Studiemedel och sysselsättning under studier - Studerande på högskolan och yrkeshögskolan
Vanligt att studera och arbeta samtidigt
Statistiknyhet från SCB 2024-12-19 8.00
Både bland högskole- och yrkeshögskolestuderande (YH-studerande) var det vanligt att arbeta under studietiden. Hösten 2022 var 45 procent av högskolestuderande och 50 procent av yrkeshögskolestuderande sysselsatta samtidigt som de studerade. Men de flesta som arbetade under studietiden hade låg arbetsinkomst.
- De flesta studerande på både högskolan och YH hade studiemedel från CSN, men de utan studiemedel arbetade i betydligt större utsträckning. Av högskolestuderande utan studiemedel var 65 procent sysselsatta, och motsvarande andel av YH-studerande var 71 procent, säger Angelina Hauzar, statistiker på SCB.
I en ny rapport från SCB beskrivs hur många studenter på högskolan och YH som har studiemedel från CSN och hur många som arbetar under studietiden. I studien ingår endast de som studerade på heltid under andra halvåret 2019–2023, med fokus på 2022.
Kvinnor arbetar i större utsträckning
Inom båda utbildningsformerna var kvinnorna sysselsatta i högre grad än männen, och störst var könsskillnaden på högskolan. Hälften av kvinnorna på högskolan hösten 2022 var sysselsatta under studietiden medan motsvarande andel var 36 procent av männen. På YH var 52 procent av kvinnorna sysselsatta och 47 procent av männen.
Bland YH-studerande var även andelen med studiemedel större bland kvinnorna än männen. Av kvinnorna hade 87 procent studiebidrag, jämfört med 81 procent av männen. Andelen med både bidrag och lån från CSN var också högre bland kvinnorna, 73 procent jämfört med 69 procent bland männen. För högskolestuderande fanns det ingen skillnad mellan könen vad gällde studiemedel.
Arbetsinkomsterna var generellt låga
Både bland högskolestuderande och YH-studerande hade de flesta som var sysselsatta under studietiden en låg arbetsinkomst, men YH-studerande tjänade generellt mer än högskolestuderande. Arbetsinkomsten mäts i november månad.
Av högskolestuderande hösten 2022 som arbetade under studietiden tjänade två tredjedelar mindre än 10 000 kr, och 39 procent tjänade mindre än 5 000 kr. Hälften av de studerande på YH tjänade mindre än 10 000 kr, och 28 procent tjänade mindre än 5 000 kr.
Både inom högskolan och YH var arbetsinkomsterna högre bland studerande utan studiemedel från CSN.
Definitioner och förklaringar
Studien omfattar heltidsstuderande andra halvåret 2019–2023 inom högskolan respektive programstuderande på yrkeshögskolan. Endast folkbokförda studerande ingår och de studerande ska ha klarat av minst en högskolepoäng eller YH-poäng under andra halvåret.
Uppgifter om sysselsättning och arbetsinkomst har hämtats från Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS). Redovisningen om studiemedel är baserade på uppgifter från CSN. Fokus i rapporten är på 2022 eftersom effekterna av pandemin inte var lika stora. Därtill är uppgifterna från BAS för 2023 preliminära då definitiva uppgifter inte fanns att tillgå vid tidpunkten för framställningen av rapporten.
Publikation
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.