Till innehåll på sidan

Examensarbete: effekter av ny insamlingsmetod i ULF

Plats: Stockholms län
Referensnummer: SCB2024/521

Är du handlingskraftig, samhällsintresserad och nyfiken på att lära dig nya saker kommer du förmodligen att trivas på SCB. Vi är landets största och främsta kunskapskälla inom statistik och följaktligen en mycket lärorik arbetsplats. Vårt arbete är viktigt på riktigt. Välkommen till en öppen och prestigelös arbetsplats med hjälpsamma kollegor!

Kika in på scb.se/jobb och få reda på mer om oss!

Bakgrund

Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF) genererar statistik som beskriver levnadsförhållanden för Sveriges befolkning 16+ år inom flera områden, exempelvis hälsa, ekonomi och trygghet. Statistiken används bland annat till jämförelser mellan grupper, jämförelser över tid och vid internationella jämförelser.

År 2022 övergick SCB från att enbart genomföra telefonintervjuer i ULF till så kallad kombinerad insamling – uppgiftslämnare kan nu svara via telefon men även via ett webbformulär.

I samband med övergången till kombinerad insamling genomfördes ett kontrollerat experiment där urvalet delades in i två grupper: en grupp som kontaktades enbart med den gamla insamlingsmetoden (telefonintervjuer) och en grupp som kontaktades med den nya insamlingsmetoden (kombinerad insamling). Experimentet gav upphov till en rik mängd data som kan användas till att analysera vilken effekt som bytet av insamlingsmetod har haft på statistiken i ULF.  

Syfte

Vi söker dig som, inom ramarna för ett examensarbete på masternivå, vill genomföra fördjupade analyser på data från experimentet i ULF och få praktisk erfarenhet av kvalificerad dataanalys, med stöd från våra kunniga medarbetare.

Mer specifikt önskar vi en jämförelse och tillämpning av metoder för att, utifrån en uppsättning centrala variabler i ULF, identifiera och separera så kallade selektions- och mäteffekter. Selektionseffekter sker när vi får en viss sammansättning av svarande beroende på insamlingsmetod och mäteffekter beror på att en och samma individ kan ge olika typer av svar beroende på insamlingsmetod.

Att mäta de båda effekterna skulle ge värdefull information om eventuella tidsseriebrott på grund av ändrade svarsmönster i ULF. De slutsatser som dras i examensarbetet kommer även att komma till användning när andra undersökningar på SCB övergår till kombinerad insamling. 

Arbetets innehåll 

  • Sammanställa forskningsläget gällande utvärdering av selektions- och mäteffekter.
  • Utvärdera, jämföra och tillämpa metoder för att identifiera selektions- och mäteffekter.
  • Dokumentera utfört arbete och resultatet i form av en slutrapport/uppsats, vilken presenteras för metodkollegor på SCB efter utfört arbete.

Metod

En empirisk tillämpning av utvalda metoder utifrån experimentdata ska ingå i examensarbetet.

Om dig

Vi vill att du: 

  • har intresse av och vill utveckla SCB:s statistikproduktion
  • har förmåga att självständig driva ditt arbete framåt
  • håller på att avsluta en högskoleutbildning inom matematik, statistik eller annan för examensarbetet relevant utbildning. 
  • har goda kunskaper i statistisk programmering inom R/Python, alternativt SAS
  • har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och engelska    

För att det här ska bli en bra matchning behöver du ha förmåga att strukturera ditt arbete/angreppssätt och självständigt driva processer vidare. Du har förmåga att göra analyser av dina resultat och kan se vilken påverkan dessa har ur ett helhetsperspektiv. Du har lätt för att samarbeta, du är nyfiken och har viljan att driva arbetet framåt. Du har en god kommunikationsförmåga som innebär att du förmedlar budskap på ett enkelt sätt samt är lyhörd och anpassar din kommunikation till mottagaren.

Mer information

Omfattning på uppsats: 30 högskolepoäng.

Koncernspråk inom SCB är svenska och alla våra styrande dokument och de flesta rapporter är skrivna på svenska. Examensuppsatsen kan skrivas på engelska.

Ort: Solna.

Du förväntas regelbundet arbeta från vårt kontor i Solna, särskilt under arbetets uppstartsfas.

Arvode: Vid godkänd uppsats med ett resultat som SCB bedömer är till nytta för verksamheten utbetalas ett arvode.

Vid frågor om metodarbetet i ULF och innehåll i uppsatsen, kontakta Gustaf Andersson (gustaf.andersson@scb.se)

Övriga frågor om examensarbetet: kontakta vik. sektionschef Johan Eklund (johan.eklund@scb.se)

Ansökan

Examensarbetet ska genomföra vårterminen 2025.

Sista ansökningsdag: 22 november 2024.
Diarienummer: SCB2024/521. 

Din ansökan ska innehålla:

  • CV inklusive utdrag över relevanta kurser för examensarbetet.
  • Ett personligt brev med en presentation av dig själv och en beskrivning av din utbildning och kompetenser. 

Varmt välkommen med din ansökan!