Till innehåll på sidan

Barn

Artiklar om Barn

Barn i friskolor reser längre till skolan

Varje höst börjar omkring en miljon elever skolan efter sommarlovet. Avståndet till skolan skiljer sig dock åt beroende på skolform. Elever som går i kommunala skolor har oftare kortare avstånd till skolan än elever i friskolor. Faktorerna som påverkar resvägens längd är flera, visar SCB:s undersökning.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Grundskola Utbildning

Minskat barnafödande leder till färre skolbarn i många år framöver

Antalet skolbarn i Sverige beräknas sjunka stadigt på grund av det minskade barnafödandet, visar SCB:s senaste befolkningsframskrivning. Samtliga år fram till minst 2070 kommer antalet barn i åldrarna 6–15 år att vara mindre än i dag.

Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Demografi

Barnafödandet fortsätter att minska

Barnafödandet fortsätter att minska i Sverige, visar ny statistik från SCB. Det är den tredje februarimånaden i följd som antalet födda minskat jämfört med ett år tidigare – och det lägsta antalet i februari sedan 2005.

Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Demografi

Ny statistik: Flickor mår sämre och känner sig inte lika trygga

Tolv- till femtonåriga flickor mår sämre och känner sig inte lika trygga som jämnåriga pojkar inom flera områden, visar en ny undersökning från SCB. Det gäller både i skolan och i hemområdet.

Övrigt Etiketter: Barn

Hälften av alla utrikes födda barn lever med låg ekonomisk standard

I drygt en tredjedel av landets kommuner lever över 60 procent av de utrikes födda barnen med låg ekonomisk standard. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning

Fler barn föds på sommaren än på våren

Nuförtiden föds det flest barn i Sverige under försommaren och sommaren, efter att barnafödandet under förra seklet var som allra högst under våren. Förskjutningen har skett under 2000-talet och beror sannolikt bland annat på ändrade ledighetsvanor.

Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Fruktsamhet

Färre barn var med om separationer 2021–2022

Förra året var drygt 58 000 barn i Sverige med om att deras föräldrar separerade, visar ny barn- och familjestatistik från SCB. Både antalet och andelen barn som varit med om det har sjunkit de senaste två åren.

Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Familj

Drygt 4 000 barn kan gratulera två mammor på mors dag

Mödrar kära mödrar, vilka är väl som ni? Snart stundar mors dag, och i Sverige finns drygt en miljon mammor som tillsammans har drygt två miljoner barn under 18 år. Man brukar säga att delad glädje är dubbel glädje, och några av barnen har två mammor att fira på mors dag.

Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Familj

Barn i mellersta Sverige har störst tillgång till fjällstugor

Barn som bor i mellersta Sverige har i högre utsträckning än andra tillgång till fritidshus i fjällkommunerna Malung-Sälen, Härjedalen, Åre och Älvdalen. En ny kartläggning från SCB visar hur tillgången till fritidshus i dessa kommuner fördelar sig mellan barn över hela landet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Boende Fritidshus

När statistiken blev grunden för barnavården

På SCB har vi en lång historia av statistik som beskriver och bidrar till att utveckla vårt samhälle. Ett exempel är hur befolkningsstatistiken använts för att förstå och förbättra barns hälsa, ett arbete som inleddes med vår första överdirektör Fredrik Theodor Bergs undersökning av spädbarnsdödligheten.

Övrigt Etiketter: Barn Hälso- och sjukvård Föräldrar Om SCB Historia

Så blev de svenska familjerna mindre under 1900-talet

Någon gång på 1940-talet firar en liten familj jul. Just trepersonershushållet var då det vanligaste. Det visar statistik från SCB:s folkräkning 1945. Vid den tiden bestod 25,6 procent av hushållen av tre personer.

Övrigt Etiketter: Barn Boende och byggande Historia

Stora skillnader i barns tillgång till fritidshus

Ett av tre barn i Sverige har tillgång till fritidshus någonstans i landet, visar en ny kartläggning från SCB. Det är mycket vanligare bland barn med svensk än utländsk bakgrund – och skillnaderna mellan de norra och södra delarna av landet är stora. Här presenterar vi statistik för samtliga kommuner.

Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Familj Fastigheter Fritid Fritidshus Geografi

Över hälften av alla utrikes födda barn har låg ekonomisk standard

Inte sedan mätningarna började på 70-talet har fler personer i Sverige levt med låg ekonomisk standard än nu. I ungefär var fjärde kommun levde över 70 procent av de utrikes födda barnen med låg ekonomisk standard.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Hushåll Kartor Privatekonomi

Sverige bland de länder i Europa som har högst barnafödande

Trots att barnafödandet i Sverige har sjunkit det senaste decenniet, har Sverige ett av de högsta födelsetalen i Europa. Lägst är barnafödandet i Italien, Spanien och Malta.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Demografi Europa

215 000 barn har en bonusförälder

De flesta barn bor med båda sina föräldrar. Men för de som inte gör det är det vanligt att ha en eller flera bonusföräldrar. 215 000 barn har minst en bonusförälder.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Föräldrar

Gymnasiungdomars hälsa

Nästan hälften av flickorna i gymnasiet känner sig stressade flera gånger i veckan. Det är nästan tre gånger fler än bland pojkarna.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Gymnasieskola Hälsa och ohälsa

Fler biologiska mammor än pappor

Det finns drygt 2,3 miljoner föräldrar med barn under 18 år i Sverige. Av dem är fler biologiska mammor än pappor, men bland bonusföräldrarna finns fler bonuspappor.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Familj

Toppidrottare oftare födda tidigt på året

Ishockeyspelare födda tidigt på året är överrepresenterade i SHL. Samma mönster syns redan i grundskolan, där elever födda tidigt på året får bättre slutbetyg i idrott och hälsa än de som är födda sent samma år.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Födda och döda Utbildning

Utflugna barn leder inte till att fler separerar

Varje år separerar ungefär 200 000 personer från sin partner. De flesta som separerar har inga gemensamma barn. Par tenderar att separera i mindre utsträckning ju äldre de själva och barnen blir.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Familj Kvinnor och män Föräldrar Giftermål och skilsmässor

Nöjdast är de som bor ihop utan barn

Mest nöjda med livet är de som bor tillsammans utan barn. 52 procent av dem svarar att de är mycket nöjda med livet, jämfört med 41 procent av de som är sammanboende och bor med barn under 18 år.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Hälsa och ohälsa Jämställdhet

23 000 barn går inte i förskola

Av alla barn i Sverige mellan tre och fem år är det 6 procent som inte går i förskolan. Utrikes födda barn och barn från familjer med låga inkomster är överrepresenterade.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Integration Utbildning

44 000 barn lever i familjer med varaktigt låg inkomst

Nära 3 procent av Sveriges barn bor i familjer som under lång tid haft svårt att betala det nödvändigaste. Majoriteten har minst en förälder som är född utomlands. Fyra av tio är skrivna hos en ensamstående förälder.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Familj Privatekonomi

Obalansen mellan arbete och fritid ökar

En av fyra tycker att det är svårt att förena arbete och fritid. Över en period på sex år har andelen som upplever svårigheter ökat från 18 till 25 procent.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Barn Kultur och fritid

Vanligast att barn bor hos mamma

Nära tre av tio barn som inte bor med båda sina föräldrar bor växelvis halva tiden hos sin mamma och sin pappa. Även barn som enbart bor med en förälder har ofta regelbunden kontakt med den andra föräldern.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Boende Familj Föräldrar

Barnfamiljer flyttar ofta till mammans födelselän

Under 2017 flyttade mer än 1,2 miljoner personer inom Sverige. För de barn under sju år som flyttade från sitt födelselän gick flytten i hälften av fallen till ett län som minst en av barnets föräldrar är född i. Flytten gick oftare till mammans födelselän än till pappans.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Familj Inrikes flyttning

Högt barnafödande i Sverige

Sverige ligger i topp vad gäller barnafödande inom EU. Det senaste året med tillgänglig data för EU-länderna är 2016 och då var det summerade fruktsamhetstalet för kvinnor i Sverige 1,85. Bara kvinnor i Frankrike föder barn i större utsträckning, i genomsnitt 1,92 barn per kvinna. Andra länder med förhållandevis högt barnafödande är Irland, Danmark, Storbritannien och Lettland.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Demografi Födda och döda Europa

Få länder når upp till mål om sysselsättning och barnomsorg

För att göra det lättare att kombinera familjeliv och arbetsliv finns det mål inom EU för tillgång till barnomsorg. Det finns tydliga skillnader mellan länder, både vad gäller sysselsättning och tillgång till barnomsorg.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Familj Sysselsatta

