Till innehåll på sidan

Historia

Artiklar om Historia

När statistiken blev grunden för barnavården

På SCB har vi en lång historia av statistik som beskriver och bidrar till att utveckla vårt samhälle. Ett exempel är hur befolkningsstatistiken använts för att förstå och förbättra barns hälsa, ett arbete som inleddes med vår första överdirektör Fredrik Theodor Bergs undersökning av spädbarnsdödligheten.

Övrigt Etiketter: Barn Hälso- och sjukvård Föräldrar Om SCB Historia

Så blev de svenska familjerna mindre under 1900-talet

Någon gång på 1940-talet firar en liten familj jul. Just trepersonershushållet var då det vanligaste. Det visar statistik från SCB:s folkräkning 1945. Vid den tiden bestod 25,6 procent av hushållen av tre personer.

Övrigt Etiketter: Barn Boende och byggande Historia

Fler kvinnor än män fick rösträtt 1921

Advokat Eva Andén ska gå och rösta tillsammans med de anställda på sitt advokatkontor. Scenen utspelar sig för 100 år sedan, i september 1921, när svenska kvinnor för första gången fick rösta i riksdagsvalet. SCB:s källor visar att det var fler kvinnor än män som hade rösträtt 1921, även om inte alla tog chansen.

Övrigt Etiketter: Historia

När höhässjan var ett sommartecken

Den som ser en höhässja i dagens midsommarsverige har tur. Men förr i tiden skulle höskörden föda djuren under hela vintern. Därför fick alla hjälpa till när vädret var gynnsamt så att man hann skörda, torka och köra in hö av hög kvalitet. I SCB:s statistik kan man se hur viktig höskörden var i början av 1900-talet.

Övrigt Etiketter: Geografi Historia

Bromma flygplats och flygets barndom i statistiken

När vi diskuterar hur pandemi och ändrade resvanor påverkar det framtida behovet av flygplatser, och kanske framför allt Bromma flygplats, kan det vara intressant att återvända till statistiken om flygets barndom i Sverige.

Övrigt Etiketter: Transport och kommunikationer Historia

När vaccinationerna utrotade smittkopporna

Det är inte första gången Sverige står inför en massvaccination. En särskilt lyckad sådan var när vätska från kokoppor användes för att utrota smittkopporna. SCB:s statistik berättar historien.

Övrigt Etiketter: Hälsa och ohälsa Historia

När vintersolståndet var 24 minuter senare i Göteborg

Den 21 december infaller vintersolståndet, årets kortaste dag och längsta natt, men för 150 år sedan var det lite oklart när solens höjdpunkt inträffade i Sverige. Då ställde man klockorna lokalt efter soltiden och i Statistisk Tidskrift beskrivs hur denna tidsskillnad såg ut över landet.

Övrigt Etiketter: Geografi Historia

Bättre hälsa ger längre liv för män

Under lång tid gjorde mäns högre användning av alkohol och tobak att deras medellivslängd ökade långsammare än kvinnors. Men sedan millennieskiftet har en bättre hälsa gjort att männens livslängd ökat betydligt snabbare än kvinnornas.

Övrigt Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Medellivslängd Historia

Kvinnor i cancerstatistiken

Oktober är bröstcancermånaden i Sverige, och den 15 oktober är det brösthälsodagen. Cancervårdens utveckling har gjort att det idag är fler män än kvinnor som både får cancer och dör av det. Länge var det dock tvärt om. Fler kvinnor dog av cancer, särskilt av tumörer i bröst och underliv.

Övrigt Etiketter: Hälsa och ohälsa Historia

Svenskt slaveri i statistiken

Den 2 december är den internationella dagen för avskaffande av slaveri. De sista slavarna på den dåvarande svenska kolonin Saint-Barthélemy friköptes den 9 oktober 1847, människor som finns beskrivna i SCB:s handlingar.

Övrigt Etiketter: Historia

När havreexporten var viktigare än järnexporten

Under lång tid var Storbritannien en av Sveriges främsta handelspartners. Under delar av 1800-talet gick över hälften av Sveriges export till Storbritannien, och även importen från Storbritannien var viktig. En oväntat betydelsefull exportvara var havre.

Övrigt Etiketter: Jordbruk Historia

Spanska sjukan och döden för 100 år sedan

Våren 1919 samlades familjen Forss för att begrava Karin Forss från Ärla, ett av många dödsoffer för spanska sjukan i Sverige. Att man dog av influensa var i sig inte ovanligt, under början av 1900-talet var det fortfarande fler som dog av infektionssjukdomar än av ålderdom. Men influensaåren 1918-1919 står ändå ut i den historiska statistiken.

Övrigt Etiketter: Hälsa och ohälsa Historia

När åtta timmars arbetsdag hindrade femdagarsveckan

För 100 år sedan infördes åttatimmarsdagen. En sådan begränsning av arbetsdagen hade arbetarorganisationerna länge krävt. Men införandet blev ett hinder för en del företag som redan hade kortat arbetstiden.

Övrigt Etiketter: Historia

Skördetid och arbetstid för 110 år sedan

Vid sekelskiftet 1900 är ungefär hälften av Sveriges invånare sysselsatta med jordbruk. Då ingår även kvinnor och barn. Men det är ett lantbruk i förändring. Under de kommande åren ska odling av sockerbetor och potatis för industrin leda vägen för ett mer storskaligt jordbruk, samtidigt som landsbygden avfolkas och städerna växer.

Övrigt Etiketter: Historia

Midsommarängen: Både blommor och levebröd

Ängslandskapet är fortfarande rikt på arter och viktigt för bin, humlor och fjärilar. Men för hundra år sedan var den naturliga ängen inte bara till för att plocka midsommarblommor.

Övrigt Etiketter: Historia

Hundraåringar värda att fira

På bilden firas Maria Pettersson från Uddevalla på sin 100-årsdag i augusti 1955. En dag hon förmodligen inte förväntade sig att fira när hon växte upp. Då hon föddes på 1850-talet var den förväntade livslängden nämligen endast 53,24 år för kvinnor. Lågt med dagens mått, men ändå betydligt högre än männens förväntade livslängd som var 46,44 år.

Övrigt Etiketter: Hälsa och ohälsa Medellivslängd Historia

Vinterbröllop – en gammal svensk tradition

Idag är det vanligast att gifta sig på sommaren och augusti är den månad som flest bröllop äger rum. Men sommarbröllopet är ett ganska sent påfund, förr var det höst och vinter som gällde för de giftassugna.

Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor Historia

Bilens århundrade

En stor del av svenskarnas välståndsökning efter kriget lades på att skaffa familjen en bil. 1950 fanns 250 000 bilar i Sverige och 1959 hade antalet fyrdubblats till över 1 miljon. Med fler semesterdagar blev bilsemestern på 50-talet fritidsaktivitet för fler.

Övrigt Etiketter: Transport och kommunikationer Historia