Hälsa och ohälsa
Artiklar om Hälsa och ohälsa
Män med garantipension dör tidigare
Personer med garantipension får kortare liv än de som inte har garantipension. Det gäller i synnerhet män. Inte ens hälften av de ensamboende män som hade garantipension det år de fyllde 66 år levde tills de blev 80 år.
Hälsa och ohälsa, Inkomst, Pensionärer
Gymnasiungdomars hälsa
Nästan hälften av flickorna i gymnasiet känner sig stressade flera gånger i veckan. Det är nästan tre gånger fler än bland pojkarna.
Gymnasieskola, Hälsa och ohälsa, Barn och ohälsa
Färre röker, fler snusar
Andelen svenskar som röker varje dag har mer än halverats sedan slutet av 1980-talet. Samtidigt har andelen som snusar dagligen ökat, framför allt bland kvinnor.
Hälsa och ohälsa
Varannan svensk har övervikt eller fetma
Sedan början av 1980-talet har genomsnittssvensken blivit 2 cm längre och 7 kg tyngre. Mer än varannan man och drygt fyra av tio kvinnor i Sverige har nu övervikt eller fetma.
Hälsa och ohälsa
Unga som bor med sin partner mår bättre
Unga som flyttat hemifrån och bor med en partner har mindre sömnbesvär eller besvär av ängslan, oro, ångest, jämfört med de som är ensamstående. Det finns också skillnader mellan de som bor kvar hemma och de som inte gör det.
Hälsa och ohälsa, Välfärd, Boende och byggande
Närhet till mor- och farföräldrar minskar sjukskrivningar
Risken för sjukskrivning minskar för småbarnsföräldrar vars egna föräldrar bor i samma kommun. Närheten till farmor och farfar har störst betydelse för pappan innan barnen fyller fem år medan mormor och morfar blir viktiga för mamman när barnen fyllt sex år.
Familj, Hälsa och ohälsa, Kvinnor och män, Sjukförsäkring
Sju av tio nöjda med jobbet
Sju av tio som jobbar är nöjda med sitt arbete. Barnmorskor och civilingenjörer har högst andel nöjda personer.
Arbetsmarknad, Befolkning, Hälsa och ohälsa, Yrke
Sämre psykisk hälsa bland unga i Sverige än i övriga Norden
Under de senaste 30 åren har andelen unga med psykiska besvär ökat i de nordiska länderna. Ökningen har varit störst i Sverige och den psykiska hälsan är idag sämre i Sverige än i övriga Norden.
Barn, Hälsa och ohälsa, Skola, Internationellt
Idrott och motion allt vanligare bland äldre
72 procent av kvinnor och män idrottar eller motionerar minst någon gång i veckan. Det är en ökning från 2008–2009, då 59 procent motionerade lika mycket. För personer över 75 år nästan fördubblades andelen som motionerar varje vecka under perioden 2008–2015. Utomhusidrottandet står för en stor del av ökningen.
Befolkning, Hälsa och ohälsa, Kvinnor och män, Kultur och fritid