På SCB använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera och för mätning så att vi vet hur den används. Mätningarna används för att göra förbättringar i innehåll, design och upplevelse.
Det svenska valdeltagandet förändras från val till val. Hur och var människor bor, varifrån de kommer och hur länge de har bott i Sverige är också variabler som varierar över tid och skapar en väljardemografi i ständig förändring. Detta gäller såväl i våra nationella val som i valet till Europaparlamentet.
Högre utbildning hjälper inte – kvinnor i Sverige har fortfarande generellt sett lägre inkomst än de män de lever tillsammans med, även då männen har en lägre utbildningsnivå än de själva. Ännu större blir gapet mellan kvinnor och män om familjen har barn. Det visar en ny undersökning från SCB.
Att äta på restaurang, träna på gym, övernatta på hotell eller åka på charterresa är några exempel på aktiviteter som bidrar till kulflation, eller funflation som det kallas på engelska. Under pandemin tvingades vi avstå från mycket av detta, men därefter ökade efterfrågan med raketfart. Trots det har prisökningarna inom de områden som ger kulflation inte nått upp till samma nivåer som inflationen.
I drygt en tredjedel av landets kommuner lever över 60 procent av de utrikes födda barnen med låg ekonomisk standard. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora.
Sedan några år tillbaka väljer allt färre svenska studenter att utbilda sig till läkare i andra länder, men fortfarande påbörjar årligen omkring 400 svenskar sina medicinska studier utomlands. Vilka studieländer som är populärast har varierat över tid, men de flesta svenska läkarstudenterna väljer att återvända till Sverige och arbeta här.