Podcast
Klimatexpert: Statistiken används som vapen
Senast uppdaterad: 2020-07-03
Det är lätt att gå bort sig i den enorma klimatfrågan. Men hjälp finns i SCB:s podcast ”På tal om siffror”. I ett färskt avsnitt ger experten Johan Kuylenstierna en snabbkurs i vad statistiken säger om klimatförändringarna.
Statistiktung är bara förnamnet. Klimatfrågan kryllar av olika former av statistik. Siffrorna är så många och stora att det finns skäl att vara försiktig när man närmar sig statistiken, anser Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet.
– Det är ett väldigt viktigt verktyg som i vissa fall används som ett vapen för att driva vissa frågor, och för att hävda vissa åsikter, säger han i ”På tal om siffror”.
Viktigt i debatten
Det är inte bara viktigt att ha koll på sina källor, tillägger Johan Kuylenstierna. Det är lika viktigt att ha koll på vad statistiken faktiskt representerar – vilket inte alltid är fallet i debatten.
– Vi jämför ofta data som egentligen inte går att jämföra.
Klimatfrågan har på relativt kort tid gått från att främst vara en vetenskaplig disciplin till att bli en samhällsomställningsfråga.
– Så att säga att man är expert på klimatfrågan är egentligen att vara ganska vågad. För det handlar om energisystem, jordbruket, samhällsomställning, psykologi, beteende. Alla möjliga saker, säger Johan Kuylenstierna.
Obotlig optimist
– Det är just det som är så spännande med klimatfrågan i dag. Att den är så bred, att den är så stor.
Han beskriver sig som en obotlig klimatoptimist – men tror att 1,5-gradersmålet från Parisavtalet 2015 blir svårt att nå.
– Praktiskt är det nog möjligt. Politiskt är det nog väldigt svårt.
Lyssna på det senaste avsnittet för att höra mer om vilken statistik och vilka källor du ska vända dig till för att vässa dina kunskaper om klimatfrågan.
Dessutom: Johan berättar varför ”det normala” vädret blir något helt annat efter nyår.
Nya avsnitt släpps varannan tisdag.
Programledare är Johannes Cleris.
Tidigare avsnitt säsongen 2019/2020:
- Paul Svensson om matsvinn
- Emma Leijnse om skolan
- Erik Niva och Henrik Rydström om fotboll och statistik
- Kristoffer Örstadius och Dan Hedlin om journalistik och statistik
- Katrine Marçal om brexit
- Po Tidholm om klyftan mellan stad och land
- Emma Frans om faror med statistik