Till innehåll på sidan

Offentliga välfärdstjänster 2022

Ekonomisk utjämning mellan individer och hushåll 2022

Statistiknyhet från SCB 2024-06-03 8.00

Offentligt finansierade välfärdstjänster gör att människor kan få den vård, omsorg och utbildning de behöver genom olika skeden i livet. Genom att lägga till värdet av välfärdstjänsterna till den disponibla inkomsten minskar inkomstskillnaderna.

Välfärdstjänsternas betydelse

Begreppet offentliga välfärdstjänster syftar till de offentligt finansierade tjänster som kommer individer eller hushåll till del genom individuell konsumtion inom främst vård, skola och omsorg.

-Disponibel inkomst ger möjligheter till konsumtion eller sparande för hushållen och är det mått som vanligtvis används vid analys av inkomstskillnader. Lägger man till värdet av offentliga välfärdstjänster sker en utjämning av de ekonomiska skillnaderna, säger Mattias Bågling, statistiker på SCB.

Offentliga välfärdstjänster omfördelar medel främst från personer i arbetsför ålder till unga och äldre.

Välfärdstjänsters fördelning efter inkomst

Diagrammet nedan visar hur välfärdstjänsterna fördelas efter inkomst.

-Alla får del av välfärdstjänster, även de med allra högst inkomst. Men det är tydligt att personer med lägre inkomst i genomsnitt erhåller mer välfärdstjänster än personer med höga inkomster, säger Karin Olin, statistiker på SCB.

Det är framför allt socialt skydd, där bland annat tjänster inom äldreomsorg och funktionsnedsättning ingår, som är större i de lägre inkomstklasserna.

Konsumtionen av utbildning är lägre bland dem med högst inkomst. Utbildning konsumeras allra mest i den lägsta inkomstklassen där många studenter återfinns.

Mest välfärdstjänster konsumerades i inkomstdecil 2, de individer med näst lägst inkomster, med ett genomsnittligt värde på 136 000 kronor per person. Personer i inkomstdecil 9, de individer med näst högst inkomster, konsumerade minst välfärdstjänster, knappt 79 000 kronor per person under 2022.

Offentliga välfärdstjänster efter inkomstdecil. Medelvärde per person i kronor under 2022

Diagram

Källa: SCB, Nationalräkenskaperna och FASIT Not: Decilindelningen är gjord utifrån disponibel inkomst per konsumtionsenhet

Publikation

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Mattias Bågling

Telefon
010-479 4527
E-post
mattias.bagling@scb.se

Karin Olin

Telefon
010-479 70 44
E-post
karin.olin@scb.se