Politik och demokrati
Artiklar om Politik och demokrati
Prognos: Fler får rösta i nästa val
Med ett år kvar till riksdag-, region- och kommunfullmäktigevalen har SCB beräknat hur många som kommer att få rösta i alla tre. Svaret är 7,5 miljoner personer, varav förstagångsväljarna blir runt 430 000.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Demokrati Politik Val Politik och demokrati
Ökande gap mellan kvinnors och mäns partisympatier
Kvinnor i Sverige sympatiserar i större utsträckning med riksdagspartier till vänster på den politiska skalan. Män sympatiserar mer med partier åt höger och könsskillnaderna har ökat stort under de senaste 50 åren.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Jämställdhet Kvinnor och män Politik och demokrati
C och SD ökar i senaste PSU
Centerpartiet och Sverigedemokraterna visar upp statistiskt säkerställda ökningar i SCB:s partisympatiundersökning (PSU) för maj 2021. Väljarstödet minskar för Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna medan övriga partiers förändringar är för små för att vara statistiskt säkerställda.
• Övrigt Etiketter: Demokrati Politik Val Politik och demokrati
Så många upplever personlig påverkan av pandemin
Över hälften av invånarna i 100 svenska kommuner upplever att de påverkats ganska eller väldigt mycket av coronapandemin, visar en ny rapport från SCB. Det är vanligare bland kvinnor och äldre personer än bland män och yngre.
• Övrigt Etiketter: Demokrati Politik Politik och demokrati Corona
Sveriges politiker högre utbildade än sina väljare
Miljöpartiet och Vänsterpartiet har högst andel högutbildade politiker i Sveriges riksdag, Sverigedemokraterna har lägst. Nära tre av fyra riksdagspolitiker har en samhällsvetenskaplig, pedagogisk eller humanistisk inriktning på sina eftergymnasiala studier. Det visar en kartläggning från SCB avseende våra politikers utbildningsbakgrund.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Kvinnor och män Utbildning Politik och demokrati
Allt färre är medlemmar i politiska partier
Andelen av befolkningen som är medlem i ett politiskt parti har minskat sedan 1980-talet. Även andelen som deltar aktivt i ett politiskt partis verksamhet har minskat. Intresset för att delta i politiska diskussioner har däremot ökat, framför allt bland kvinnor.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Demokrati Politik och demokrati
Lokalt demokratiarbete vanligt i kommunerna
Medborgarförslag, medborgarråd, medborgardialog och medborgarundersökningar är vanligt förekommande i kommunerna. Många kommuner har även ett politiskt organ för demokratifrågor och utveckling. En av tjugo gör allt.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Politik och demokrati
C och MP samarbetar mest över blockgränserna
I landets kommunfullmäktige är blockpolitiken inte lika tydlig som i riksdagen. Centerpartiet och Miljöpartiet är de partier som i störst utsträckning ingår i olika blocköverskridande samarbeten på kommunnivå.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Politik och demokrati
Flest 50-talister i kommunfullmäktige
Generationen födda på 1940-talet har länge dominerat svensk politik, men det har skett en generationsväxling. Idag är de största grupperna i kommunfullmäktige personer födda på 1950- och 1960-talen.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi Politik och demokrati
Regeringen satsar 37 miljarder kronor på FoU 2017
Under 2017 beräknas regeringen avsätta 36,7 miljarder kronor till forskning och utveckling (FoU), visar SCB:s statistik. Det är 2,3 miljarder kronor mer än förra året. Liksom tidigare år går nästan 4 procent av statsbudgeten till finansiering av FoU och som andel av BNP beräknas regeringens satsningar motsvara 0,8 procent.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Högskola Politik och demokrati Sveriges ekonomi
Är det statistiskt säkerställt?
Vid jämförelser mellan olika värden i statistiken talas om statistiskt säkerställda skillnader. Det är skillnader som troligen inte bara kan förklaras av slumpen.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Politik och demokrati Statistikskolan Statistisk metod