Till innehåll på sidan

Data från Flergenerationsregistret

Flergenerationsregistret är en del i registersystemet för Befolkningsregistret (RTB).

Kort beskrivning

Registret innehåller uppgifter om personer födda 1932 eller senare som varit folkbokförda någon gång sedan 1961 samt deras biologiska föräldrars och eventuella adoptivföräldrars personnummer och födelseland. Uppgifterna kommer från Skatteverkets folkbokföringsregister samt från äldre folkbokföringsmaterial och SCB:s register över födda. 

Nästa uppdatering 

En ny version av registret skapas i mars varje år och avser förhållanden den 31 december året innan.

Registrets innehåll

Flergenerationsregistret innehåller uppgifter om den så kallade indexpersonens personnumer och födelseland, samt personnummer och födelseland på indexpersonens biologiska föräldrar och i förekommande fall adoptivföräldrar. Med biologiska föräldrar avses den mor och far som registrerats av folkbokföringen. Indexpersonerna i registret är avgränsade till de som är födda 1932 eller senare och som varit folkbokförda i Sverige någon gång sedan 1 januari 1961.

I Flergenerationsregistret ingår följande varianter:

  • Personer med biologiska föräldrar: Varianten innehåller personnummer och födelseland för indexpersoner och de föräldrar som registrerats av folkbokföringen. Varianten innehåller även personer som saknar uppgifter om en eller båda föräldrarna.
  • Personer med adoptivföräldrar: Varianten innehåller personnummer och födelseland för adopterade indexpersoner med en eller två adoptivföräldrar. Även adoptioner som avslutats för att de ersatts av ny adoption ingår. Uppgift om tidpunkt för adoption finns endast från 1991.
  • Antal barn: Varianten innehåller antal biologiska barn för varje mor respektive far. Uppgifterna härleds utifrån den information som finns i registret.
  • Barns ordningsnummer: Varianten innehåller uppgift om ordningsnummer efter födelsedatum i syskonskaran som ett barn har på sin biologiska mors respektive fars sida. Uppgifterna härleds utifrån den information som finns i registret.

Användning

Flergenerationsregistrets huvudsakliga användningsområde är inom forskning där registret används för att hämta information om urvalpersoners släktingar. Rutiner finns för att göra uttag av släktingar till exempel föräldrar, hel- och halvsyskon, barn och kusiner. Släktingarnas personnummer kan man sedan använda för att hämta uppgifter från andra register vid SCB eller hos andra registerhållare. 

Kopplingen mellan barn och biologiska föräldrar kan bland annat användas vid medicinsk forskning där släktskap är av central betydelse. Uppgifter om adoptioner kan användas inom olika typer av samhällsvetenskaplig forskning.

Registret används även inom SCB för statistik och analys inom olika områden, i huvudsak inom områdena befolkning och demografi. 

Dokumentation av registret

SCB dokumenterar sina register och mikrodata genom att beskriva registrets kvalitet och framställning samt detaljerad information om mikrodata.

Kvalitet och framställning

Registrets framställning och kvalitet (DOKStaR)

Mikrodata

Beskrivning av mikrodata presenteras på två olika sätt, se länkar nedan. Båda innehåller samma detaljerade information om register och variabler såsom definitioner, källor och värden i klartext.

MetaPlus

Här kan man hierarkiskt klicka i registerträdet för att hitta information om register, varianter, versioner och variabler.
Dokumentation av mikrodata (MetaPlus)

MikroMetadata

Här kan man söka fritt efter variabel eller kolumnnamn i samtliga dokumenterade register.
Sök i mikrodata (mikrometadata.scb.se)

Fördjupad information

Flergenerationsregistrets täckning av indexpersoner är i det närmaste fullständig från och med 1961.

En förutsättning för att uppgifter om en förälders personnummer ska finnas är att föräldern varit folkbokförd i Sverige någon gång sedan 1947, då personnummer infördes. Utifrån registret går det inte att avgöra om en uppgift saknas på grund av bortfall eller om föräldern inte varit folkbokförd i Sverige 1947 eller senare. För utrikes födda indexpersoner saknas uppgifter om föräldrar i vissa fall. Dels för de som har invandrat i vuxen ålder, dels för de som invandrat utan sina biologiska föräldrar, till exempel adoptivbarn.

För en stor del av de indexpersoner som avlidit fram till och med 30 juni 1991 saknas uppgift om föräldrar. Det beror på att de avlidnas personakter inte dataregistrerades i samband med att folkbokföringen övergick från pastorsämbetena till Riksskatteverket den 1 juli 1991.

För att öka andelen indexpersoner med uppgift om föräldrar har man gjort kompletteringar där man använt uppgifter hämtade från personakter för personer som avlidit 1961–1967.

Du kanske också är intresserad av

Register över totalbefolkningen (RTB)

 

Kontakt

Statistikservice

Telefon
010-479 50 00
Vardagar: 9.00–16.00
Lunchstängt: 12.00–13.00

Uppdragstjänster

E-post
uppdrag@scb.se

Mikrodata

E-post
mikrodata@scb.se