Pressmeddelande
Ny statistik om vuxnas färdigheter - Sverige bland de fem främsta
Senast uppdaterad: 2024-12-10
Sveriges vuxna befolkning har färdigheter som står sig väl jämfört med andra OECD-länder. Men skillnaderna inom befolkningen är stora, visar ny statistik om vuxnas färdigheter.
Den internationella undersökningen om vuxnas färdigheter har genomförts i 31 länder. Syftet är att ta reda på om den vuxna befolkningen i åldrarna 16–65 år har de färdigheter som behövs i samhället och hur de används både på arbetet och hemma.
Resultaten visar att Sverige ligger bland de fem främsta länderna när det gäller genomsnittliga poäng inom läsning, räkning och problemlösningsförmåga.
– Majoriteten av den svenska vuxna befolkningen, totalt 63 procent, har goda eller mycket goda läsfärdigheter. I de deltagande OECD-länderna når i genomsnitt 43 procent av alla vuxna en god nivå i läsning, säger Lotta Larsson, utredare på SCB.
Relativt höga räknefärdigheter
Den svenska befolkningen har även relativt höga räknefärdigheter, men det finns skillnader mellan kvinnor och män.
Av männen har 67 procent goda eller mycket goda räknefärdigheter, jämfört med 57 procent av kvinnorna. Skillnaderna fanns redan 2012 och gäller även i genomsnitt för de deltagande OECD-länderna.
– Skillnaderna i räknefärdigheter kan bero på personers val av utbildning och yrkesväg. Både 2012 och 2023 använder män i större utsträckning än kvinnor räkning i och utanför sitt arbete, säger Lotta Larsson.
Stor del med bristande färdigheter
Samtidigt som Sverige ligger bra till internationellt har en ganska stor del av befolkningen bristande eller otillräckliga färdigheter. Enligt undersökningen har ungefär 780 000 personer i åldrarna 16 till 65 år otillräckliga läsfärdigheter.
– Det har inte skett någon större förändring sedan 2012. För personer med bristande färdigheter finns det risk för sämre etablering på arbetsmarknaden och att delta fullt ut i samhället, säger Jessica Baldgrim, utredare på SCB.
Två grupper saknar i högre utsträckning tillräckliga färdigheter, de som har kort utbildning och utrikes födda. En av tre utrikes födda saknar tillräckliga läsfärdigheter i svenska språket.
Fler resultat av undersökningen
- Det har skett en ökning av räknefärdigheter både för inrikes och utrikes födda mellan 2012 och 2023. Inom läsning syns en ökning bland inrikes födda.
- Bland yngre, 16–24 år, har andelen med otillräckliga läsfärdigheter ökat från 9 till 15 procent.
- Den genomsnittliga månadslönen är lägre för anställda med otillräckliga färdigheter, jämfört med anställda med goda eller mycket goda färdigheter.
Försäkra dig om att inte missa några nyheter från SCB genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det skickas varje torsdag med länkar till våra senaste pressmeddelanden och artiklar, samt med information om våra event och kommande veckas statistikpubliceringar.
Prenumerera på SCB:s nyhetsbrev
Fakta: Om statistiken
Undersökningen om vuxnas färdigheter kallas PIAAC och är en förkortning av Programme for International Assessment of Adult Competencies. Internationellt leds PIAAC av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD.
Undersökningen mäter i vilken utsträckning den vuxna befolkningen i åldrarna 16–65 år har de färdigheter som behövs i samhället och hur dessa färdigheter används på arbetet och hemma.
Tre kunskapsområden mäts:
- läsfärdigheter
- räknefärdigheter
- problemlösningsförmåga
Det är andra gången som undersökningen genomförs i Sverige, den har genomförts 2021 och 2023.
I undersökningen skattas grundläggande färdigheter i att läsa, räkna och lösa problem.
För läs- och räknefärdigheter finns sex kunskapsnivåer och för problemlösningsförmåga finns fem nivåer.
Undersökningen har genomförts på svenska, vilket innebär att goda kunskaper i det svenska språket var avgörande för att klara av övningarna i att läsa, räkna och lösa problem.
Det innebär att personer som ännu inte har tillräckliga kunskaper i svenska har hamnat på låga färdigheter inom respektive kunskapsområde.
Länkar
Vuxnas färdigheter står sig fortsatt väl internationellt
Den internationella undersökningen av vuxnas färdigheter
Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB