Långsam utveckling för jämställdheten i EU
Jämställdheten på arbetsmarknaden inom EU har gått framåt de senaste årtiondena. Men bakom siffrorna döljer sig fortfarande stora ojämlikheter mellan kvinnor och män.
På SCB använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera och för mätning så att vi vet hur den används. Mätningarna används för att göra förbättringar i innehåll, design och upplevelse.
Jämställdhetsstatistik är statistik som beskriver samhällsutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Statistiken visar situationen för kvinnor och män, flickor och pojkar, inom ett stort antal områden.
2025-03-26
Kvinnor och män har fortfarande har olika möjligheter och villkor när det gäller betalt arbete, vilket påverkar deras ekonomiska självständighet livet ut. Det visar jämställdhetsstatistiken som idag publicerar flera indikatorer med Arbetskraftsundersökningarna (AKU) som källa. Redan vid ett barn arbetade större andel kvinnor deltid jämfört med män och hos mammorna finns större skillnader i arbetstid beroende på antal barn och barnens ålder än hos papporna.
Alla statistiknyheter för denna statistikJämställdheten på arbetsmarknaden inom EU har gått framåt de senaste årtiondena. Men bakom siffrorna döljer sig fortfarande stora ojämlikheter mellan kvinnor och män.
Det är en ojämn könsfördelning i Europaparlamentet. En majoritet av ledamöterna är män; 64 procent. En nivå som legat nästan konstant de senaste tio åren.
För att göra det lättare att kombinera familjeliv och arbetsliv finns det mål inom EU för tillgång till barnomsorg. Det finns tydliga skillnader mellan länder, både vad gäller sysselsättning och tillgång till barnomsorg.
SCB dokumenterar sin statistik och mikrodata genom att beskriva statistikens kvalitet, dess framställning och detaljerad information om innehållet i de mikrodata som statistiken bygger på.
Kortadress till denna sida: https://www.scb.se/le0201