Till innehåll på sidan

Kultur och fritid

Artiklar om Kultur och fritid

Starkare vinterstart för näringar inom kultur, nöje och fritid

Evenemangsbiljetten utsågs nyligen till årets julklapp och näringarna inom kultur, nöje och fritid går allt bättre. I juli-september ökade deras totala omsättning med 28 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Kultur och fritid Corona

Var tredje person läser aldrig böcker på fritiden

En del läser varje vecka, andra läser aldrig. Vår statistik visar att såväl bokförsäljningen som vuxnas läsande stadigt går nedåt i Sverige. (Artikel publicerad i november 2021)

Övrigt Etiketter: Fritid Konsumtion Kultur och fritid

Ekonomisk ljusning för kultur, nöje och fritidsnäringar

Långsamt återhämtar sig näringarna inom kultur, nöje och fritid efter pandemiåret 2020. Under första halvåret i år ökade deras omsättning med 6 procent jämfört med samma period i fjol. Men några branscher har det tufft och tusentals jobb har försvunnit.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Kultur och fritid

Växjö har flest badplatser i landet

Sommaren och badsäsongen är här. Det finns drygt 2 400 badplatser i Sverige, och allra flest ligger i Växjö kommun i Kronobergs län.

Övrigt Etiketter: Hav Sjöar Geografi Kultur och fritid

Cykel- och husbilsföretag växlar upp i hemestertider

Pandemiläget förbättras stegvis, men även i år väljer många sommarlediga att stanna i Sverige. Det gynnar flera så kallade hemesterbranscher. Cykelaffärer, husbilshandlare och byggvarubutiker har ökat sin försäljning under pandemin, visar statistiken.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Kultur och fritid Transport och kommunikationer

Äldre har ökat sitt semesterresande över tid

Före coronapandemin, mellan 2008–2019, ökade många i riskgruppen över 70 år sitt resande. Bland kvinnor 75–84 år ökade semesterresandet från 30 till 38 procent. Bland männen i samma åldersgrupp ökade andelen från 33 till 44 procent.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Familj Jämställdhet Kultur och fritid

Nordbor lägger oftare än sydeuropéer sin fritid på kurser

Går du en utbildning för nöjes skull eller som del av en hobby? Då är du i gott sällskap. Ungefär var sjätte invånare i Sverige går en kurs på fritiden. Men skillnaderna inom EU är stora.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Utbildning Kultur och fritid

Obalansen mellan arbete och fritid ökar

En av fyra tycker att det är svårt att förena arbete och fritid. Över en period på sex år har andelen som upplever svårigheter ökat från 18 till 25 procent.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Barn Kultur och fritid

Svenskarna arbetar ideellt för 131 miljarder

Värdet av det ideella arbetet i Sverige uppskattas till 131 miljarder kronor för 2014. Det motsvarar 3,32 procent av BNP, vilket är något större än detaljhandelns värde samma år. Mest bidrog ideellt arbete i idrottsföreningar och organisationer med social inriktning.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Kultur och fritid Sveriges ekonomi

Jakt på vildsvin ökar

Under alla år har älgen varit det mest jagade viltslaget i Sverige. Men för tio år sedan började vildsvinsjakten att öka – en trend som blivit starkare de senaste åren.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Kultur och fritid Miljö och hållbar utveckling Skog, jord och fiske

Så lever unga i Sverige – fakta om ungas liv

Är du ung och bor i Sverige, då är chansen störst att du heter Emma eller Oscar. Det är de allra vanligaste förnamnen bland 12–18-åringar. Bor du dessutom i ett hus i Stockholms län tillsammans med två föräldrar – ja, då är du som allra ”vanligast”, i alla fall statistiskt sett.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Skola Hushåll och ekonomi Kultur och fritid

Nordbor bland de mest kulturaktiva i Europa

Sverige är det land i Europa där befolkningen i störst utsträckning besöker historiska eller kulturella platser. Men när det gäller att besöka liveföreställningar eller att själv utöva en konstnärlig hobby är detta istället vanligare i andra nordiska länder.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Kultur och fritid

Biobesök vanligast på Island

I undersökningen EU-SILC, som genomförs i EU:s medlemsländer samt i ytterligare några länder i Europa, ställdes år 2015 frågor om man varit på bio under de senaste 12 månaderna. Nära hälften, 46 procent, av EU:s befolkning över 16 år hade varit på bio under det senaste året.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Kultur och fritid Europa

Idrott och motion allt vanligare bland äldre

72 procent av kvinnor och män idrottar eller motionerar minst någon gång i veckan. Det är en ökning från 2008–2009, då 59 procent motionerade lika mycket. För personer över 75 år nästan fördubblades andelen som motionerar varje vecka under perioden 2008–2015. Utomhusidrottandet står för en stor del av ökningen.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Kvinnor och män Kultur och fritid

Tre av fyra idrottar på fritiden

Friluftsliv och idrott är något som många svenskar ägnar sig åt på fritiden. Idrottandet har också ökat sedan 2008 – inte minst bland kvinnorna. Numera ägnar sig tre av fyra kvinnor, 74 procent, åt träning på sin fritid.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Fritid Fritidshus Kultur och fritid