Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Hushåll väljer rörligt och avvaktar med bolån

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Tillväxttakten för nya bolån har dämpats rejält och hushållen föredrar rörlig ränta när de tecknar nya bolåneavtal. I augusti hade 75 procent av de nya avtalen rörlig ränta.

– Effekten av högre räntenivåer blir alltmer påtaglig för hushållen. Sedan maj i fjol har en större andel av hushållens nya bolån rörlig ränta, säger Tove Åkerrén, nationalekonom på SCB.

Från 2016 till början av 2022 passade många hushåll på att dra nytta av dåvarande låga räntor och band sina bolån. Hushållen valde då främst bindningstider på mellan 1 och 3 år.

Våren 2022 började räntorna att stiga och andelen hushåll som valde rörlig ränta ökade rejält. I mars i fjol tecknades 34 procent av de nya bolånen med rörlig ränta. I augusti i år var andelen 75 procent.

Det nya ränteläget har också lett till att tillväxten för nya bolån stadigt har minskat. I augusti var det totala beloppet för nya bolån till hushållen 62 miljarder kronor, jämfört med 165 miljarder i mars 2022.

– Mängden nya förhandlade bolån har minskat totalt sett, och det här är en tydlig utveckling sedan våren 2022, säger Tove Åkerrén.

Nya bolåneavtal, fördelning räntebindningstid 

Räntebindningstid aug23.png

I augusti låg den genomsnittliga bolåneräntan för nya avtal på 4,54 procent, jämfört med 2,69 procent samma månad i fjol.

Bolån med rörlig ränta låg i genomsnitt på 4,65 procent i augusti, en uppgång med 2,13 procentenheter jämfört med samma månad i fjol.

Bolåneräntor till hushåll, nya avtal 

Räntenivå aug 23.jpg

Fakta: om statistiken

Bolån är lån från monetära finansinstitut till hushåll som tagits med säkerhet i bostad (småhus, äganderätt eller bostadsrätt).

I Sverige samlas inte uppgifter om ändamål på lån, de uppskattas utifrån lånens säkerhet. Det innebär till exempel att blancolån som tas för bostadsköp inte ingår i statistiken.

Nya avtal avser avtal som ingåtts under den aktuella månaden. Syftet med att föra räntestatistik på nya låneavtal är att mäta prisbildningen på in- och utlåning under en specifik period.

Här ingår alla finansiella avtal där villkor som påverkar räntan på in- eller utlåning för första gången bestäms. Dessutom ingår omförhandlingar av existerande lån och flytt av lån.

Förändringar i rörlig ränta (automatiska justeringar) betraktas inte som nya avtal.

Finansmarknadsstatistiken omfattar i huvudsak monetära finansinstitut (MFI), men även nya aktörer på bolånemarknaden, så kallade bostadskreditinstitut.

Länkar

Tillväxttakten avseende hushållens konsumtionslån ökar 

Fördubbling av sparande på konton med villkor

Utlåningsräntan till hushållen fortsätter öka 

Lån till kommersiella fastigheter ökade i maj

Finansmarknadsstatistik

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB