Data från Industrins kapacitetsutnyttjande
Uppgifter om kapacitetsutnyttjande samlas in via urvalsundersökningen Konjunkturstatistik för industrin där urvalet består av drygt 700 företag.
Resultaten redovisas för den totala industrin (B+C) enligt SNI2007. Uppgifterna samlas även in fördelat på branschgrupper men redovisas inte på grund av kvalitetsskäl. Data från undersökningen kan även utlämnas i avidentifierad form för forsknings- och statistikändamål.
Statistiken används av myndigheter, enskilda företag och organisationer för branschstudier, marknadsanalyser och konjunkturbedömningar. Användare är främst Riksbanken, Konjunkturinstitutet och Finansdepartementet.
Datakällor
Urvalsramen definieras i termer av företagsenheter och hämtas ur Företagsdatabasen (FDB). Därför är urvalsobjekt företagsenhet, medan undersökningsobjekt är verksamhetsenheterna inom utvald företagsenhet. Verksamhetsenheten är en branschmässigt avgränsad del av en företagsenhet.
Varje år i april dras ett nytt urval och nya enheter inkluderas, samtidigt som ett antal enheter lämnar undersökningen. Populationen består av verksamhetsenheter inom näringsområdet utvinning av mineral och tillverkningsindustri som tillhör ett icke-finansiellt företag eller statligt affärsverk.
Designen för urval är stratifierat urval där stratifieringen görs med avseende på branschtillhörighet och industriårsomsättning.
Variabler
Kapacitetsutnyttjandet definieras som kvoten mellan faktisk produktion och total produktionskapacitet under nuvarande produktionsmetod, uttryck i procent och samlas in under aktuellt kvartal.
Om kapacitetsutnyttjandet understiger 100 procent skall en eller flera orsaker anges (finns färdigtryckta alternativ). Andelen svar för respektive orsak publiceras varje kvartal oviktat.
Specialbearbetningar och mikrodata
Det är möjligt att på uppdragsbasis låta SCB göra specialbearbetningar av statistiken för Industrins kapacitetsutnyttjande.
Man kan också, efter särskild sekretessprövning, få avidentifierad mikrodata för egna bearbetningar i forskningssyfte.
Kontakt
- Telefon
- 010-479 41 56
- E-post
- karl.sahlberg@scb.se