Till innehåll på sidan

Kort analys

Jul utanför storstäderna lockar

Senast uppdaterad: 2022-12-13

En kartläggning av hur Sveriges befolkning rör sig under julen visar bland annat att fler än vanligt reser norrut, och att många lämnar storstäderna till förmån för mer glesbefolkade områden.

December är för många en stressig tid då det ska handlas julklappar, kokas glögg, fixas julgran, bakas pepparkakor och slås in paket inför den stundande julen. Många reser också hemifrån över jul, kanske för att umgås med nära och kära eller för att komma bort från vardagen.

– Under jul, och även generellt i semestertider, ser vi att många lämnar de tätbefolkade delarna av landet och reser till mindre kommuner, säger Pieter Vlag, statistiker på SCB.

I storstadskommunerna bor folk ofta trängre än på landsbygden. Där är det också vanligare med småhus än flerbostadshus, vilket möjligen kan vara en faktor som spelar in när man väljer var någonstans man ska tillbringa julen.

Förändring av genomsnittligt antal personer länsvis den 24, 25 och 26 december 2021 jämfört med oktober och november samma år. Procent

KLAR LÄN 2021-Lan_Antal_personer_under_jul_jamforts_med_oktober–november_221212.png

Storstadsborna reser främst till närliggande län

En tydlig trend som hållit i sig de senaste åren är att många av oss lämnar storstadslänen under julen. Förra julen, 2021, var Stockholm tillsammans med Uppsala de två län som flest reste bort ifrån. Totalt var det fem län vars befolkning minskade under julen 2021. Störst procentuell befolkningsökning hade Jämtlands och Dalarnas län.

Undersökningen visar också att de flesta julresenärer ändå håller sig i närområdet. Stockholmarna reser till exempel oftast till sina närmast angränsande län Uppsala eller Södermanland, när de inte åker längre norrut. Julresenärer från Västra Götaland visar samma tendens; de reser främst till Hallands, Jönköpings och Värmlands län. Likaså håller sig skåningarna i allmänhet kvar i de sydligare delarna av landet, då många tillbringar julen i de angränsande länen Halland, Blekinge och Kronoberg.

Julresande_2021_storstadslänen.png

Kartorna visar hur reseflödena från våra storstadsområden såg ut julen 2021. Bredden på pilarna är proportionerliga för andelen resande. Som flödena visar är det främst till närliggande län de flesta reser under julen.

Norra Sverige och snön lockar

Ett annat tydligt mönster är att kommuner i norr ökar sin befolkning under julen. Men det är inte så enkelt som att alla skulle lockas av vintersport, även om fjällkommuner såsom Malung-Sälen, Härjedalen och Åre i stort sett dubblerar sin befolkning över julhelgen.

– Även julresor till mer glesbefolkade kommuner i norr utan turistanläggningar, som till exempel Vindeln, Malå, Sorsele och tornedalska Pajala och Övertorneå, har ökat. Det skulle kunna tyda på att många åker och tillbringar julen med släkt eller vänner som bor där, säger Pieter Vlag.

De 20 kommuner som haft störst genomsnittlig ökning av befolkningen den 24, 25 och 26 december 2021 jämfört med oktober och november samma år. Procent

KLAR ÖKN 2021-Kommun_antal_personer_under_jul_jamfots_med_oktobernovember_(20_kommuner_med_%_storsta_okning)_221212 (002).png

Universitetsstäderna töms över jul

Ett annat, inte helt oväntat, mönster är att resandet från kommuner där det finns universitet ökar under juldagarna. Många studenter väljer att lämna sina studentrum för att åka hem till släkt och vänner över jul.

– Några exempel på kommuner där befolkningen kraftigt minskar runt jul är Uppsala, Lund, Umeå och Linköping, säger Pieter Vlag.

De 20 kommuner som haft störst genomsnittlig minskning av befolkningen den 24, 25 och 26 december 2021 jämfört med oktober och november samma år. Procent

KLAR MIN 2021-Kommun_antal_personer_under_jul_jamforts_med_oktobernovember_(20_kommuner_med_%_storsta_minskning)_221212 (002).png

Genom att använda vår informationspanel med dess interaktiva karta på länken här nedanför kan du se hur folkmängden förändrades under juldagarna 2021 i hela landet. Kartan visar genomsnittlig folkmängd per kommun under vardagarna oktober-november samt 24, 25 och 26 december 2021.

Informationspanel - Befolkningsförändringar julhelgen 2021

Fakta om statistiken

SCB har fått i uppdrag av regeringen att i vår statistikframställning hämta in och använda rörelsedata från mobilnätet som anonymiserats och aggregerats. Mobildata, som är under uppbyggnad, har tillsammans med SCB:s befolkningsstatistik använts som underlag till denna undersökning. Den mobilnätsdata som använts är från Telia Crowd Insights. Statistiken är justerad för eventuella skillnader mellan Telias abonnenter och övriga abonnemang hos resten av befolkningen. SCB har tillfrågat även andra mobiloperatörer om data, men då dessa kontakter av olika anledningar inte ledde till regelbundna dataleveranser, har de inte kunnat användas.

Trots bra överensstämmelse med jämförelsedata kan denna mobildata innehålla vissa osäkra delar, vilket gör att effektiviteten av justeringen är bättre för uppskattningar av antal personer än för antal resor, varför inga detaljer om antalet resenärer kan visas.

I undersökningen jämförs det genomsnittliga antal personer som 2021 befann sig i landets kommuner och län den 24, 25 och 26 december mellan klockan 3.00 och 5.00 på natten, med det genomsnittliga antal personer som befann sig på samma platser, under samma tider på vardagarna i oktober och november samma år. Även läslovet/höstlovet är medräknat eftersom skillnaden i folkmängd nattetid under vecka 44 var så liten att den knappt gick att mäta.

Beräkningarna har gjorts med utgångspunkt från att alla personer befunnit sig på sina folkbokföringsadresser under vardagsnätterna i oktober och november. Undersökningen har gjorts genom att koppla ihop SCB:s befolkningsstatistik med anonymiserad och aggregerad positionsdata från Telias mobilnät.

Både 2019 och 2020 kan, trots pandemieffekt 2020 och lägre mobildatakvalitet 2019, liknande resemönster skönjas under jularna även dessa år.

Länkar

Stora skillnader mellan kommunerna i hur trångt vi bor
Minst bostadsarea per person i storstäder

Statistiken berättar historier

Läs fler korta analyser