Till innehåll på sidan

Restaurangindex, första kvartalet 2024

Restaurangförsäljningen ökade under första kvartalet 2024

Statistiknyhet från SCB 2024-06-11 8.00

Försäljningsvolymen i hälften av restaurangkategorierna ökade under första kvartalet 2024 jämfört med samma period 2023. Hotellens restaurangförsäljning följt av trafiknära restauranger stod för den största uppgången medan kaféer och konditorier uppvisade den största nedgången.

Restaurangerna ökade sin försäljningsvolym med 1,2 procent under första kvartalet 2024 jämfört med motsvarande period föregående år. Högst utfall hade hotellens restaurangförsäljning (6,3 procent). Lägst utfall hade kaféer och konditorier (-3,9 procent). I löpande priser ökade den totala restaurangbranschens försäljning med 5,9 procent under första kvartalet, jämfört med motsvarande period föregående år.

Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuellt kvartal jämfört med motsvarande kvartal föregående år i procent. Data till och med kvartal 1 2024
Restaurangindex, första kvartalet 2024

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändring efter korrigering för prisförändringar. **Jämförelse mellan senaste 4-kvartalsperiod och samma period föregående år.

Restaurangindex är ett index som publiceras varje kvartal. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörerna (DLF), Livsmedelsgrossisterna och Statistiska centralbyrån (SCB).

Försäljningsutveckling kvartal 1
  Omsättning mkr, inkl moms Förändring 2022-2023 i procent
Kvartal 1 2023 2024 Värde Volym*
Total restaurangförsäljning 35 589 37 704 5,9 1,2
Hotellens restaurangförsäljning 3 247 3 615 11,3 6,3
Kaféer/Konditorier 2 247 2 262 0,7 ‑3,9
Snabbmatsrestauranger 5 921 6 195 4,6 ‑0,1
Lunch- och kvällsrestauranger 16 454 17 645 7,2 2,4
Trafiknära restauranger 2 231 2 412 8,1 3,3
Nöjesrestauranger, pubar, barer 4 324 4 387 1,5 ‑3,1
Personalrestauranger 1 164 1 188 2,1 ‑2,5

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.

Den totala restaurangmarknaden uppgick 2023 till cirka 172 miljarder kronor inklusive moms. I diagrammet nedan kan du se hur försäljningen har fördelat sig på de olika kategorierna hittills under 2024. Lunch- och kvällsrestauranger står för den största andelen av marknaden med en försäljningsandel på 46,8 procent av den totala försäljningen. Personalrestauranger är den kategori som har lägst försäljningsandel inom restaurangbranschen, 3,2 procent.

Försäljningsandelar för restaurangbranschen under 2024
Restaurangindex, första kvartalet 2024

Definitioner och förklaringar

Urvalsbyte och reviderad kategorisering

I samband med det årliga urvalsbytet mellan kvartal 1 och kvartal 2 revideras kategoriseringen av ingående verksamheter utifrån aktuella bakgrundsuppgifter som SCB får av branschorganisationer och leverantörer. Vid tolkning av statistiken måste man beakta att revideringen kan påverka kategoriernas relativa storlek. Det kan i sin tur påverka resultatet.

Byte av metod

I och med publiceringen av Restaurangindex för april månad 2015 ändrades metoden för undersökningen. Förändringarna infördes som ett led i att förbättra kvaliteten i statistiken samt att samordna den ekonomiska månads- och kvartalsstatistiken där Industrins orderingång och omsättning, Industriproduktionsindex, Industrins lager och Industrins kapacitetsutnyttjande ingår tillsammans med Omsättningsstatistiken, Tjänsteproduktionsindex, Detaljhandelsindex och Restaurangindex samt Lagerstatistik för varuhandel och tjänstenäringar. Statistiken har samordnats med avseende på bland annat ramtäckning, urval, estimation och insamlingsvariabler. För att minimera effekten av tidsseriebrott och nivåskiften bakåt i tiden har en länkning och tillbakaräkning av historiska tidsserier gjorts, vilket orsakar revideringar av historiska tidsserier. Sedan 2018 publiceras Restaurangindex kvartalsvis.

Byte av metod för fastprisberäkning

I samband med publiceringen av restaurangindex kvartal 2 2023 har en ny metod för deflatering införts i syfte att förbättra de fastprisberäknade indextalen under förhållanden med betydande prisförändringar inom kvartalen. I samband med metodförändringen revideras alla fastprisberäknade indextal i statistiken samt motsvarande volymutvecklingstal.

Kategoriindelning:                                                                                              

Hotellrestauranger – restaurangverksamhet som bedrivs på hotell eller konferensanläggning eller i samband med annat boende.

Kaféer/konditorier – kaféverksamhet i alla former med begränsad matservering. ”Specialister” på kaffe. Har oftast inget serveringstillstånd för alkohol.

Snabbmat – kännetecknas av snabb service och tillgänglighet. ”Take away” är vanligt förekommande. Har oftast inget serveringstillstånd för alkohol. Exempel på företag är hamburgerkedjor, gatukök och salladsbarer.

Lunch- och kvällsrestauranger –  traditionella restauranger med bordsservering, gourmetkrogar, kvarterskrogar och pizzerior etcetera.

Trafiknära restauranger – alla typer av restauranger i anslutning till flygplatser, järnvägar, båttrafik och landsvägar där stora flöden av restaurangbesökare förekommer. I den här gruppen finns också restauranger i anslutning till mässor, djurparker och idrottsanläggningar. Även restauranger för separata evenemang och cateringverksamhet ingår.

Nöjesrestauranger, pubar och barer – verksamhetens fokus är på drycker, men mat serveras också. En mötesplats där man stannar sent. Exempel på verksamhet är pubar, barer, sportbarer, nöjeskrogar och nattklubbar.

Personalrestauranger – personal- eller företagsrestauranger som bedriver restaurangverksamhet ofta på uppdrag, och inte sällan med begränsat öppethållande. Här finns särskild branschkod för drift av personalmatsalar. Exempel på företag är personalrestaurangföretagens verksamhet som bedrivs på arbetsplatser med undantag av den offentliga sektorn.

Nästa publiceringstillfälle

Restaurangindex kvartal 1 2024 är den sista publiceringen i serien på www.scb.se. Fortsättningsvis kommer uppdragsgivarna att publicera Restaurangindex.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB, Sektionen för Innovation, Näringslivets produktion och Forskning

E-post
pin@scb.se

Kristina Frändén

Telefon
010-479 43 89
E-post
kristina.franden@scb.se

Producent

Thomas Jakobsson (Visita)

Telefon
0709 423 888
E-post
thomas.jakobsson@visita.se