Nordbor bland de mest kulturaktiva i Europa
Publicerad: 2017-10-04
Sverige är det land i Europa där befolkningen i störst utsträckning besöker historiska eller kulturella platser. Men när det gäller att besöka liveföreställningar eller att själv utöva en konstnärlig hobby är detta istället vanligare i andra nordiska länder.
Undersökningen EU-SILC (Statistics on Income and Living Conditions) genomförs varje år i hela EU och ett par ytterligare länder. Undersökningen beskriver levnadsförhållanden, och år 2015 fanns en fördjupning som innehöll frågor om att besöka och utöva olika kulturella aktiviteter.
Nära sju av tio svenskar hade, enligt EU-SILC, besökt en historisk eller kulturell plats någon gång under de senaste 12 månaderna. Med historisk eller kulturell plats avses till exempel ett slott, en arkeologisk minnesplats, ett museum eller en konstutställning.
Andelen som besökt en sådan plats är högst i Sverige av alla de länder som deltog i undersökningen. Närmast Sverige följer Schweiz, Finland, Nederländerna och Danmark där strax över 60 procent av invånarna hade besökt en sådan plats. Genomsnittet för samtliga 28 EU-länder är 43 procent.
Minst utbrett är besök på en kulturell eller historisk plats i Grekland, Bulgarien, Makedonien och Serbien, där mellan 13 och 17 procent av befolkningen hade besökt en sådan plats.
Islänningar gillar liveföreställningar
Att besöka liveföreställningar är en annan form av kulturell aktivitet som invånarna i Europa har tillfrågats om. Med liveföreställningar avses musik-, dans- och teaterföreställningar.
Besök på liveföreställningar är vanligast på Island, där hade 74 procent av invånarna varit på minst en liveföreställning de senaste 12 månaderna. Det är även vanligt i Schweiz, Finland och Norge, där mer än 60 procent av invånarna hade sett minst en föreställning. I Sverige var andelen 57 procent. Befolkningen i Rumänien, Serbien, Makedonien och Bulgarien är de som i minst utsträckning går på liveföreställningar.
Kvinnor besöker liveföreställningar i större utsträckning än män. Totalt sett i EU hade 45 procent av kvinnorna och 41 procent av männen varit på minst en liveföreställning de senaste 12 månaderna. I Sverige hade 60 procent av kvinnorna och 55 procent av männen gått på den typen av föreställning.
Skillnaderna mellan män och kvinnor är störst i Slovakien, Ungern och Tjeckien. Portugal och Rumänien är undantag i sammanhanget, där är det något vanligare bland män att ha besökt en liveföreställning.
Kulturell aktivitet kan också yttra sig i form av att man själv utövar en konstnärlig hobby på fritiden, såsom att sjunga, spela musikinstrument, dansa, skriva, måla eller handarbeta. Av befolkningen i EU var det 25 procent som utövade en konstnärlig hobby minst två gånger i månaden. Det är vanligast i Finland, 52 procent av invånarna gjorde det. Andra aktiva utövare finns i Tyskland, Island och Norge.
Motsvarande andel för Sverige är 33 procent. Betydligt färre utövare finns det i Serbien, Makedonien och Rumänien, där högst var tionde i befolkningen utövade en konstnärlig hobby minst två gånger i månaden.
Norden kulturaktivast
Vi kan också jämföra länder utifrån flera typer av kulturella aktiviteter samtidigt. Är det vanligt med konstnärliga hobbys i länder där en större andel invånare går på liveföreställningar? Här tittar vi närmare på andelen som hade gått på liveföreställning minst fyra gånger det senaste året. När vi visar både andelen som besökt en liveföreställning och andelen som har en konstnärlig hobby kan vi se att Finland och Island skiljer ut sig. De kan sägas vara de mest kulturaktiva länderna i Europa i den meningen att en stor andel av befolkningen hade besökt minst fyra liveföreställningar samtidigt som en stor andel av befolkningen ägnade sig åt en konstnärlig hobby.
Det är ett tydligt mönster där länder i framför allt norra och västra Europa, det vill säga länder med ett förhållandevis högt välstånd, också är förhållandevis kulturaktiva.
Schweiz har störst andel av befolkningen som varit på minst fyra liveföreställningar, 37 procent, men ligger på en betydligt lägre nivå beträffande andelen konstnärliga utövare. Luxemburg och Slovenien uppvisar ett liknande mönster.
Det motsatta förhållandet, det vill säga en förhållandevis hög andel av befolkningen som hade en konstnärlig hobby och en relativt låg andel som besökt liveföreställningar, råder i Tyskland, Danmark och Malta. I Rumänien, Makedonien, Serbien och Kroatien är befolkningen varken besökare på liveföreställningar eller har en konstnärlig hobby i någon större utsträckning.
Att besöka en historisk eller kulturell plats är vanligast i Sverige
Andel av befolkningen som besökt en historisk eller kulturell plats minst en gång under de senaste 12 månaderna. År 2015. Procent
I Tjeckien hade 52 procent av befolkningen besökt en historisk eller kulturell plats under de senaste tolv månaderna. I Slovakien, den andra delen av forna Tjeckoslovakien, var andelen 34 procent.
Fler kvinnor går på liveföreställning
Andel av befolkningen som varit på liveföreställning, såsom musik-, dans- eller teaterföreställning, minst en gång de senaste 12 månaderna, efter kön. År 2015. Procent
Det är vanligare att kvinnor går på liveföreställningar jämfört med män. Den procentuella skillnaden mellan kvinnor och män är störst i Slovakien och Ungern.
Finländare och islänningar tillhör de mest kulturaktiva i Europa
Andel av befolkningen som utövar en konstnärlig hobby på fritiden flera gånger i månaden och andel av befolkningen som besökt en liveföreställning fyra eller fler gånger under de senaste 12 månaderna. År 2015. Procent
I diagrammet har länderna placerats utifrån andel som har en konstnärlig hobby samt andel som varit på en liveföreställning minst fyra gånger de senaste 12 månaderna. I Sverige är det både vanligare att ägna sig åt en konstnärlig hobby på fritiden och att besöka liveföreställningar jämfört med genomsnittet för hela EU.
Fakta
EU:s gemensamma levnadsnivåundersökning EU-SILC (Statistics on Income and Living Conditions) ger oss kunskap om levnadsförhållanden i EU:s 28 medlemsländer samt Island, Norge, Schweiz, Serbien och Makedonien. I Sverige är EU-SILC samordnad med ULF (Undersökningarna av levnadsförhållanden). År 2015 hade undersökningen en fördjupning med frågor om kulturella aktiviteter.
Resultaten avser personer som är 16 år och äldre. Beteckningen ”EU-28” i diagrammen avser genomsnittsvärdena för de 28 medlemsländerna.
Kontakt
- Telefon
- 010-479 50 15
- E-post
- goran.nordstrom@scb.se