statistik, med syftet att öka beslutsfattares medvetenhet, samt förståelse och förtroende för statistiken.
Samarbetet har lett till utveckling av ett nationellt konsumentprisindex som numera publiceras varje månad, samt att bruttonationalprodukten (BNP) publiceras årligen. De andra upplagorna av publikationerna ”Kvinnor och män i Somalia” och ”Kvinnor och män i Puntland” med jämställdhetsstatistik har också nått användarna. Betydande framsteg har dessutom gjorts när det gäller kunskap om hushållens ekonomiska förutsättningar genom den omfattande hushållsbudgetundersökning (SHBS) som projektet stöttat. SHBS är av stor vikt för att kunna mäta fattigdomen i landet.
Zambia
SCB samarbetar med den zambiska statistikmyndigheten ZamStats, och projektets mål är att öka tillgängligheten av relevant och tillförlitlig statistik utifrån användarnas behov.
I och med samarbetet med SCB har ZamStats stärkts i sin roll som koordinerande myndighet för det nationella statistiska systemet i Zambia. Dessutom har projektet utvecklat verktyg för statistikproduktion, inklusive riktlinjerna för statistik (Code of Practice) och en mall för att redovisa kvaliteten på den publicerade officiella statistiken.
Genom arbetet med hushållsundersökningen har projektet stöttat ZamStats i att utveckla avancerad metodologisk kompetens inom myndigheten. Samarbetet har även främjat användningen av alternativa metoder för insamling av data.
Regionalt projekt för migrationsstatistik i Afrika
Syftet med projektet är att förbättra och harmonisera migrationsstatistiken på regional och kontinental nivå i Afrika. SCB samarbetar här med Afrikanska unionens statistikorgan StatAfric och sex utvalda ekonomiska gemenskaper på kontinenten.
Exempel på resultat och aktiviteter är förbättrad datainsamling från medlemsländerna om arbetsmigration genom att kunskapen om existerande data, alternativa datakällor och metoder har stärkts. Exempelvis har vedertagna statistiska metoder för att kompensera för bortfall införts för att förbättra migrationsstatistiken, som publicerats i rapportform på nationell och regional nivå. Samordning av migrationsstatistiken på regional och kontinental nivå har också förbättrats avsevärt, bland annat genom samarbete med FN:s migrationsorganisation IOM och den internationella arbetsorganisationen ILO.