Så blev två barn mönstret i Sverige

Genom historien har det varit dramatiska händelser som svält, katastrofer och epidemier som påverkat hur befolkningen utvecklats. Men för att beskriva dagens befolkningsutveckling handlar det istället om att försöka hitta mönster i många små händelser.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn

Ledigheter ger fler barn

Många i Sverige firar sin födelsedag på våren och har således blivit till under sommaren. Den vanligaste födelsemånaden är mars, men nio av de tio vanligaste födelsedagarna är i april. Vårens dominans har dock rubbats. Under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och idag är det vanligare att födas på sommaren eller försommaren.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Födda och döda

Så lever unga i Sverige – fakta om ungas liv

Är du ung och bor i Sverige, då är chansen störst att du heter Emma eller Oscar. Det är de allra vanligaste förnamnen bland 12–18-åringar. Bor du dessutom i ett hus i Stockholms län tillsammans med två föräldrar – ja, då är du som allra ”vanligast”, i alla fall statistiskt sett.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Skola Hushåll och ekonomi Kultur och fritid

Två av tre adoptioner 2017 var styvbarnsadoptioner

Under 2017 adopterades 1 148 personer i Sverige. Det är en ökning med 4 procent jämfört med 2016. Särskilt vanligt var det för kvinnor i enkönade äktenskap eller partnerskap.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Familj

Ovanligt många barn födda 2016

Antalet födda barn under 2016 var det högsta sedan 1993. Skälet till detta är framför allt att det finns många kvinnor i Sverige i fertil ålder just nu. Maj var förlossningsavdelningarnas mest hektiska månad.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Födda och döda Regionalt

Livspusslet hinder för att skaffa barn

De allra flesta som ännu inte har fått barn vill gärna bilda familj i framtiden. Ändå dröjer många innan de tar steget. I Sverige är det vanligaste skälet till att skjuta på barnafödandet att man prioriterar annat först.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Demografi Familj Kvinnor och män

Minskat intresse för gymnasiets yrkesprogram

I samband med gymnasiereformen som genomfördes år 2011 minskade andelen unga som söker till ett yrkes­program kraftigt. Minskningen är störst bland de som redan innan reformen i mindre utsträckning sökte yrkesprogram, exempelvis unga som har höga betyg och unga vars föräldrar har höga inkomster.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Utbildning

Barn motionerar trots mycket skärmtid

Det är vanligt att barn ägnar en stor del av sin fritid åt internet, dataspel och tv-tittande. Men barn med mycket skärmtid ägnar sig i lika stor utsträckning åt regelbunden motion på sin fritid som andra barn.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Barn och ohälsa

Risk för att arbetslöshet går i arv

Ungdomar med arbetslösa föräldrar löper nästan 70 procent högre risk än andra att hamna utanför både arbetsmarknad och studier. Allra högst är risken i de tre storstadslänen, det vill säga Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetslöshet Arbetsmarknad Barn Familj

Vanligare pendla till friskola

I Stockholms län är det vanligare än i andra delar av landet att elever går i en skola utanför sin hemkommun. Dessa så kallade pendlare har vanligtvis ett längre avstånd till sin skola än de som går i hemkommunen. Men avståndet till skolan kan vara långt också för de som bor och går i skolan i samma kommun.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Skola Regionalt

Långt till skolan i Ydre, Bräcke och Bjurholm

Hur långt man har mellan sitt hem och sin skola skiljer sig åt mellan olika delar av Sverige. Kartan visar andelen elever i grundskolan som har 5 kilometer eller längre fågelvägen mellan sin bostad och skola. Totalt för hela landet är andelen 15 procent.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Skola Kartor Regionalt

Sämre psykisk hälsa bland unga i Sverige än i övriga Norden

Under de senaste 30 åren har andelen unga med psykiska besvär ökat i de nordiska länderna. Ökningen har varit störst i Sverige och den psykiska hälsan är idag sämre i Sverige än i övriga Norden.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Hälsa och ohälsa Skola Internationellt

Äldre mammor vanligare förr

De senaste 30 åren har allt fler kvinnor fått barn efter 40 års ålder. Ändå är det inte lika vanligt som det var på 1700‑ och 1800‑talet. År 2011 var 4 procent av barna­föders­korna över 40 år, jämfört med 12 procent i slutet av 1800‑talet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Familj Födda och döda