Till innehåll på sidan

Geografi

Artiklar om Geografi

Bus eller godis – här kan barnen knacka på flest dörrar

Bus eller godis? Varje år går utklädda barn runt i sina närområden och ställer frågan. Nu har SCB kartlagt var deras möjligheter att maxa godisbytet är störst.

Övrigt Etiketter: Bebyggelse Befolkning Geografi

Tätorter i Sverige

I Sverige finns fler än 2 000 tätorter. Det är allt från orter med som minst 200 invånare, till storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Över 9 miljoner personer eller 88 procent av den svenska befolkningen bor i en tätort.

Snabba fakta Etiketter: Tätorter Geografi

Galg och avrättningsplatser

De två sista offentliga avrättningarna i Sverige ägde rum för 145 år sedan då Konrad Tector och Gustav Hjert halshöggs, dömda för ett dubbelmord. I dag bor över en halv miljon svenskar, de flesta förmodligen utan att veta om det, mindre än en kilometer från platser där personer avrättats offentligt. SCB vet var.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Geografi Kartor Regionalt

Här kan du svemestra i lugn och ro

Vissa av oss vill ha mycket aktivitet på semestern, andra ser ledigheten som en möjlighet att komma bort från trängsel och myller i vardagen. Här är SCB:s bästa tips för att hitta lugnet i sommar, från norr till söder.

Övrigt Etiketter: Geografi

Växjö har flest badplatser i landet

Sommaren och badsäsongen är här. Det finns drygt 2 400 badplatser i Sverige, och allra flest ligger i Växjö kommun i Kronobergs län.

Övrigt Etiketter: Hav Sjöar Geografi Kultur och fritid

Stora skillnader i barns tillgång till fritidshus

Ett av tre barn i Sverige har tillgång till fritidshus någonstans i landet, visar en ny kartläggning från SCB. Det är mycket vanligare bland barn med svensk än utländsk bakgrund – och skillnaderna mellan de norra och södra delarna av landet är stora. Här presenterar vi statistik för samtliga kommuner.

Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Familj Fastigheter Fritid Fritidshus Geografi

När höhässjan var ett sommartecken

Den som ser en höhässja i dagens midsommarsverige har tur. Men förr i tiden skulle höskörden föda djuren under hela vintern. Därför fick alla hjälpa till när vädret var gynnsamt så att man hann skörda, torka och köra in hö av hög kvalitet. I SCB:s statistik kan man se hur viktig höskörden var i början av 1900-talet.

Övrigt Etiketter: Geografi Historia

På Ringvägen bor det flest

Av hela Sveriges befolkning bor en miljon invånare på de 650 största gatorna i landet, där Ringvägen i Stockholm är den gata med flest boende. Samtidigt bor en halv miljon av befolkningen på gator med färre än tio personer.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Boende Geografi

Följ utvecklingen i Sveriges kommuner i vår nya informationspanel

Pandemin slog olika hårt mot befolkningen i Sveriges kommuner förra året. I vår nya informationspanel, eller dashboard, kan du bland annat hämta och jämföra lokal och regional information om dödsfall månad för månad 2020.

Övrigt Etiketter: Befolkning Dödstal Geografi Kartor Corona

När vintersolståndet var 24 minuter senare i Göteborg

Den 21 december infaller vintersolståndet, årets kortaste dag och längsta natt, men för 150 år sedan var det lite oklart när solens höjdpunkt inträffade i Sverige. Då ställde man klockorna lokalt efter soltiden och i Statistisk Tidskrift beskrivs hur denna tidsskillnad såg ut över landet.

Övrigt Etiketter: Geografi Historia

Spökplatser vanligare än vi tror

Drygt 380 000 personer i Sverige bor inom en halvmil från platser som via namnet kan förknippas med spöken, gastar eller mylingar. Många av platserna ligger i dag ensligt och vittnar om bondesamhällets folktro.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Geografi Kartor

Hundratusentals svenskar äger fritidshus i andra kommuner

Reserestriktionerna inom landet med anledning av coronapandemin har hävts. Det gläder säkert många fritidshusägare – för i Sverige finns 377 000 fritidshus vars ägare bor i en annan kommun.

Övrigt Etiketter: Boende och byggande Geografi Corona

Marken i Sverige

Sveriges landyta är 410 000 kvadratkilometer eller 41 miljoner hektar. Av den ytan är 68 procent skogsmark och 7 procent jordbruksmark. Den bebyggda och anlagda marken utgör inte mer än 3 procent av Sveriges totala landyta. Öppna myrar och övriga öppna marker med och utan vegetation samt glaciärer står för 22 procent.

Snabba fakta Etiketter: Markanvändning Geografi

Befolkningstäthet i Sverige

Under 2000-talet har befolkningen vuxit. Det innebär också att befolkningstätheten har ökat. Befolkningstätheten har gått från 21,6 invånare per kvadratkilometer år 2000 till 25,7 år 2021.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Geografi

En ödekyrkogård finns kanske närmare än du tror

Drygt 400 000 invånare i Sverige bor mindre än en kilometer från en ödekyrkogård. Och nästan en halv miljon har lika nära till en pest- eller kolerakyrkogård.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Geografi Kartor

Tätt i Sundbyberg och glest i Arjeplog

Det är i genomsnitt 214 meter mellan invånarna i Sverige. Vi har aldrig tidigare varit så många på samma yta, vilket påverkar avståndet mellan oss. I Stockholms län är det nära mellan invånarna, i Norrbotten och Jämtland är det glest.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Markanvändning Geografi Kartor

De naturliga efternamnen

Efternamn med naturinslag är mycket vanliga. Mer än en tredjedel av svenskarna heter något som anspelar på träd, djur, vattendrag eller andra saker i naturen. I några kommuner i Norrland har 60 procent av invånarna naturnamn.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Namn Geografi