Till innehåll på sidan

Konsumentprisindex

Artiklar om Konsumentprisindex

Kraftig prisutveckling för pizzor från pizzerior

Sedan 1995 har priset för pizzor från pizzerior ökat med 73 procent. Samtidigt har priset på frysta pizzor i butik minskat med 6 procent, medan priset på hembakade pizzor följer prisutvecklingen för påläggen i stor utsträckning. Under samma period har den generella prisutvecklingen i samhället, enligt KPI, ökat med 30 procent.

Inflation, Livsmedel, Priser, Konsumentprisindex

Svensk fika het trend som skapar jobb

I Sverige lägger vi allt mer pengar på kafé- och konditoribesök. Att vi spenderar mer pengar på att fika på kaféer skapar arbete. Sysselsättningen i branschen har ökat kraftigt under 2000-talet.

Arbetsmarknad, Lön, Hushåll och ekonomi, Konsumentprisindex

Kanelbullar på kafé ökar mest i pris

Priset på kanelbullar på kaféer och konditorier har ökat med nästan 74 procent sedan 1990. De som är köpta i affär har ökat med 21 procent under samma period. Hembakade bullar följer prisutvecklingen på mjöl i hög grad. Detta kan vi utläsa av SCB:s kanelbulleindex.

Konsumentprisindex

Så mäter SCB inflation – skillnaden mellan KPI, KPIF och HIKP

SCB beräknar varje månad ett antal olika inflationsmått. Det mest kända är konsumentprisindex (KPI) vilket även är det mått som Riksbanken använder i sitt inflationsmål. KPI påverkas av förändrade bolåneräntor vilket gör att det kan variera mycket på kort sikt och därför beräknas ett antal kompletterande mått på inflationen, som exempelvis KPIF.

Ekonomi, Finanser, Konsumentprisindex