Boende och byggande
Artiklar om Boende och byggande
Mer än en halvering av nybyggda lägenheter
Byggandet av nya lägenheter i Sverige mer än halverades under årets första nio månader. Preliminär statistik visar en minskning med 55 procent jämfört med samma period i fjol.
• Övrigt Etiketter: Bostäder Boende och byggande
Hyresrätt vanligast i nio av tio kommuner
I flerbostadshus är hyresrätter vanligare än bostadsrätter i nio av tio kommuner, visar ny statistik från SCB. Men den vanligaste enskilda boendeformen för ett hushåll i Sverige är ett småhus med äganderätt.
• Övrigt Etiketter: Bostäder Hushåll Boende och byggande
Så har kommunernas folkmängd förändrats under 70 år
Folkmängden i våra kommuner dras alltmer isär. Sedan 1951 har några kommuner klättrat drygt 200 placeringar utifrån en befolkningsmässig rangordning, medan andra har dalat runt 100 placeringar. Tyresö utanför Stockholm har procentuellt sett ökat mest i landet – där har befolkningen blivit femton gånger större mellan 1951 och 2021.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi Boende och byggande
Så blev de svenska familjerna mindre under 1900-talet
Någon gång på 1940-talet firar en liten familj jul. Just trepersonershushållet var då det vanligaste. Det visar statistik från SCB:s folkräkning 1945. Vid den tiden bestod 25,6 procent av hushållen av tre personer.
• Övrigt Etiketter: Barn Boende och byggande Historia
Sverige har flest trångbodda i Norden
Sexton procent av Sveriges befolkning bor trångt, vilket är den högsta andelen i hela Norden. I våra grannländer ligger trångboddheten på under 10 procent.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Hushåll Boende och byggande Europa
Så syns bostadspriser i inflationsberäkningarna
Ända sedan slutet av 1990-talet har bostadspriserna ökat kraftigt. Under pandemin har priserna stigit särskilt på villor och större lägenheter i många delar av landet. Men syns det i inflationen? Vilken roll spelar egentligen bostadspriserna i konsumentprisindex?
• Övrigt Etiketter: Ekonomi Inflation Boende och byggande Konsumentprisindex
Nu ökar takten i bostadsbyggandet
Majoriteten av landets kommuner har ett underskott av bostäder. Studenter, unga, nyanlända och äldre personer hör till de invånare som har svårast att hitta nya bostäder. Nu visar den senaste statistiken från SCB att takten i bostadsbyggandet ökar.
• Övrigt Etiketter: Boende och byggande
Huspriser stiger i stora delar av landet
Många vill köpa hus just nu och det syns tydligt i fastighetspriserna. Under det första kvartalet i år steg priserna för permanenta småhus i landet med 13 procent jämfört med samma kvartal i fjol, visar den senaste statistiken.
• Övrigt Etiketter: Ekonomi Boende och byggande
Bolån till hushållen fortsätter att öka
Trycket på bostadsmarknaden är högt på flera håll i landet. Den senaste statistiken visar att bolånen till hushåll växer i en takt på 5,8 procent jämfört med samma månad i fjol. Samtidigt som bolånen växer sjunker snitträntan till rekordlåga nivåer.
• Övrigt Etiketter: Ekonomi Boende och byggande Privatekonomi
Stora skillnader mellan kommunerna i hur trångt vi bor
Den egna bostaden har fått en extra stor betydelse under coronapandemin. Men ytan som varje person har till sitt förfogande i hemmet skiljer sig stort mellan landets kommuner. Från ett genomsnitt på 33 kvadratmeter per person i flera kommuner runt Stockholm till 54 kvadratmeter i Ydre och Tingsryd.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Bostäder Boende och byggande Corona
Färre övernattningar i Sverige än vanligt
Övernattningar på stugbyar, vandrarhem och hotell har ökat stadigt över tid och nådde en topp under 2019. Men på grund av coronapandemin har övernattningarna i år minskat.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Besöksnäring Turism Boende och byggande
Över 100 000 bor i hushåll med fler än åtta personer
Max åtta personer får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Ett liknande förbud för privata sammankomster vore svårt. I Sverige finns det över 10 000 hushåll där det bor fler än åtta personer.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Boende och byggande Corona
Bolånen ökar snabbare i år
Hushållen har prioriterat boendet ännu mer än vanligt under coronapandemin. Det har inneburit att bolånen växt snabbare i år än under fjolåret. Även lättnader av amorteringskravet har bidragit till detta.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Boende och byggande Hushåll och ekonomi Privatekonomi
Boendekostnader en börda för 8 procent av befolkningen
Det är stora skillnader i hur man upplever sina boendekostnader inom EU. I Sverige tycker nästan 8 procent av befolkningen att boendekostnaderna är en börda för privatekonomin. Det är lågt i ett europeiskt perspektiv.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Boende och byggande Europa Privatekonomi
Hundratusentals svenskar äger fritidshus i andra kommuner
Reserestriktionerna inom landet med anledning av coronapandemin har hävts. Det gläder säkert många fritidshusägare – för i Sverige finns 377 000 fritidshus vars ägare bor i en annan kommun.
