Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Små kliv för jämställdheten - På tal om kvinnor och män fyller 40

Senast uppdaterad: 2024-11-05

Jämställdheten tar små kliv framåt, men inom politiken märks en tillbakagång de senaste åren. Det visar årets utgåva av På tal om kvinnor och män.

I år fyller SCB:s rapport om jämställdhet 40 år. Inom flera områden har jämställdheten ökat rejält under fyra decennier. Men utvecklingen går inte åt samma håll i alla delar av samhället.

– I årets utgåva ser vi exempel på hur könsfördelningen blir mer ojämn inom områden där den tidigare varit jämn, säger Anneli Åkerman, utredare på SCB.

Ett sådant område är makt och inflytande. Ett exempel är de viktiga politiska positionerna som ordförande i riksdagens 15 utskott. Där har man gått från jämn könsfördelning under många år till minskad jämställdhet.

– Efter att Sverige under en lång tid haft en jämn könsfördelning på ordförandeposterna i riksdagens utskott är det nu 20 procent kvinnor och 80 procent män, säger Anneli Åkerman.

Arbetslivet är ett annat område där mycket har hänt under de senaste 40 åren.

– Enligt den första lathunden från 1984 jobbade 41 procent av de anställda kvinnorna och 82 procent av de anställda männen heltid. Motsvarande uppgifter för 2023 visar att 74 procent av kvinnorna och 89 procent av männen arbetade heltid, säger Anneli Åkerman.

Försäkra dig om att inte missa några nyheter från SCB genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det skickas varje torsdag med länkar till våra senaste pressmeddelanden och artiklar, samt med information om våra event och kommande veckas statistikpubliceringar.

Prenumerera på SCB:s nyhetsbrev 

Fakta: Om statistiken

Lathunden ”På tal om kvinnor och män” gavs ut för första gången 1984 och kommer ut vartannat år, på både svenska och engelska.

Nya digitala utgåvan av På tal om kvinnor och män innehåller tabeller och diagram med aktuell statistik om kvinnor och män inom ett stort antal områden.

Det kan finnas olika definitioner av vad som menas med en jämn könsfördelning. I statistiken är det vanligt att en jämn könsfördelning betyder att minst 40 procent är kvinnor och minst 40 procent är män.

Om en grupp består av mer än 60 procent kvinnor är den kvinnodominerad och om den består av mer än 60 procent män är den mansdominerad.

Måttet har framför allt använts i uppföljningar av makt och inflytande, men kan även användas i andra sammanhang, till exempel när det gäller utbildning, yrken eller fördelningen av hem- och omsorgsarbetet.

Länkar

Jämställdheten backar inom vissa områden

På tal om kvinnor och män 1984–2000

På tal om kvinnor och män 2000 och framåt

Jämställdhetsstatistik

Jämnare könsfördelning på många områden, men jämställdheten når sällan hela vägen

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB 

 

Etiketter