Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, nr 5 2023
Kärvare ekonomiskt läge
Allt fler av de ekonomiska indikatorerna pekar nedåt. Tillväxten i den svenska ekonomin har i stort sett varit obefintlig sedan början av fjolåret. Hushållens konsumtion påverkas negativt av hög inflation och stigande räntor. Arbetsmarknaden står dock emot än så länge. Det framgår i SCB:s tidskrift Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv.
”Tillväxten i den svenska ekonomin har i stort sett upphört. SCB:s konjunkturklocka visar att konjunkturläget för BNP-indikatorn har varit på nedgång sedan början av 2022 och de senaste månaderna har den även fallit under den långsiktiga trenden.” säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.
Tidskriften Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv sammanfattar läget i ekonomin utifrån den ekonomiska statistiken. Dessutom är konjunkturklockan uppdaterad med ny statistik. Detta nummer innehåller en fördjupningsartikel som handlar om prisutvecklingen för hushållens konsumtion i KPI och nationalräkenskaperna och hur de skiljer sig åt. Innehållet i månadens nummer beskrivs i korthet nedan.
Konjunkturläget ser dystert ut
Konjunkturklockan indikerar att läget i svensk ekonomi ser dystert ut. I mars låg tio av de tretton månadsindikatorerna i konjunkturklockan under sin långsiktiga trend vilket indikerar att konjunkturläget är svagt.
Här hittar du SCB:s konjunkturklocka:
KPI och HUKO-deflatorn är två sidor av samma mynt
Fördjupningsartikeln i detta nummer handlar om att KPI och hushållens konsumtion i nationalräkenskaperna har olika prisutveckling. Det förklaras framförallt av att hushållens utgifter för boende och finansiella tjänster beräknas olika.
Prisutveckling för KPI respektive hushållens konsumtion i NR, årlig förändring, procent
Källa: Nationalräkenskaperna och Konsumentprisindex (SCB)
Publikation
Nästa publiceringstillfälle
Nästa nummer av Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv publiceras 2023-06-14 klockan 08:00.
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.