Mäns våld mot kvinnor ska upphöra
Senast uppdaterad: 2023-03-21
Här hittar du jämställdhetsstatistik om otrygghet och oro för att utsättas för våldsbrott och om andelen kvinnor och män som väljer annan väg eller färdsätt på grund av det. Du hittar även jämställdhetsstatistik om utsatthet för hot, misshandel, sexualbrott. Här finns också jämställdhetsstatistik om anmälda brott och personer lagförda för brott.
I statistikdatabasen SSD har vi samlat all statistik för delmålet. Där finns också osäkerhetstal för urvalsundersökningarna.
Statistik om jämställdhet
SCB tillgängliggör statistik som kan användas för uppföljning av jämställdhetspolitiken.
Det övergripande målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Statistiken som används för uppföljningen redovisas utifrån jämställdhetspolitikens sex delmål och kallas indikatorer.
När SCB har valt ut den statistik som ingår i uppföljningen har en utgångspunkt varit propositioner eller skrivelser som närmare beskriver målen med politiken. För indikatorerna inom delmål 1, 2, 4 och 6 som togs fram 2010 var ”Makt att forma samhället och sitt eget liv – nya mål i jämställdhetspolitiken” (Prop. 2005/06:155) en viktig utgångspunkt. Indikatorerna inom delmål 3 och 5 som togs fram 2018 utgår istället från beskrivningarna i ”Makt mål och myndighet – feministisk politik för en jämställd framtid” (Skr 2016/17:10).
Tabellerna och diagrammen i uppföljningen är specialbearbetningar eller återpubliceringar av statistik från många olika undersökningar. Källan finns angiven intill varje tabell och diagram.