Demografisk analys: Bo nära eller långt bort? Avstånd mellan barn och föräldrar efter en separation 1975–2013:
Allt vanligare att separerade föräldrar bor nära varandra
Statistiknyhet från SCB 2015-06-25 9.30
Barn med separerade föräldrar har fått ett allt kortare avstånd till den förälder de inte bor tillsammans med. Idag har vart tredje barn mindre än 2 km till sin andra förälder. Ökningen var kraftig fram till slutet av 1990-talet, men under 2000-talet har utvecklingen mot kortare avstånd planat ut.
Vart fjärde barn i Sverige har föräldrar som inte bor tillsammans. För dessa barn kan avståndet till den förälder barnet inte bor med ha betydelse för barnets möjlighet att träffa sin förälder. I rapporten Bo nära eller långt bort? beskrivs hur det geografiska avståndet mellan barn och förälder har förändrats sedan 1975.
Allt fler barn har kort avstånd, mindre än 2 km, till den förälder de inte bor tillsammans med. Andelen har ökat från 18 procent år 1975 till 32 procent 2013. Den största ökningen skedde innan år 2000.
Föräldrarnas inkomstnivå har allt större betydelse
Kort avstånd är vanligare exempelvis om båda föräldrarna är utrikes födda och om de har hög utbildnings- eller inkomstnivå. Det är också vanligare med kort avstånd direkt efter en separation, och andelen med kort avstånd är lägre ju längre tid som gått sedan separationen.
Under 2000-talet har ökningen av andelen barn som bor nära sin frånlevande förälder planat ut och i vissa grupper märks till och med en minskning i hur vanligt det är med kort avstånd. Det gäller yngre barn, barn vars föräldrar nyligen har separerat, barn med två utrikes födda föräldrar och barn vars föräldrar har en lägre inkomstnivå. Bland barn som har föräldrar med en högre inkomstnivå har andelen som har kort avstånd däremot fortsatt att öka. Föräldrarnas inkomstnivå tycks alltså ha fått ökad betydelse.
Idag är kort avstånd vanligare om föräldrarna har hög inkomst
År 1975 var det ungefär lika vanligt med kort avstånd oavsett vilken inkomstnivå pappan hade. Idag är det betydligt vanligare med kort avstånd om pappan tillhör gruppen med de högsta inkomsterna jämfört med om han har en låg inkomstnivå.
Definitioner och förklaringar
Inkomstnivå: Föräldrarna delas in i fem inkomstklasser där den sammanräknade förvärvsinkomsten hos föräldrarna i denna studie relateras till inkomstnivån för befolkningen 20–64 år respektive år. Indelningen görs separat för kvinnor respektive män. Den lägsta inkomstnivån för pappor motsvarar inkomsten för de 20 procent män i åldrarna 20–64 år som har lägst sammanräknad förvärvsinkomst, nästa inkomstnivå motsvarar inkomsten för nästföljande 20 procent och så vidare. År 2013 hade papporna med de lägsta inkomsterna mindre än 120 700 kronor i sammanräknad förvärvsinkomst, medan papporna med de högsta inkomsterna hade mer än 446 200 kronor.
Publikation
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.