Sveriges varuexport stiger för fjärde året i rad
Företag i Sverige exporterade varor för 1 304,8 miljarder kronor under år 2017. Det är en ökning med 9 procent jämfört med året innan.
På SCB använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera och för mätning så att vi vet hur den används. Mätningarna används för att göra förbättringar i innehåll, design och upplevelse.
Statistiken visar Sveriges utrikeshandel med varor fördelat efter länder och olika typer av varuindelningar. Kombinerade nomenklaturen (KN) ger mest detaljerad nivå med cirka 9 400 varugrupper. SITC och SPIN är mer översiktliga varuindelningar.
Fr.o.m. 2023 gäller ett nytt tröskelvärde för att lämna uppgifter till Intrastat (handel med andra EU-länder). Tröskelvärdet för införsel har höjts från 9,0 miljoner kronor till 15,0 miljoner kronor, medan tröskelvärdet för utförsel är oförändrat på 4,5 miljoner kronor. Det innebär att färre företag än tidigare nu behöver rapportera uppgifter till SCB om sin införsel från EU. Detta leder till ökad andel modellskattningar för de införselföretag som hamnar under tröskelvärdet, vilket i sin tur bidrar till en ökad osäkerhet på detaljnivå. Fr.o.m. den första publiceringen av 2023 års data kommer de insamlade uppgifterna för införsel som publiceras i de ej bortfallsjusterade tabellerna därför baseras på färre rapporterade uppgifter än tidigare. Vidare kommer de bortfallsjusterade tabellerna för införsel innehålla en ökad andel modellskattningar än tidigare.
Handelsnetto
0,8
miljarder kronor
Referenstid: september 2024
Import av varor
168,2
miljarder kronor
Referenstid: september 2024
-8,0 %
jämfört med samma period föregående år
Export av varor
169,0
miljarder kronor
Referenstid: september 2024
-8,7 %
jämfört med samma period föregående år
2024-10-28
Varuexporten uppgick under september 2024 till 169,0 miljarder kronor och varuimporten till 168,2 miljarder. Det ger ett handelsnetto på 0,8 miljarder kronor.
Alla statistiknyheter för denna statistikFöretag i Sverige exporterade varor för 1 304,8 miljarder kronor under år 2017. Det är en ökning med 9 procent jämfört med året innan.
Svenska företags ägarintressen utomlands växer i takt med exporten. Under 2000-talet har svenska bolag ökat sina direktinvesteringar inom EU, det vill säga etablering eller uppköp av befintliga företag, med 181 procent. År 2016 uppgick investeringarna i EU till 2 058 miljarder svenska kronor.
Utrikeshandel utgör en väsentlig andel av Sveriges BNP och framförallt tjänstehandeln har ökat sin andel över tid. Tjänsteexporten har ökat brant medan varuhandeln har ökat långsammare. Fortfarande är dock exporten av varor större än exporten av tjänster.
SCB dokumenterar sin statistik och mikrodata genom att beskriva statistikens kvalitet, dess framställning och detaljerad information om innehållet i de mikrodata som statistiken bygger på.
Kortadress till denna sida: https://www.scb.se/ha0201