• Övrigt Etiketter: Boende och byggande Geografi Corona
Svenskar har näst mest skulder
Om man jämför hushållens skuldsättning i några europeiska länder hamnar Sverige näst högst upp. Bara danskarna har högre lån per capita.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Boende och byggande Hushåll och ekonomi Europa
Fler upplever brottslighet och vandalisering i sitt bostadsområde
Ungefär 13 procent av befolkningen i Sverige upplever problem i det egna bostadsområdet med brottslighet, våld eller vandalisering. Det är en av de högsta andelarna i Europa.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Boende och byggande Brott och straff Europa
Lugnare tempo på bolånemarknaden
Efter många år med kraftigt stigande bostadspriser och ökad skuldsättning för hushållen har läget på bolånemarknaden dämpats. Sedan prisfallet hösten 2017 har bostadspriserna varit närmast oförändrade och hushållens bolån har ökat i långsammare takt.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Boende och byggande Privatekonomi
Unga som bor med sin partner mår bättre
Unga som flyttat hemifrån och bor med en partner har mindre sömnbesvär eller besvär av ängslan, oro, ångest, jämfört med de som är ensamstående. Det finns också skillnader mellan de som bor kvar hemma och de som inte gör det.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Hälsa och ohälsa Välfärd Boende och byggande
Flest fritidshusområden i Norrtälje
Det finns knappt 580 000 fritidshus i landet. Av dessa ligger 25 procent så tätt att de kan grupperas till fritidshusområden. Många av de sammanlagt nästan 1 200 fritidshusområdena ligger längs kusten och i fjälltrakterna.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Boende och byggande Glesbygd Kartor Regionalt
Låginkomsttagare bor ofta i hyresrätt
Boendeformen varierar mellan personer med olika inkomst. Personer med hög inkomst bor ofta i småhus och bostadsrätt och de med låg inkomst oftare i hyresrätt. Men i mindre kommuner är andelen låginkomsttagare som bor i småhus ändå relativt hög.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Inkomst Boende och byggande Hushåll och ekonomi
Bolånen i Sverige fortsätter växa
Hushållens bolåneskulder fortsätter att växa men det senaste året har ökningstakten mattats något. Det hänger ihop med att bostadspriserna steg i lugnare takt under fjolåret samtidigt som amorteringarna ökade. De senaste månaderna har dock priserna ökat något snabbare igen.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Finanser Boende och byggande Hushåll och ekonomi
Vanligast med 2 rum och kök på 57 kvadratmeter
I Sveriges tre storstadskommuner bor de flesta i lägenhet. Den vanligaste lägenhetsstorleken är 2 rum och kök, och den genomsnittliga ytan för 2:orna är 57 kvadratmeter. Andelen bostadsrätter är högst i Stockholm och lägst i Göteborg.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Fastigheter Boende och byggande Kartor Städer
Minst bostadsyta per person i storstäder
Boarean per person varierar kraftigt mellan Sveriges kommuner. Kommunen med störst genomsnittlig boarea per person är Emmaboda med 54 kvadratmeter (kvm).
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Boende och byggande Glesbygd Kartor Städer
Ingen avmattning på bolånemarknaden
Hushållens bostadslån ökar i allt snabbare takt. Men det låga ränteläget medför att hushållens ränteutgifter i förhållande till inkomsten är lägre än någonsin. Den höga skuldsättningen medför dock risker för Sveriges ekonomi vilket flera internationella organisationer varnat för.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Finanser Boende och byggande Hushåll och ekonomi