Gymnasieungdomars studieintresse, 2019
Gymnasieungdomarna följer till stor del sina utbildningsplaner
Statistiknyhet från SCB 2024-09-25 8.00
Två tredjedelar av gymnasieeleverna som uppger att de har planer på att studera på högskola eller universitet påbörjar också sina studier inom tre år. Framför allt är det elever som läste ett högskoleförberedande program som planerade för högskolestudier och fortsätter sina studier.
Med hjälp av registerdata har studieval för gymnasieungdomar som gick årskurs 3 hösten 2019 följts upp. En stor andel ungdomar fullföljer sina planer både att läsa vidare och att söka det lärosäte samt inriktningen de hade planerat för. Omkring 70 procent sökte till det lärosäte de angett att de planerade söka till. Linköpings universitet och Uppsala universitet hade störst andel sökande utifrån ungdomarnas tidigare planering, nästan 90 procent.
En stor andel av ungdomarna visste redan på gymnasiet vad de ville studera och följde sedan de planerna. Knappt 70 procent har sökt till minst en kurs eller ett program som omfattas av utbildningsinriktningen de uttryckte intresse för. Yrkesprogram såsom sjuksköterska, läkare eller lärare fullföljer mellan 60 och 70 procent av ungdomarna sina studieplaner. Utbildningsinriktningarna språk, ekonomi, teknik och juridik fullföljer mellan 80 och 90 procent sina planer.
Skattningarna i diagrammet är förknippade med viss osäkerhet. Felmarginalerna avser 95-procentiga konfidensintervall runt punktskattningen.
Övriga studieformer, en väg till högskolestudier?
Det är vanligt att kombinera olika studieformer bland gymnasieungdomarna. Inkluderas även övriga skolformer, komvux, basår, yrkeshögskolan och folkhögskolan, är det 80 procent som påbörjat studier. Om båda föräldrarna har en eftergymnasial utbildning är det något mer sannolikt att deras barn studerar på universitet eller högskola jämfört med barn till föräldrar där ingen har en eftergymnasial utbildning, cirka 75 respektive 60 procent. Skillnaderna försvinner när vi inkluderar/tar hänsyn till övriga skolformer.
Fördelat efter skolform och föräldrars utbildningsnivå.
”Alla studieformer” inkluderas även de studenter som läser universitet eller högskola.
Fler resultat
I rapporten Vägen till högskolestudier – ungdomars perspektiv och val finns fler resultat som bland annat visar att
- Majoriteten av de som läste ett högskoleförberedande program och som planerade för högre studier har också läst högskole- eller universitetsstudier.
- Ungdomar som angav att de avsåg studera för att få ett jobb med hög lön hade längre tid till studiestart.
- 40 procent hade planerat för utlandsstudier men enbart 4 procent har fullföljt sina drömmar vilket kan vara en effekt av covid-pandemin.
Digitalt seminarium om studien
Den 10 oktober, klockan 9–10, bjuder CSN, UHR, SCB och UKÄ in till ett digitalt frukostseminarium om vägen till högskolestudier – ungdomars perspektiv och val. Anmälan görs i länken senast den 8 oktober.
Definitioner och förklaringar
Undersökningens genomförande
Rapporten bygger på undersökning som genomfördes hösten 2019 via en webbenkät. 5 806 individer ingick i urvalet. Svarsandelen var cirka 40 procent. Resultaten har med statistiska metoder räknats upp så att siffrorna avser samtliga elever i årskurs 3.
Fokus i rapporten är att undersöka om ungdomarna fullföljer sina planer enligt enkätsvaren samt att försöka utröna orsakerna till att de fullföljer eller inte fullföljer sina planer. Rapporten är den tredje och sista i en studie som baseras på undersökningen från 2019. De två tidigare rapporterna är skrivna i ett samarbete mellan CSN, UHR och UKÄ medan i den tredje deltog även SCB.
CSN, UHR, UKÄ (2020). Högskolestudier – intresse, planer och finansiering
CSN, UHR (2022). Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan?
Publikation
En mer utförlig redovisning återfinns i rapporten: Vägen till högskolestudier – ungdomars perspektiv och val
Nästa publiceringstillfälle
Nästa planerad publicering är våren 2027, "Gymnasieungdomars Studieintresse läsåret 2026/27".
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.