Politik och demokrati
Artiklar om Politik och demokrati
Hundra år av svensk demokrati
I år är det hundra år sedan kvinnor för första gången kunde rösta i ett riksdagsval. Sedan dess har mycket hänt. Antalet partier i riksdagen har till exempel ökat till åtta och det har blivit betydligt mer komplext att bilda regering i Sverige. Efter senaste valet tog det 134 dagar.
Jämställdhet, Politik och demokrati, Hundra år av demokratistatistik
Sveriges politiker högre utbildade än sina väljare
Miljöpartiet och Vänsterpartiet har högst andel högutbildade politiker i Sveriges riksdag, Sverigedemokraterna har lägst. Nära tre av fyra riksdagspolitiker har en samhällsvetenskaplig, pedagogisk eller humanistisk inriktning på sina eftergymnasiala studier. Det visar en kartläggning från SCB avseende våra politikers utbildningsbakgrund.
Kvinnor och män, Högskola, Politik och demokrati
Män har makten i EU
Det är en ojämn könsfördelning i Europaparlamentet. En majoritet av ledamöterna är män; 64 procent. En nivå som legat nästan konstant de senaste tio åren.
Jämställdhet, Politik och demokrati, Europa
Allt färre är medlemmar i politiska partier
Andelen av befolkningen som är medlem i ett politiskt parti har minskat sedan 1980-talet. Även andelen som deltar aktivt i ett politiskt partis verksamhet har minskat. Intresset för att delta i politiska diskussioner har däremot ökat, framför allt bland kvinnor.
Demokrati, Politik och demokrati
Lokalt demokratiarbete vanligt i kommunerna
Medborgarförslag, medborgarråd, medborgardialog och medborgarundersökningar är vanligt förekommande i kommunerna. Många kommuner har även ett politiskt organ för demokratifrågor och utveckling. En av tjugo gör allt.
Politik och demokrati
C och MP samarbetar mest över blockgränserna
I landets kommunfullmäktige är blockpolitiken inte lika tydlig som i riksdagen. Centerpartiet och Miljöpartiet är de partier som i störst utsträckning ingår i olika blocköverskridande samarbeten på kommunnivå.
Politik och demokrati
Flest 50-talister i kommunfullmäktige
Generationen födda på 1940-talet har länge dominerat svensk politik, men det har skett en generationsväxling. Idag är de största grupperna i kommunfullmäktige personer födda på 1950- och 1960-talen.
Befolkning, Demografi, Politik och demokrati
Regeringen satsar 37 miljarder kronor på FoU 2017
Under 2017 beräknas regeringen avsätta 36,7 miljarder kronor till forskning och utveckling (FoU), visar SCB:s statistik. Det är 2,3 miljarder kronor mer än förra året. Liksom tidigare år går nästan 4 procent av statsbudgeten till finansiering av FoU och som andel av BNP beräknas regeringens satsningar motsvara 0,8 procent.
Högskola, Politik och demokrati, Sveriges ekonomi
Är det statistiskt säkerställt?
Vid jämförelser mellan olika värden i statistiken talas om statistiskt säkerställda skillnader. Det är skillnader som troligen inte bara kan förklaras av slumpen.
Politik och demokrati, Statistikskolan, Statistisk metod