Boende
Artiklar om Boende
Julgator 2024
Tillhör du dem som bor på Julaftonsgatan, Ottesångsvägen eller kanske Mistelvägen? I Sverige har vi åtminstone 67 olika julklingande gatunamn. Här hittar du var i landet de finns och hur många som bor på våra julgator.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Boende Vägar
Fler bor i stora tätorter men regionala skillnader
De största tätorterna i Sverige växer. En tredjedel av Sveriges befolkning bor nu på 0,3 procent av landarealen. Men utvecklingen ser inte ut så i hela landet. I hälften av länen ökar befolkningen utanför tätorter, visar ny statistik från SCB.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Boende Tätorter
Hyreshöjningarna fortsatte 2024
Hyrorna i landets hyresrätter har i genomsnitt höjts med 5,0 procent under 2024. Det är en större höjning än 2023 och den största sedan 1993, visar ny statistik från SCB.
• Övrigt Etiketter: Boende Bostäder Hyror
Fler väljer rörligt bolån - högsta andelen på sex år
Fler bostadsägare väljer rörligt bolån. I augusti var andelen bolån med rörlig ränta 69 procent, visar ny statistik från SCB. Det var sex år sedan andelen bolån med rörlig ränta var så hög senast.
• Övrigt Etiketter: Boende Ekonomi Räntor Privatekonomi
Vändning för bolåneräntan i december
Under 2023 steg snitträntan för hushållens nya bolåneavtal stadigt i elva månader. I december vände utvecklingen och räntan sjönk något jämfört med november.
• Övrigt Etiketter: Boende Räntor Privatekonomi
Priserna för småhus sjönk förra året
Priserna för småhus sjönk i fjol jämfört med 2022, visar ny statistik från SCB. Mest sjönk priserna för fritidshus.
• Övrigt Etiketter: Boende Bostadspriser Fastigheter
Var tredje barn i flerbostadshus bor trångt
Antalet trångbodda personer i Sveriges flerbostadshus har sjunkit de senaste åren, visar statistik från SCB. Men än bor var tredje barn i flerbostadshus trångt.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Boende Demografi
Största hyreshöjningen sedan 1994
Hyrorna i hyresrätter har i genomsnitt höjts med 4,1 procent under 2023, visar ny statistik från SCB. Det är den största hyresförändringen på nästan 30 år.
• Övrigt Etiketter: Boende Bostäder Hyror
Segregationen synlig även i våra dagliga resmönster
Att människor som lever i ett visst område i många fall har liknande utbildningsnivå, inkomst, bakgrund och boendeform, exempelvis villa eller hyresrätt, är känt. En ny undersökning visar att det också finns skillnader i hur vi reser varje dag; ofta rör vi oss i områden som liknar de vi bor i.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Boende Demografi Integration och segregation
Norrtälje har överlägset flest fritidshus i landet
Norrtälje har överlägset flest fritidshus i Sverige. Men nio av tio ägs av personer som är folkbokförda i andra kommuner, visar statistik från SCB. I Malmö är situationen den omvända: nästan nio av tio fritidshus ägs av personer i samma kommun.
• Övrigt Etiketter: Bebyggelse Boende Fritidshus
Barn i mellersta Sverige har störst tillgång till fjällstugor
Barn som bor i mellersta Sverige har i högre utsträckning än andra tillgång till fritidshus i fjällkommunerna Malung-Sälen, Härjedalen, Åre och Älvdalen. En ny kartläggning från SCB visar hur tillgången till fritidshus i dessa kommuner fördelar sig mellan barn över hela landet.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Boende Fritidshus
Jul utanför storstäderna lockar
En kartläggning av hur Sveriges befolkning rör sig under julen visar bland annat att fler än vanligt reser norrut, och att många lämnar storstäderna till förmån för mer glesbefolkade områden.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Boende Familj
Bostadshyrorna har höjts 1,7 procent i år
Hyran för en bostadslägenhet har i genomsnitt ökat med 1,7 procent sedan förra året, visar ny statistik från SCB. En lägenhet på tre rum kostar i snitt 7 753 kronor i månaden – men hyrorna varierar runt om i landet.
• Övrigt Etiketter: Boende Bostäder Hyror
Vanligaste lägenheten i landet är en tvåa
Hösten är något av en flyttsäsong. En del får nytt jobb i en annan del av landet, andra börjar på högskolan långt hemifrån. I Sverige finns det nästan 5,1 miljoner bostäder, varav hälften är lägenheter.
• Övrigt Etiketter: Boende Bostäder Studenter
Stora skillnader i utländskt ägande av svenska fritidshus
Drygt sex procent av alla fritidshus i Sverige har utländska ägare, som oftast är norrmän, tyskar eller danskar. Men de regionala skillnaderna är väldigt stora.
• Övrigt Etiketter: Bebyggelse Boende Bostäder
Mer än var tredje över 60 bor ensam
Mer än var tredje person som är 60 år eller äldre bor ensam. Kvinnorna som bor ensamma är nästan dubbelt så många som männen.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Boende Demografi
Bostadsägare väljer oftare bundna bolån
Bolåneräntorna är på historiskt låga nivåer och allt fler hushåll väljer lån med längre bindningstider. Andelen bostadslån med rörlig ränta har sjunkit från 70 till 46 procent.
• Övrigt Etiketter: Banker Boende Ekonomi Privatekonomi
På Ringvägen bor det flest
Av hela Sveriges befolkning bor en miljon invånare på de 650 största gatorna i landet, där Ringvägen i Stockholm är den gata med flest boende. Samtidigt bor en halv miljon av befolkningen på gator med färre än tio personer.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Boende Geografi
Vanligast att barn bor hos mamma
Nära tre av tio barn som inte bor med båda sina föräldrar bor växelvis halva tiden hos sin mamma och sin pappa. Även barn som enbart bor med en förälder har ofta regelbunden kontakt med den andra föräldern.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Boende Familj Föräldrar
Intervju: Unikt långa tidsserier över levnadsförhållanden
I över 40 år har SCB intervjuat svenskarna om deras levnadsförhållanden. Nu blir resultaten ännu tillgängligare när SCB presenterar en rapport med tidsserier för ett urval av indikatorer som täcker hela perioden 1980-2016.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Boende Hushåll
Var femte person född utanför Europa är trångbodd
Drygt 20 procent av personer födda utanför Europa är trångbodda, jämfört med 2 procent av inrikes födda. Det är också stor skillnad mellan olika åldersgrupper. Personer under 40 år är i större utsträckning trångbodda än äldre åldersgrupper. I befolkningen över 60 år är trångboddhet ovanligt.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Boende Integration och segregation